Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsus teisininkas Andrikis sporto įžymybę Duonėlą teisme gynė ir argumentais, ir sparnuotomis frazėmis (atnaujinta 11.00 val.)

„Negaliu ginčyti, kad Duonėla yra šventa avelė Kelių eismo taisyklių laikymosi pievoje“, – savo klientą olimpietį baidarininką ir TV projekto šokėją apibūdino advokatas Rimas Andrikis, tačiau reikalavo jo nebausti.
Alvydas Duonėla teisme
Alvydas Duonėla teisme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus 2-asis apylinkės teismas penktadienį baigė nagrinėti bylą, kurioje žinomas sportininkas Alvydas Duonėla kaltinamas pasipriešinimu policijos pareigūnams.

Teismas šiandien apklausė paskutinį reikiamą policininką ir suteikė galimybę pasakyti baigiamąsias kalbas.

Kaip žinoma, rugpjūčio pirmą savaitgalį garsusis sportininkas įsivėlė į konfliktą su sostinės pareigūnais, kai šie sustabdė jo vairuojamą visureigį Toyota Land Cruiser, nes vairuotojas buvo neprisisegęs saugos diržo. Policijos teigimu, A.Duonėla ne tik nepateikė pareigūnams vairuotojo pažymėjimo, bet ir išplūdo necenzūriniais žodžiais.

Advokatas prisipažino nenori nepelnytai girti savojo kliento, bet teisme vis dėlto pareiškė: „Prašau patenkinti Duonėlos skundą, nes teismo posėdžiuose gauti duomenys man leidžia teigti, kad mano atstovaujamasis jokio administracinės teisės pažeidimo nepadarė.“

Vardijo policininkų klaidas

R.Andrikis retoriškai klausė, ar per konfliktą su A.Duonėla patruliai veikė laikydamiesi savo maldaknygės – taip gynėjas pavadino Policijos veiklos instrukciją. Advokato supratimu, policininkai beveik nieko nedarė teisėtai.

Anot vaizdingai kalbėjusio teisininko, „patruliai ginkluoti visa įmanoma technika, kad galėtų įrodyti kelių eismo dalyvio pažeidimus“.

Veiklos instrukcijoje numatyta, kad bendraudami su tikrinamais eismo dalyviais pareigūnai jo žodžius ir elgesį gali fiksuoti techninėmis priemonėmis. Pasiteisinimas, kad patruliai tokios technikos neturėjo, R.Andrikiui atrodo juokingas: „Tai ne Duonėlos problema!“

Advokatas atkreipė teismo dėmesį į daugelį policininkų pažeidimų. Pavyzdžiui, pareigūnams draudžiama stabdyti kitą transporto priemonę, jei tuo metu jau tikrina kažkurį automobilį. Šioje istorijoje A.Duonėla guodėsi, kad net negalėjo sėsti į patrulių mašiną, nes ten jau sėdėjo kitas pažeidėjas.Jei Duonėla tituluojamas pažeidėju, tai vienas iš jį sulaikiusių policininkų turėtų būti tituluojamas pareigūnu pažeidėju, – pasiūlė advokatas R.Andrikis.

Kurioziškiausia advokatui R.Andrikiui pasirodė tai, ką policininkai vadina jiems pasipriešinusio vairuotojo pristatymu į policijos skyrių.

„Visiškai absurdiška situacija yra dėl kelių policininkų teiginių, kad, girdi, Duonėla neturėjo teisės vairuoti ir pasipriešino jų teisėtiems reikalavimams!“ – pareiškė advokatas.

Jo žodžiais tariant, niekas neabejoja, kad A.Duonėla buvo sulaikytas, tačiau stebina, kaip tas sulaikymas atrodė. „Pati sulaikymo procedūra yra daugiau nei komiška. Nes tai buvo pasodinimas į tą patį automobilį, kuriuo pažeistos Kelių eismo taisyklės, ir pasiūlymas nuvažiuoti į policijos įstaigą“, – aiškino R.Andrikis.

Teisininko vertinimu, savo neteisėtais ir neapgalvotais veiksmais pareigūnai taip pat pažeidė A.Duonėlos žmonos bei jų mažamečio vaiko interesus. R.Andrikio žodžiais tariant, „nekaltas kelerių metų vaikas ir žmona taip pat buvo nuvežti į policiją“, o kito pasirinkimo jie neturėjo, nes policininkai atėmė Astos Duonėlienės vardu registruoto automobilio techninį pasą bei techninės apžiūros taloną.

Justino ranka kol kas atrodo taip. Vilniečio teigimu, pareigūnai pargriovė jį ant žemės, užlaužė rankas, galingai spyrė į ranką virš alkūnės  ir tada uždėjo antrankius.
Po susidūrimo su policija vairuotojo J.Aleškevičiaus ranka atrodė taip.

„Nė vieno teisėto veiksmo kelių policininkų elgesyje!“ – apibendrino R.Andrikis.

Kodėl netiria grasinimų nužudyti?

Maža to, R.Andrikis teisme prisiminė portalo 15min.lt plačiai nušviestą istoriją, kai kelių policijos patruliai vilniečiui vairuotojui Justinui Aleškevičiui sulaužė ranką. Mat vienas iš pareigūnų – Jaroslavas Orlovskis, įsivėlęs ir anoje, ir šioje istorijoje. R.Andrikis pažymėjo, kad bylą dėl vairuotojo pasipriešinimo pareigūnui J.Orlovskis Vilniaus rajono apylinkės teisme buvo pralošęs. 

„Jei Duonėla tituluojamas pažeidėju, tai vienas iš jį sulaikiusių policininkų turėtų būti tituluojamas pareigūnu pažeidėju“, – pasiūlė R.Andrikis.

Advokatą nustebino ir dar vienas dalykas. Viename iš teismo posėdžių pareigūnai tikino, kad vairuotojas A.Duonėla incidento metu netgi grasino juos nužudyti. R.Andrikio supratimu, jei policininkai atsakingai vertina savo pareiškimus, visų pirma jie turėjo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl grasinimo nužudyti.

Nutarimą A.Duonėlos byloje teismas žada paskelbti ateinantį pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius