Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Generalinė prokuratūra iš įtariamojo kontrabanda V.Karaliaus sūnaus siūlo konfiskuoti turto už 7 mln. litų

Generalinė prokuratūra siūlo teismui konfiskuoti iš kontrabandos karaliumi tituluojamo Viliaus Karaliaus sūnaus Edgaro Karaliaus turto už daugiau nei 7 milijonus litų.
Pinigai
Pinigai / Audriaus Bagdono/BFL nuotr.

Advokato padėjėju dirbančiam E.Karaliui už neteisėtą praturtėjimą taip pat siūloma skirti 100 MGL dydžio, tai yra 13 tūkst. litų baudą.

Šias bausmes Vilniaus miesto 1-ajam apylinkės teismui trečiadienį kaltinamajam dėl neteisėto praturtėjimo nurodė valstybės kaltintojas byloje Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba išaiškino, kad įtariamasis turi 6 mln. 400 tūkst. litų kainuojantį namą ir 20 arų žemės sklypą Svajonių gatvėje, Valakupiuose, Vilniuje. Vyras už 700 tūkst. litų taip pat buvo įsigijęs sostinės centre Aludarių gatvėje esančias negyvenamas patalpas. Nustatyta, kad E.Karalius turi ir automobilį „Mercedes-Benz C220“, kurį pirko už 50 tūkst. litų.

„Mokestiniam procese aš pagrįsiu, kad turtą įsigijau teisėtai. Jeigu įsigijau ofiso patalpas, gavau nuomą, tai to prokuroras neskaičiuoja“, – teisme kalbėjo 29 metų kaltinamasis E.Karalius.

E.Karaliui įtarimai pareikšti, kad jis, neturėdamas lėšų, įsigijo brangaus turto. Tyrimo metu paskaičiuota, kad advokato padėjėju dirbantis įtariamasis pats neturėjo ir neturi pakankamai pajamų įsigyti daugiau nei 7 mln. 150 tūkst. litų vertės turtui, nes tuo laikotarpiu jo pajamos tesiekė apie 2 tūkst. litų per mėnesį.

Prokuroras mano, kad E.Karaliaus kaltė byloje yra visiškai įrodyta.

„E.Karalius parodymų nedavė, bet ne kliūtis priimti nuosprendį – įrodymų byloje pakanka“, – sakė prokuroras G.Jasaitis.

Tuo tarpu kaltinamojo advokatas Saulius Juzukonis teigė, kad tokiose bylose nėra teisinės praktikos, o pati norma prieštarauja Konstitucijai. Jis savo kalboje paminėjo, kad Lietuva teisinę normą pritaikė remdamasi užsienio šalių praktika, tačiau Lietuva ją nepagrįstai išplėtė, nes užsienio valstybės neteisėtą praturtėjimą labiau taiko pareigūnams. Savo kalboje jis paminėjo, kad neteisėto praturtėjimo normą aršiai kritikuoja keli teisės profesoriai, dirbantys teisėjais Lietuvos Aukščiausiajame Teisme.

„Šia norma buvo pažeistas nekaltumo prezumpcijos principas. Kaltintojas neįrodė, kad E.Karalius padarė jam inkriminuotą nusikalstamą veiką, prašau priimti išteisinamąjį nuosprendį“, – sakė advokatas S.Juzukonis.

Jis tikino, kad jo klientas yra paėmęs 630 tūkst. litų paskolą iš banko, o dabar kaltinamas neva neteisėtai praturtėjęs.

Advokato teigimu, kitos galimo neteisėto praturtėjimo bylos baigdavosi baudžiamaisiais įsakymais, tai yra jose nevyko baudžiamasis procesas, buvo priimami įsakymai ir skiriamos bausmės, turto konfiskavimas be ilgo bylinėjimosi. Tačiau E.Karalius su savo gynėju nesutiko, kad ši byla būtų baigta baudžiamuoju įsakymu, pageidavo teisminio nagrinėjimo.

Prokuroras G.Jasaitis sakė, kad dėl neteisto praturtėjimo kenčia ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis. Kovos su neteisėtu praturtėjimu pavyzdžiu prokuroras nurodė Estiją, kurioje taikomas visuotinis turto deklaravimas.

„Estai paskelbė nepriklausomybę ir paskelbė kiek turi turto, jeigu Lietuvoje tai būtų pritaikyta dabar, pasekmes pajustume praėjus tik dešimčiai metų“, – sakė prokuroras.

Teismas du kartus mėgino kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar Baudžiamojo kodekso straipsnis, numatantis atsakomybę už neteisėtą praturtėjimą, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui – Konstitucijai, tačiau abu kartus byla grąžinta nagrinėjimui atgal.

E.Karaliaus tėvas V.Karalius anksčiau buvo teistas ir kalėjo dėl kontrabandos. Dabar jis vėl yra teisiamas, šįkart vienoje didžiausių Lietuvoje kada nors tirtoje kontrabandos byloje. Dešimt asmenų, tarp jų buvęs policijos pareigūnas V.Karalius, kaltinami sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę bendros daugiau nei 7 mln. litų vertės cigarečių kontrabandą.

Prokuratūra teigia, kad cigaretės 2009-2010 metais buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją. Prokurorai nustatė, kad nusikaltėliai kyšiams muitinės pareigūnams skyrė 80 tūkst. eurų (276 tūkst. 224 litų).

Vilniaus teritorinė muitinė dėl šiais nusikaltimais Lietuvos valstybei padarytos žalos byloje yra pateikusi beveik 7 mln. litų ieškinį. Už tokią sumą apribotos nuosavybės teisės į kaltinamųjų turtą.

Sūnaus byla dėl neteisėto praturtėjimo buvo išskirta iš tėvo bylos.

Tuo tarpu E.Karalius sako, kad jis turtą įsigijo gerokai anksčiau, nei baudžiamojoje byloje nurodytos tėvui inkriminuotos nusikalstamos veikos. Turtas buvo įsigytas 2006-2007 metais, tėvui inkriminuojamos 2009 metais padarytos veikos.

Namą ir sklypą Svajonių gatvėje Vilnius E.Karalius įsigijo iš buvusio Alytaus mero Česlovo Daugėlos ir jo sutuoktinės. Jie E.Karaliui 2007 metais pardavė prabangų namą ir sklypą šalia Turniškių Svajonių gatvėje. Už milijoninės vertės namą E.Karalius sumokėjo 400 tūkst. litų avansą ir liko skolingas 6 mln. litų.

Baudžiamasis kodeksas nustato, kad asmuo, turėjęs nuosavybės teise didesnį negu 500 MGL vertės turtą, kuris negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų. E.Karalius advokato padėjėju dirba nuo 2006-ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius