Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Generalinė prokuratūra mano, kad nuosprendis Henriko Daktaro byloje turėtų būti pakeistas

Henriko Daktaro byloje Lietuvos apeliaciniame teisme pirmadienį pradėtos klausyti advokatų baigiamosios kalbos, sakė teismo atstovė spaudai Kristina Petrošienė.
Henrikas Daktaras
Henrikas Daktaras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prokuroro pasisakymas šioje byloje buvo išklausytas birželį. Advokatai kalbas turėjo pradėti sakyti pradėjusį ketvirtadienį, tačiau į teismo posėdį neatvyko atostogaujantis valstybės kaltintojas Zdzislavas Tuliševskis ir nebuvo pasirūpinta, kas jį pavaduotų.

Toliau klausyti baigiamąsias kalbas planuojama gruodžio 16 dieną numatytame teismo posėdyje.

Generalinė prokuratūra mano, kad prieš metus paskelbtas nuosprendis H.Daktaro byloje turėtų būti pakeistas – H.Daktaras turėtų būti nuteistas ir dėl nusikaltimų, dėl kurių buvo išteisintas. Kitą grupuotės kūrėją ir vadovą Egidijų Abarių, kaip ir H.Daktarą, prašoma įkalinti iki gyvos galvos.

E.Abariui teismas skyrė laisvės atėmimą pataisos namuose 20 metų, iki nuosprendžio įsiteisėjimo ir įvykdymo paliko jį suimtą.

Teisėjų kolegija E.Abarių pripažino vienu iš nusikalstamo susivienijimo kūrėjų ir vadovų, padariusiu tris labai sunkius ir keturis mažiau visuomenei pavojingus nusikaltimus. Pats kaltinamasis tiesiogiai žmonių nežudė.

E.Abarius dėl dvylikos nusikaltimų, iš kurių trys kaltinimai nužudymu ir du pasikėsinimu nužudyti, padarymo išteisintas, nenustačius, kad jis dalyvavo padarant šias veikas.

Tuo pačiu apeliaciniu skundu Generalinė prokuratūra prašo skirti su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę su teisėsauga bendradarbiaujančiam buvusiam nusikalstamo susivienijimo dalyviui Rimvydui Žilinskui. Teismas jam skyrė realią laisvės atėmimo bausmę. Tuo metu prokuratūra mano, kad kaltę pripažinusiam ir tyrimui padėjusiam R.Žilinskui turi būti skirta švelnesnė bausmė.

Prokuratūra skunde taip pat rašo, kad nuteistieji turi atlyginti tūkstantines išlaidas.

Pernai paskelbtu nuosprendžiu Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad H.Daktaras padarė septynis labai sunkius, su kėsinimusi į žmogaus gyvybę susijusius nusikaltimus bei šešis lengvesnius nusikaltimus. Jis pats tiesiogiai dalyvavo nužudant du žmones, nusikalstamas veikas darė siekdamas savanaudiškų tikslų ir išsaugoti savo įtaką nusikalstamame pasaulyje.

Teismas konfiskavo kaltinamųjų turto už 550 tūkst. litų, nukentėjusiesiems priteisė 205,5 tūkst. litų turtinės ir 450 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo. Teismas pabrėžė, kad kaltinamųjų H.Daktaro ir E.Abariaus turto konfiskavimo klausimas turėtų būti išspręstas kitoje byloje, kurioje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl nepagrįsto praturtėjimo.

H.Daktaro ir jo grupuotės narių byla teisme nagrinėta nuo 2011 metų gegužės.

Suėmimą H.Daktarui teismas skyrė dar 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada Henytė pasislėpė. Jis sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, 2009 metų rugsėjo 4 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius