Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 29 /14:08

Generalinė prokuratūra tiria Nerijaus Numavičiaus veiklą dėl galimo sukčiavimo ir turto legalizavimo schemų

Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) vykdo „Vilniaus prekybos“ (VP) grupės ir pagrindinio jos akcininko Nerijaus Numavičiaus veiklos tyrimą. Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal du Baudžiamojo kodekso (BK) straipsnius.
Nerijus Numavičius
Nerijus Numavičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip 15min penktadienį patvirtino Generalinės prokuratūros atstovai, tyrimas pradėtas pernai, vasaros pabaigoje. Tyrimą prižiūri Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas. Iki šiol apie šį tyrimą nebuvo skelbiama.

Tiriama finansinė veikla

Tyrimas vykdomas pagal du BK straipsnius – 182 str. 2 dalį „Sukčiavimas stambiu mastu“ (už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų) ir 216 str. 1 d. „Nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimas“ (už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimo bausmė iki septynerių metų).

Už nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą atsako ir juridiniai asmenys. Įtarimai kol kas niekam nepareikšti.

Apie nuo 2015-ųjų vasaros pabaigos atliekamą tyrimą BNS patvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė. Tačiau ji sakė negalinti komentuoti, kad tyrimas yra susijęs su N.Numavičiumi.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Elena Martinonienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Elena Martinonienė

E.Martinonienė taip pat pabrėžė, jog tai, kad yra atliekamas tyrimas, nereiškia, jog „Vilniaus prekybos“ grupės įmonės ir jų akcininkai užsiėmė neteisėta veikla, o byla pasieks teismą.

„Taip, tai yra faktas – tyrimas yra pradėtas dėl galimo sukčiavimo stambiu mastu ir nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimas. Įtarimai kol kas niekam nepareikšti, o pats tyrimo faktas nėra nuosprendis, šiuo metu siekiama išsiaiškinti, ar ten nebuvo nusikalstamos veiklos“, – BNS sakė E.Martinonienė.

Nori galutinai išsklaidyti abejones

Tikime, kad dar praėjusią vasarą Prokuratūros pradėtas tyrimas padės galutinai išsklaidyti bet kokius įtarimus neteisėta ar neskaidria „Vilniaus prekybos“ grupės ir Nerijaus Numavičiaus veikla, – teigė O.Petroševičienė.

N.Numavičiaus atstovė, advokatė Olga Petroševičienė 15min teigė, kad pagrindinis VP grupės akcininkas deda visas pastangas savo skaidrumui įrodyti, o šie tyrimai padės tai padaryti.

„Praėjusiųjų metų vasarą verslininkas Mindaugas Marcinkevičius didžiausiai verslo grupei Baltijos šalyse bei pagrindiniam šios grupės akcininkui Nerijui Numavičiui metė kaltinimus mokesčių vengimu bei neskaidriomis verslo praktikomis.

Tiek „Vilniaus prekyba“ ir su ja susijusios įmonės, tiek Nerijus Numavičius asmeniškai ėmėsi visų įmanomų priemonių veiklos skaidrumui įrodyti.

Prašant mokestinio patikrinimo kreiptasi į Valstybinę mokesčių inspekciją, valstybės institucijoms pateikta visa jas dominanti informacija, buvo atsakyta į Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narių klausimus, o M. Marcinkevičius dėl paskleistos tikrovės neatitinkančios informacijos buvo paduotas į teismą. Be to, visos verslo grupės mastu pradėta precedento neturinti atvirumo kampanija, išleista „VP baltoji knyga“.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./„Maxima LT“ sandėlis ruošiasi kalėdinei prekybai
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./„Maxima LT“ sandėlis ruošiasi kalėdinei prekybai

Labai vertiname visų valstybės institucijų darbą ir tikime, kad dar praėjusią vasarą Prokuratūros pradėtas tyrimas padės galutinai išsklaidyti bet kokius įtarimus neteisėta ar neskaidria „Vilniaus prekybos“ grupės ir Nerijaus Numavičiaus veikla.

Taip pat tikimės, kad pasibaigus minėtam tyrimui, valstybės institucijos pasinaudos teisės aktų joms numatyta galimybe baudžiamojon atsakomybėn patraukti melagingus kaltinimus metusiems asmenims“, – nurodė ji.

Advokatė 15min atsakė, kad N.Numavičius iki šiol į apklausas kviestas nebuvo, bet yra pasirengęs atsakyti į visus teisėsaugos klausimus. Šiuo metu Jungtinėje Karalystėje gyvenančiam verslininkui atstumas nėra kliūtis, nes jis nuolat lankosi Lietuvoje.

„Tiek „Vilniaus prekyba“ grupės, tiek N.Numavičiaus veikla yra skaidri. Esame pasiruošę tai pagrįsti bei bendradarbiauti su visomis valstybės institucijomis. Įtarimus sukėlė ne kokia nors neteisėta veikla, o smulkiojo akcininko M.Marcinkevičiaus paskleisti melagingi teiginiai apie tariamą mokesčių vengimą, dėl kurių M.Marcinkevičius yra paduotas į teismą“, – nurodė O.Petroševičienė.

Tono nešvelnina

Galimas mokesčių vengimo schemas „Vilniaus prekybos“ grupėje nuo praėjusių metų vasaros pabaigos tiria ir Valstybinės mokesčių inspekcijos suburta ekspertų komanda, kuri bendradarbiauja ir su Latvijos bei Estijos mokesčių inspekcijomis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mindaugas Marcinkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mindaugas Marcinkevičius

Tyrimas gali apimti veikas, susijusias su VP grupę kontroliuojančio asmens bei jo statytinių veikimu organizuotoje grupėje pasisavinant bendrovių nekilnojamąjį ir švaistant finansinį turtą bei taikant įvairias mokesčių vengimo schemas, – teigė M.Marcinkevičius.

Vienas iš VP grupės akcininkų Mindaugas Marcinkevičius, konfliktuojantis su didžiuoju VP grupės akcininku N.Numavičiumi, 15min papasakojo apie galimai nuo valstybės nuslėptus mokesčius.

„Neturiu informacijos dėl Generalinėje prokuratūroje pradėto tyrimo, tačiau, mano manymu, jis gali apimti veikas, susijusias su VP grupę kontroliuojančio asmens bei jo statytinių veikimu organizuotoje grupėje pasisavinant bendrovių nekilnojamąjį ir švaistant finansinį turtą bei taikant įvairias mokesčių vengimo schemas.

Tikiuosi, kad šio tyrimo metu surinkta informacija padės atskleisti tikruosius VP grupę kontroliuojančių asmenų veiklos metodus ir priežastis, dėl kurių akcininkams eilę metų nebuvo teikiama informacija“, 15min.lt teigė M.Marcinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius