Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Girtavimu Afganistane apkaltinti ir iš kariuomenės išvyti kariai teisme nieko nepešė

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) paskelbė verdiktą paslapčiomis baigtoje nagrinėti byloje dėl trijų mūsų šalies karių, apkaltintų girtavimu Afganistane ir išmestų iš tarnybos. Vyresnieji leitenantai Albertas Baciuška, Aurimas Andriuškevičius bei kapitonas Paulius Barkauskas prašė jų atleidimą pripažinti neteisėtu. Skundas atmestas.
Byla dėl Lietuvos karių girtavimo Afganistane baigta nagrinėti slaptame teismo posėdyje.
Byla dėl Lietuvos karių girtavimo Afganistane baigta nagrinėti slaptame teismo posėdyje. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Pirmadienį VAAT teisėjas Arūnas Dirvonas paskelbė, kad trys mūsų šalies kariai, apkaltinti girtavimu Afganistane, iš tarnybos atleisti teisėtai.

Karių trijulė teismo prašė ne tik sugrąžinti juos į profesinę karo tarnybą, bet ir priteisti vidutinį atlyginimą už priverstinę pravaikštą, maistpinigius ir butpinigius. Visus šiuos prašymus teismas atmetė.

Teismas apskritai nutraukė administracinę bylą dėl karių skundo, susijusio su ministrės įsakymu atimti iš šių karių teisę dirbti su slapta informacija. Teismas pažymėjo, jog įstatyme numatyta išankstinė nagrinėjimo ne per teismą tvarka yra privaloma. Kitaip tariant, leidimo dirbti su slapta informacija netekę kariai pirmiausia turėjo kreiptis į Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją, o tik po to aiškintis teismuose. Kariai paskubėjo skųstis teismui, todėl teisėjas A.Dirvonas dėl nepaisytų procedūrų bylą šioje dalyje tiesiog nutraukė.

Pagrindinius karių skundo argumentus, susijusius su neteisėtu atleidimu, teismas taip pat atmetė. Teisėjo vertinimu, kariuomenėje nebuvo pažeista karių tarnybinio patikrinimo tvarka, jis atliktas laikantis įstatymų reikalavimų. Karių apsvaigimo faktas, anot teismo, taip pat nustatytas teisingai ir teisėtai.

Kaip skelbta anksčiau, sausio 30-osios vakarą nutarta patikrinti Goro provincijos atkūrimo grupėje (PAG) tarnavusių vyresniųjų leitenantų A.Baciuškos ir A.Andriuškevičiaus bei kapitono P.Barkausko blaivumą.

A.Baciuškai nustatytas vidutinis girtumo laipsnis – 2,05 promilės alkoholio.

P.Barkauskui alkoholio tikrintuvas parodė 0,9 promilės, o A.Andriuškevičiui – 1,13 promilės alkoholio.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Byla dėl Lietuvos karių girtavimo Afganistane baigta nagrinėti slaptame teismo posėdyje.
Byla dėl Lietuvos karių girtavimo Afganistane baigta nagrinėti slaptame teismo posėdyje.

Jau kitą rytą kariai buvo nušalinti nuo tarnybos, o grįžusius juos pasitiko krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, pasirašiusi įsakymą skirti trijulei drausminę nuobaudą už padarytą šiurkštų pažeidimą. Visi trys išleisti į atsargą.

Skųsdamiesi dėl minėto įsakymo teisėtumo teismui, kariai naudojosi ir pribloškiamu argumentu – esą alkoholio tikrintuvo rodmenis galėjo iškreipti jų naudotas burnos skalavimo skystis „Colgate“.

Teisme pareiškėjai akcentavo ir begalę procedūrinių pažeidimų, susijusių su jų atleidimu iš tarnybos.

Karių gynėjai visą šią bylą atvirai vadino „sufabrikuota ir sufalsifikuota“, o kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atstovai sugebėjo teismą įtikinti, jog galimo girtavimo istorija turi būti gvildenama slapto proceso metu.

Šis skundas gvildentas viešame teisme, tačiau paskutinio posėdžio metu šis VAAT teisėjo A.Dirvono diriguojamas procesas netikėtai tapo uždaras, nes kariuomenės atstovams leista pridėti prie bylos slaptą dokumentą, su kurio turiniu negalėjo susipažinti net ieškovų advokatai.

Atleistus karius gynę teisininkai apibendrino, jog „neblaivumo nustatymas buvo atliktas nesilaikant procedūrinių ir teisės aktų reikalavimų“, o tie procedūriniai pažeidimai „turi įtakos rezultato teisėtumui ir pagrįstumui“. Svarbiausia, anot jų, „praktiškai nėra nustatyta, kad kariai buvo neblaivūs.“ Todėl karių advokatai prašė skundą tenkinti, pripažįstant ministrės R.Juknevičienės įsakymą nepagrįstu, o karių atleidimą – neteisėtu.

Savo ruožtu kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos atstovai teismo prašė atmesti skundą dėl ministrės R.Juknevičienės įsakymo kaip nepagrįstą. Jie pabrėžė, jog nėra pagrindo ginčyti to, kad trims kariams buvo nustatytas neblaivumas, jie nesutinka ir su teiginiu, kad neblaivumas nustatytas neteisėtai.

Kariams šioje byloje atstovavusio Karių gynimo centro direktorius Laimonas Jakas neabejojo, kad  A.Baciuška, A.Andriuškevičius bei P.Barkauskas apsispręs pasinaudoti jiems suteikta teise per 14 dienų apskųsti šiandienį jiems nepalankų VAAT sprendimą aukštesnės instancijos Lietuvos Vyriausiajam administraciniam teismui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius