-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Grynųjų „vokeliams“ prasimanydavo už fiktyvius patalpų remontus

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija baigė patikrinimą, kurio metu išaiškinta, kad per metus 16 darbuotojų išmokėta beveik 70 tūkst. litų buhalterinėje apskaitoje neužfiksuotų atlyginimų.
Atlyginimas vokelyje
Atlyginimas vokelyje. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

2011 m. liepos 11 d., Kaunas. Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, kad baigus patikrinimą vienai uždarai akcinei bendrovei (toliau – UAB) priklausančių specializuotų parduotuvių tinkle nustatyta ne tik atlyginimų „vokeliuose“ darbuotojams mokėjimo aplinkybės, bet ir išsiaiškinti grynųjų pinigų šaltiniai neoficialiam darbo užmokesčiui mokėti.

Drabužių mažmenine prekyba besiverčiančioje bendrovėje operatyvus patikrinimas pradėtas gavus informaciją VMI trumpuoju pasitikėjimo telefonu 1882 apie „vokeliuose“ mokamus atlyginimus. Iš daugiau nei 50 tinklo parduotuvėse dirbusių darbuotojų 16 pateikė paaiškinimus raštu mokesčių administratoriui, kuriuose nurodė, kad gavo ne tik dokumentuose užfiksuotą bei išmokėtą, bet ir papildomą neoficialų darbo užmokestį. Paaiškinimuose nurodyta kas, kur ir kada įteikdavo „vokelius“.

Kauno AVMI, atlikusi įmonės patikrinimą už 2007 metų laikotarpį, išaiškino kad per metus 16 darbuotojų išmokėta beveik 70 tūkst. litų buhalterinėje apskaitoje neužfiksuotų atlyginimų. Pagal patikrinimui pateiktus buhalterinės apskaitos dokumentus nustatyta, kad tikrinamuoju laikotarpiu mokesčių mokėtojo išlaidas, beveik 280 tūkst. Lt, sudarė nuomojamų patalpų remonto sąnaudos iš kurių didžioji dalis (daugiau nei 155 tūkst. Lt) išmokėta grynaisiais pinigais už paslaugas 5 fiziniams asmenims, įsigijusiems verslo liudijimus. Pagal buhalterinėje apskaitoje užfiksuotus išmokėjimus už suteiktas paslaugas šie asmenys bendrovei atliko baldų gamybos, remonto ir patalpų remonto paslaugas įvairiuose veiklos vykdymo vietose. Bet patikrinimo metu nustatyta, kad ne visos jų vardu įformintuose dokumentuose nurodytos ūkinės operacijos realiai vyko arba jeigu vyko, tai kitomis aplinkybėmis.

Didžiausios sumos, beveik 90 tūkst. Lt, buvo išmokėtos grynais pinigais vienam 74 metų verslo liudijimą įsigijusiam gyventojui, už bendrovės numojamų patalpų remontą. Tikrindami bendrovės veiklą mokesčių inspekcijos specialistai atkreipė dėmesį, jog pinigų išmokėjimai iš įmonės kasos, šiam verslo liudijimą įsigijusiam asmeniui, buvo vykdomi per atskaitingus asmenis – direktorių ir vadybininką, ir, kad jo, vienintelio iš visų penkių, buvusi darbovietė nėra susijusi su veikla, kuriai įsigytas verslo liudijimas.

Patikrinimo metu buvo gauta pakankamai duomenų, įrodančių, kad remontas darytas ne visose nurodytose patalpose. Bendrovė negalėjo remontuoti patalpų Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje, nes pagal mokėtojo sudarytas sutartis dėl patalpų nuomos su nuomotojais prekybos centruose jį buvo galima atlikti tik iš anksto gavus rašytinį sutikimą. Dėl remonto darbų bendrovė į nuomotoją nesikreipė, o šis, apie vykdytus pakeitimus, jokios informacijos neturėjo. Taip pat už tikrintą laikotarpį bendrovė nepateikė dokumentų, pagal kuriuos būtų galima nustatyti kokiu tikslu ir kokie darbai buvo atlikti bei kokios medžiagos tam sunaudotos. Be to, darbuotojai pateiktuose paaiškinimuose nurodė, kad parduotuvėse minėtu laikotarpiu jokie remonto darbai nebuvo atliekami.

„Patikrinimo rezultatai rodo, jog remonto darbų negalima sieti su grynųjų pinigų išmokėjimais už atliktus darbus prekybos vietose, todėl pagrįstai galima teigti, kad UAB turėjo šaltinį neoficialiam darbo užmokesčiui mokėti“, – sako Kauno AVMI viršininkas Gintautas Muznikas.

Patikrinimo metu bendrovėje nustatyta ir kitų pažeidimų: prekių tiekimui daugiau nei už 70 tūkst. Lt į dukterinę įmonę Latvijoje nepagrįstai taikytas 0 proc. PVM tarifas, apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną į veiklos sąnaudas įtrauktos prekės ir paslaugas naudotas asmeniniams poreikiams tenkinti, buhalterinė apskaita tvarkyta pažeidžiant galiojančius įstatymus. Už nustatytus pažeidimus bendrovė valstybės biudžetui turės sumokėti per 100 tūkst. Lt nesumokėtų mokesčių, delspinigių ir baudų.

Kauno AVMI primena, kad apie atlyginimų mokėjimą „vokeliuose“ kitus pastebėtus mokestinius pažeidimus galima pranešti VMI trumpuoju pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius anketą interneto svetainėje www.vmi.lt ar apsilankius savo gyvenamosios vietos mokesčių inspekcijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius