Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyva, bet tarsi nužudyta

Jauna, graži moteris, laiptinėje susidūrusi su nepažįstamuoju ir pajutusi ant veido deginantį skausmą, nė neįtarė, kad jos gyvenimas pavirs nesibaigiančiu košmaru.
Teisme
Teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Nusikaltimas

Gegužės 19-osios vakarą, apie 20 val., 28 metų Eglė Vosiliūtė skubėjo namo. Pravėrusi vieno Kauno Šiaurės prospekto daugiabučių laiptinės duris moteris pamatė nepažįstamą vyrą. Šis netikėtai trenkė jai į veidą ir kažką kliūstelėjo. Veidą tarsi palietė įkaitinta geležis. Eglė pabandė užsidengti rankomis, bet ir jas apėmė skausmas, išplitęs į kaklą, krūtinę, pilvą. Siaubo ištikta Eglė dar nežinojo, kad  užpuolikas ją apliejo sieros rūgštimi. 

Kas galėjo ryžtis tokiam siaubingam nusikaltimui? Prokurorai įsitikinę, kad E.Vosiliūtė visam gyvenimui įsakė sužaloti iš keršto ir pavydo paklaikęs buvęs mylimasis 33 metų Paulius Kairys. 
Šį antradienį Kauno apygardos teisme prasidėjo P.Kairio ir nusikaltimo vykdytojo, 25 metų Povilo Butėno teismas. Jiems gresia iki 12 metų kalėjimo.

Eglė yra pateikusi milijono litų vertės civilinį ieškinį neturtinei žalai atlyginti. Kauno teritorinių ligonių kasai reikės sumokėti ir beveik 10 tūkst. Lt už nukentėjusiosios gydymą.

Nukentėjusiosios prašymu pirmasis teismo posėdis buvo uždaras. E.Vosiliūtė nenorėjo viešinti savo asmeninio gyvenimo detalių. Bet po posėdžio ji pasiryžo atsiverti ir žurnalistams perdavė teismo dalyviams skirtą raštą, kuriame išdėstė savo tragiškai pasibaigusios draugystės su P.Kairiu istoriją. Ką išgyvena veidą praradusi jauna moteris?

„Jie nesupranta, ką kalba“

„Man šiurpu išgirdus, kad kai kurie vaikinai savo merginoms dar sako – jei ką nors padarysi, apipilsiu rūgštimi. Jie nesupranta, ką kalba“, – priežastį netylėti įvardijo E.Vosiliūtė.

Savo rašte teismui ji atvirai pasakoja apie draugystės su P.Kairiu pradžią ir raidą, nutrūkusį ir vėl atsinaujinusį bendravimą, nespėtą įgyvendinti planą pabėgti į Norvegiją, kančias ligoninėje, kai teko ištverti nesibaigiantį baisų skausmą ir net 21 narkozę, ir bauginančią ateitį.

Eglė su P.Kairiu susipažino 2007-aisiais. Po keturių mėnesių draugystės ji pastebėjo neprognozuojamą pavydaus vyro charakterį – nuolat kildavo barniai, jis draudė merginai bendrauti su draugėmis ir draugais, ką nors daryti be jo žinios.

„Po vieno apsipykimo pasakė, kad, jeigu būčiau jį palikus, būtų atkeršijęs. Sakė, kad planavo „pakišti“ man narkotinių medžiagų ir „priduoti“ pareigūnams, tam, kad pasėdėčiau kalėjime. Aš viską blaiviai apgalvojau ir nutraukiau santykius. Vėliau sužinojau, kad su viena iš savo draugių jis susilaukė kūdikio, tad žinau, kodėl tą laiką manęs neterorizavo“, – teigia E.Vosiliūtė.

Nespėjo pabėgti į Norvegiją

Vis tik, 2010-aisiais buvę širdies draugai vėl pradėjo bendrauti, nors, kaip teigia Eglė, jai susitikimai nebuvo malonūs, bet ji nenorėjusi vyro pažeminti, įskaudinti. „Net nepajutau, kaip įsivėliau į bendravimą. Jis pradėjo reikalauti susitikti reguliariai. Jeigu negalėjau skirti jam laiko, mane persekiojo, niekaip negalėjau suprasti, kaip jis mane visur randa“, – pasakoja E.Vosiliūtė. Vėliau paaiškėjo, kad ji buvo sekama. P.Kairys jos automobilyje buvo slapta įmontavęs sekimo įrangą.

„Gegužę grįžusi namo po darbo, pamačiau P.Kairį stovintį mano laiptinėje, jis įrėmė man ginklą ir pasakė, kad, jeigu nebūsiu su juo ir toliau jį ignoruosiu, jis man ką nors padarys“, – atsimena visam gyvenimui sužalota mergina. Po šio epizodo ji nutarė pabėgti iš Lietuvos. Planavo išvykti rugsėjo 1-ąją pas draugę į Norvegiją, kuri ją turėjo apgyvendinti ir surasti darbą.

„Nežinau, ar jis sužinojo apie mano planus išvažiuoti į Norvegiją, ar keršto vedamas sukūrė tokį baisų mane žudantį planą. Mano nuomone, jis taip pasielgė norėdamas atkeršyti, norėjo mane nužudyti ir laikėsi principo „Jei ne man, tai niekam“, – svarsto E.Vosiliūtė.

Nepakeliamas skausmas

„Man padaryti trečiojo laipsnio cheminiai nudegimai, nudeginti 22 procentai kūno. Buvo atliktos skirtingos operacijos, iš viso man suteikta 21 narkozė. Gydymo metu jaučiau nepakeliamą skausmą, naktimis nemiegodavau dėl skausmo ir kraujavimo. Keturis mėnesius negalėjau vaikščioti. Dabar pažeistose vietose nuolatos jaučiu skausmą ir odos tempimą, netgi nejudant, negaliu visiškai išsižioti, judinti galvos bei rankų.

Nudegusias kūno vietas turiu klijuoti silikono tvarsčiais nuo randų, nes nudegimų randai linkę „vešėti“ ir dar daugiau traukti odą. Visą parą turiu būti su šiais tvarsčiais ir juos nešioti turėsiu dar dvejus metus.

Gydymo metu buvo naudojami įvairūs vaistai, kurie paveikė mano organizmą. Dažnai jaučiu skausmus pilve: skrandyje, inkstuose bei kepenyse“, – apie patirtus ir dar laukiančius išgyvenimus pasakoja E.Vosiliūtė.

„Esu visiškai sužlugdyta“

„Kaip žmogus esu sužlugdyta visiškai. Žmonės vengia kontakto su manimi, dėl ko jaučiuosi atskirta nuo savo draugų, artimųjų, bei visuomenės. Negaliu dirbti, sportuoti, gyvenu nuo operacijos iki operacijos.

Esu jauna, neištekėjusi moteris. Mano galva, veidas ir kūnas subjaurotas, dėl to nebeįmanoma tęsti įprasto gyvenimo, susirasti vyrą, susilaukti vaikų, tai mane psichologiškai žlugdo. Kasdien jaučiu stresą, kyla minčių apie savižudybę. Esu patyrusi 21 operaciją ir plastinės chirurgijos specialistai nesiima prognozuoti, kiek dar operacijų man bus būtina atlikti.

Nežinau, kaip gyvensiu valstybei nutraukus nedarbingumo išmokas, jaučiu įtampą, baimę ir nerimą dėl savo ateities, nežinau, kaip surasiu darbą. Šitas sužalojimas atsilieps visam mano likusiam gyvenimui“, – savo laiške rašo E.Vosiliūtė.

Sumokėjo 2 tūkst. Lt

Abu įtariamieji jau yra teisti. Pastaruoju metu vadybininku dirbęs P.Kairys į teisėsaugos akiratį pateko dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo skirstant Europos Sąjungos lėšas. 2007 metais jis teistas kartu su tuo metu finansų ministro pareigas ėjusio Zigmanto Balčyčio sūnumi Donatu Balčyčiu ir dar dviem asmenimis. Visi vyrai dirbo Lietuvos verslo plėtojimo agentūroje.

Tik vidurinį išsilavinimą turintis, niekur nedirbantis Kauno rajono gyventojas P.Butėnas teistas net keturis kartus. Prieš fotoaparatus veidą slepiančiam vyrui pareikšti įtarimai dėl itin žiauraus sveikatos sutrikdymo iš savanaudiškų paskatų.  Įtariamasis savo kaltę pripažino, teismui tai – lengvinanti aplinkybė. Jis liudija, kad P.Kairys už E.Vosiliūtės sužalojimą jam sumokėjo 2 tūkst. Lt.

Sieros rūgštis

Sieros rūgštis – stipri neorganinė rūgštis. Jau daug metų sieros rūgštis pagal gamybos kiekį yra chemikalas Nr. 1. Iš jos gaminamos kitos cheminės medžiagos.

Sieros rūgštis naudojama spalvotųjų retųjų metalų, vaistų, dažų, neorganinių rūgščių, sintetinių pluoštų gamyboje, maisto, trąšų pramonėje, juodųjų metalų ėsdinimui.

Visos rūgštys sukelia skausmingus nudegimus, bet koncentruota sieros rūgštis itin stipriai nudegina organinius audinius. Todėl su ja reikia elgtis labai atsargiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius