Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojai aktyviau praneša apie nusikaltimus elektros tinkle

Skirstomųjų tinklų bendrovės Rytų skirstomieji tinklai (RST) ir „VST“ per devynis šių metų mėnesius užfiksavo spalvotųjų metalų ir vagysčių iš transformatorinių, kurių žala sudaro 1,219 mln. litų. Per tą patį laikotarpį iš neteisėtai vartojusių elektros energiją bendrovės susigrąžino 972 tūkst. litų.
Įspėjimas
Įspėjimas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašoma bendrame bendrovių pranešime, bendri turto vagysčių nuostoliai skirstomajam tinklui per devynis mėnesius padidėjo 21,5 procento. Patys gyventojai vis aktyviau reaguoja į pastebimus piktavalių veiksmus ir informuoja apie tai skirstomųjų tinklų bendroves.

Daugėjo rizikuojančių ir nusikalstančių

Pasak RST Saugos ir prevencijos departamento direktoriaus Juozo Šakelos, RST jau kelerius metus stiprina tinklo įrenginių apsaugos programas ir jos duoda pastebimų rezultatų, tačiau šie metai tapo dar didesniu iššūkiu elektros tinklų bendrovėms. Dėl pasikeitusios ekonominės situacijos vėl padaugėjo žmonių, kurie ryžtasi rizikuoti savo sveikata ir gyvybe vykdydami nusikalstamas veikas – spalvotųjų metalų vagystes, įsibraudami į transformatorines ir bandydami pasisavinti izoliacinę transformatorinių alyvą ir dėl to be elektros palikdami tūkstančius gyventojų.

„Siekdami spręsti problemas, susijusias su nesąžiningu gyventojų elgesiu – neapskaitiniu elektros energijos vartojimu, spalvotųjų metalų vagystėmis, įsibrovimais į elektros tinklo įrenginius ir vykdant piktavališką veiklą, RST šiais metais pradėjo ilgalaikę prevencinę programą „Operacija 2020“. Ja siekiama skatinti gyventojų pilietiškumą pranešant apie pastebėtus piktavališkus ar aplaidžius gyventojų veiksmus. Nuo programos pradžios RST sulaukė 80 proc. daugiau skambučių ir elektroninių pranešimų apie gyventojų pastebėtas neteisėtas veiklas. Pirmasis ilgalaikio projekto etapas rodo, kad einame teisinga linkme – mūsų įgyvendinamos vagysčių prevencijos programos yra žymiai efektyvesnės, kai vykdomos ne tik mūsų specialistų ir partnerių resursais, bet kai jį jas įsitraukia problemas suvokianti ir pilietiškai nusiteikusi gyventojų bendruomenė“, – sako J. Šakela.

Daugiausiai nusikaltimų - Panevėžyje

Per devynis šių metų mėnesius RST teritorijoje buvo įvykdyta turto vagysčių – spalvotųjų metalų ir alyvos – už 856 tūkst. Lt, „VST“ teritorijoje – už 363 tūkst. litų. Per tą patį laikotarpį buvo užfiksuoti 1217 neapskaitinio elektros energijos vartojimo atvejai. Iš neapskaitinį elektros energijos vartojimą vykdančių gyventojų buvo išieškota žalos už 972 tūkst. litų. RST teritorijoje apmokėtos žalos sudarė 540 tūkst. Lt, „VST“ teritorijoje – 432 tūkst. litų.

RST teritorijoje per tris šių metų ketvirčius neapskaitinio elektros vartojimo atvejų skaičius sumažėjo 20,5 proc., o jų padaryta žala sumažėjo 67 proc., palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Nepaisant to, šiemet 73 proc. išaugo spalvotojų metų vagysčių skaičius (71), o jų žala padidėjo 135 proc. (425 tūkst. Lt). Alyvos vagysčių skaičius per devynis mėnesius, palyginus su pernai, ūgtelėjo 2,6 proc. (194), o jų žala – 2,3 proc. (430 tūkst. Lt).

Pagal sulaikytų ir nuteistų už nusikalstamą veiklą asmenų skaičių išsiskiria Panevėžys ir Vilnius. Per devynis mėnesius Panevėžio regione buvo nuteisti 7 asmenys, įvykdę nusikalstamas veikas tinkle. Vilniuje nuteisti du. Jiems skirtos įvairios bausmės – nuo piniginių baudų, viešųjų darbų, laisvės apribojimo ar net atėmimo.

„VST“ teritorijoje per tris šių mėnesių ketvirčius buvo užfiksuoti 243 neapskaitinio elektros vartojimo atvejai, o apmokėjimas už padarytą žalą sumažėjo 0,5 proc., palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Spalvotųjų metalų vagysčių skaičius išaugo 55 proc. (113), o jų žala padidėjo 64 proc. (543 tūkst. Lt.), Alyvos vagysčių per devynis mėnesius išaugo 6 proc., o jų žala padidėjo 34 proc. (245 tūkst. Lt).

Kitais metais RST ir „VST“ ketina tęsti ir visoje Lietuvos teritorijoje plėtoti prevencines ir pilietiškumą skatinančias programas, į jas įtraukiant bendruomenių ir gyventojų grupes. Toliau bus tęsiamas bendradarbiavimas su policija ir kitomis teisėsaugos institucijomis, plėtojama technologinio turto apsauginių signalizacijų sistema, tęsiama modifikuotos, vidaus degimo varikliams ypač kenksmingos, alyvos naudojimo transformatoriuose praktika, kartu su teisėsaugos institucijomis vystomas spalvotųjų metalų supirktuvių tikrinimo projektas, bei kitos prevencinės priemonės. Nuosekliai vykdydamos šias iniciatyvas bendrovės tikisi ženkliai sumažinti nuostolius, kuriuos sukelia aplaidus, neatsakingas ar piktavališkas gyventojų elgesys.

Gyventojai kviečiami pranešti kontaktų centrui telefonu 1802 arba anoniminių pranešimų telefonų (8 5) 2552555, jei savo aplinkoje pastebėjo nelaimingus atsitikimus su elektros įrenginiais, nutrauktus elektros linijų laidus, elektros įrenginių plėšimo ar sugadinimo požymius, nelegalaus elektros vartojimo atvejus bei neteisėto prisijungimo prie skirstomojo elektros tinklo faktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius