Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Henrikas Daktaras į Lietuvą parvežtas kaip prezidentas (video, atnaujinta 18.48 val.)

Penktadienio popietę į Lietuvą iš Bulgarijos, griebiantis visų saugumo reikalavimų, parvežtas Kauno nusikalstamo pasaulio įžymybė Henrikas Daktaras, pravarde Henytė.
Lėktuvas, kuriuo pargabentas H.Daktaras
H.Daktaras pargabentas šiuo lėktuvu / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

14.31 val. Tarptautiniame Vilniaus oro uoste nusileido Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvas, kuriuo tiesiai iš Bulgarijos parskraidintas H.Daktaras ir jį lydintys pareigūnai.

Prie lėktuvo iš karto privažiavo automobilis, pilnas Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojų. Henytė buvo įsodintas į policijos automobilį ir su apsauga išvežtas iš oro uosto.

Šią operaciją fiksavusiems žurnalistams policijos pareigūnai teigė, jog tai jie tai gali daryti tik gavę leidimą, ir žadėjo žiniasklaidos atstovus sulaikyti, nes žurnalistai neva kelia grėsmę skrydžio saugumui.

Pranešama, kad šiuo metu H.Daktaras uždarytas į areštinę.

Kadrai ia Bulgarijos VRM filmuotos medžiagos/Henrikas Daktaras Bulgarijoje buvo užsiauginęs plaukus ir barzdą
Kadrai iš Bulgarijos VRM filmuotos medžiagos/Henrikas Daktaras Bulgarijoje buvo užsiauginęs plaukus ir barzdą

Beje, Generalinė prokuratūra iki pat paskutinės minutės slėpė, kad į Lietuvą penktadienį parvežamas H.Daktaras. Penktadienį apytikriai tuo metu, kai Lietuvoje jau nusileido lėktuvas, parskraidinęs H.Daktarą, generalinis prokuroras Algimantas Valantinas į žurnalistų klausimą, kada bus parvežtas H.Daktaras, atsakė taip: „Gal ketvirtadienį parvežė. Aš jums dar kartą sakau, kad Generalinė prokuratūra šitų dalykų nekontroliuoja.“

H.Daktaro paieška buvo paskelbta šių metų vasarį. Jis įtariamas daugybe sunkių nusikaltimų, tarp jų ir nužudymais. Kai policija nusprendė Henytę sulaikyti, jis jau buvo dingęs.

H.Daktaras sučiuptas rugsėjo 4 d. per tarptautinę operaciją Bulgarijoje. Jis buvo sunkiai atpažįstamas – Henytė buvo užsiauginęs barzdą ir ilgus plaukus.

Varnos teismas, remdamasis mūsų šalies Generalinės prokuratūros išduotu tarptautiniu arešto orderiu, H.Daktarą nusprendė išduoti Lietuvai. Henytė skundė šį sprendimą, tačiau jo skundai buvo atmesti.

Policijos departamento teigimu, Henytė yra pripažintas įtariamuoju Daktarų nusikalstamo susivienijimo byloje, kurioje grupuotės nariai įtariami 1989–2005 metais įvykdę sunkių ir labai sunkių nusikaltimų: nužudymų, pasikėsinimų nužudyti, plėšimų, turto prievartavimų.

Šiuo metu pagrindiniai šio nusikalstamo susivienijimo nariai sulaikyti ar suimti.

H.Daktaras teistas penkis kartus. Pirmąsyk už grotų jis atsidūrė būdamas 19 metų.

Žurnalistai – grėsmė skrydžio saugumui

Henrikas Daktaras iš Bulgarijos buvo skraidinamas ypač slaptai. Lietuvos Karinių oro pajėgų lėktuvas, su keliais policijos pareigūnais, skrydžiui į Bulgariją pakilo ankstų penktadienio rytą.

Iš Bulgarijos pareigūnų perėmus H.Daktarą ir sutvarkius visus formalumus, lėktuvas prieš pietus pakilo skrydžiui į Vilnių.

Tarp Lietuvos ir Bulgarijos nėra organizuota reguliariųjų skrydžių. Henytę gabenant reisiniais lėktuvais, pareigūnams su kaliniu tektų mažiausiai vieną kartą persėsti į kitą lėktuvą kuriame nors Europos oro uoste.

Matyt, todėl buvo pasirinktas skrydis Karinių oro pajėgų lėktuvu. Tokiu atveju buvo užtikrintas tiesioginis skrydis ir pakankamas slaptumas.

Greta Vilniaus oro uosto penktadienio popietę pasirodę žurnalistai, Henytės pargabenimą organizuojantiems pareigūnams buvo netikėta staigmena. Kaip tik tuo metu Generalinėje prokuratūroje vyko generalinio prokuroro Algimanto Valantino spaudos konferencija, kurioje jis žurnalistams tvirtino nežinantis, kada H.Daktaras bus pargabentas į Lietuvą.

Oro uoste buvę pareigūnai sunerimo. Visų pirma prie dviejų lauke stovinčių žurnalistų priėjęs oro uosto aviacinio saugumo darbuotojai pasidomėjo, ką jie čia veikia.

Netrukus prie žurnalistų privažiavo policijos patrulių automobilis. Policininkai patikrino žurnalistų tarnybinius pažymėjimus ir įsitikino,kad bendrauja ne su teroristais.

„Būsite sulaikyti, jei lysite, kur nereikia. Yra skrydžių saugos reikalavimai, todėl prieš čia fotografuojant ir filmuojat, reikia tai suderinti“, – kultūringai pareiškė policininkai.

Tuo metu, apie 14.31 val., Vilniaus oro uosto nusileidimo taką palietė iš Bulgarijos atskridusio karinio lėktuvo ratai. Baltas „Aro“ autobusiukas, lengvasis automobilis su kriminalinės policijos pareigūnais ir oro uosto tarnybų automobiliai lėtai nuvažiavo prie nusileidusio lėktuvo. Mikroautobusą pareigūnai pastatė taip, kad įžiūrėti, kas vyksta greta orlaivio, buvo galima tik iš oro uosto gilumos.

VIDEO: Lietuvos KOP lėktuvas, pargabenęs H.Daktarą

 

„Jūs nesuprantate, ką mes sakėme. Eime su mumis. Eime į tarnybines patalpas. Mes būsime priversti jus sulaikyti“, –  prie automobilių stovėjimo aikštelėje stovinčių žurnalistų antrą kartą prisistatė tie patys policininkai, su savimi atsivedę ir aukštesnio rango pareigūną.

Atkreipus pareigūnų dėmesį, kad žurnalistai stovi automobilių stovėjimo aikštelėje, viešoje vietoje ir pasidomėjus, ką blogo, draudžiamo ar neleistino daro žiniasklaidos atstovai, pareigūnai šiek tiek suminkštėjo. Nepaisant to, vėl kažkodėl buvo priminti skrydžių saugos reikalavimai.

Tuo metu buvo sutvarkyti reikiami formalumai ir „Aro“ autobusiukas su iš orlaivio išvestu ir į jį įsodintu H.Daktaru pajudėjo nuo lėktuvo. Oro uosto tarnybų automobiliai pareigūnus palydėjo iki šoninių vartų, kurių žurnalistai negalėjo matyti.

Iš oro uosto išvežus Henytę, žurnalistais policija daugiau nebesidomėjo.

Į teismą – per 48 val.

Policijos departamentas praneša, kad slapta iš oro uosto išvežtas H.Daktaras uždarytas į areštinę. Per 48 val. jis turi būti pristatytas į teismą, kur jam turėtų būti skirta kardomoji priemonė.

Prieš vežant Henytę į teismą, jam prokurorai turėtų pareikšti įtarimus dėl maždaug 30 nusikaltimų. Reiškiant įtarimus turės dalyvauti ir H.Daktaro advokatai.

Papildyta 18.48 val.: LNK žinios praneša, kad Lietuvos KOP lėktuvu „Spartan“ H.Daktaras pargabentas tarsi prezidentas. Esą, lėktuvas skrydžiui į Bulgariją kilo iš karto po to, kai iš kelionės po Suomiją ir Estiją grįžo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

LNK praneša, kad  nespėta išmontuoti specialios kapsulės, skirtos aukščiausių valstybės pareigūnų kelionėms. Todėl Henytė, skrisdamas į Lietuvą, galėjo sėdėti tuose pačiuose krėsluose, kuriuose anksčiau sėdėjo Valdas Adamkus, o dabar sėdi Dalia Grybauskaitė.

Kiek kainavo karinio orlaivio skrydis – neatskleidžiama. Neoficialiais LNK duomenimis, toks skrydis Lietuvai gali kainuoti iki 40 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius