Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Henrikui Daktarui – maksimalus terminas

Iš Bulgarijos į Lietuvą parskraidintas nusikaltėlių pasaulio autoritetas Henrikas Daktaras Vilniaus miesto 1–ojo apylinkės teismo sprendimu suimtas trims mėnesiams.
Išvaizdą radikaliai pakeitusio H.Daktaro tapatybę Bulgarijos specialiosios pajėgos galutinai patvirtino tik sulaukusios iš Lietuvos atsiųstų pirštų antspaudų pavyzdžių.
Išvaizdą radikaliai pakeitusio H.Daktaro tapatybę Bulgarijos specialiosios pajėgos galutinai patvirtino tik sulaukusios iš Lietuvos atsiųstų pirštų antspaudų pavyzdžių. / Scanpix nuotr.

Prie teismo pastato šeštadienį nuo pat ankstyvo ryto būriavosi žurnalistai. Tačiau įtariamąjį atvežė tik gerokai po pietų, pasibaigus apklausai. H.Daktarą į teismą atvežė mikroautobusu ir šis sustojo prie pat vidinio kiemo durų. Tad įtariamąjį galima buvo matyti vos porą sekundžių. Posėdis buvo uždaras.

Skirtas maksimalus terminas

„Įtariamasis gali bėgti nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų ar teismo, todėl jam nustatomas maksimalus 3 mėnesių suėmimo terminas“, – sakoma teismo pranešime spaudai. Pareigūnai, atskraidinę H.Daktarą, per 48 val. jį turėjo atvežti ikiteisminio tyrimo teisėjui, o šis nustatė 3 mėnesių suėmimo terminą, skaičiuojamą nuo spalio 9 dienos. H.Daktaras iš Varnos (Bulgarija) specialiu kariniu lėktuvu buvo atskraidintas penktadienį. Jo pargabenimas buvo itin kruopščiai slepiamas.

Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis prašė nustatyti maksimalų suėmimo terminą, argumentuodamas tuo, kad H.Daktaras gali bėgti, slėptis nuo teisingumo, daryti poveikį liudytojams, kitiems byloje dalyvaujantiems asmenims, naikinti įkalčius. Prokuroras taip pat atkreipė dėmesį, kad H.Daktaras slapstėsi užsienyje, buvo pakeitęs išvaizdą ir asmens dokumentus.

Išsigando susidorojimo

Teismo posėdžio metu H.Daktaras nepripažino jam inkriminuojamų nusikaltimų.

Neoficialiais duomenimis, jis teigė, esą į Bulgariją išvyko dėl pavojaus jam ir jo šeimai ir galimo susidorojimo. Įtariamasis tvirtino nežinojęs, kad jo ieško teisėsauga, nes jokių šaukimų į policiją ar prokuratūrą nėra gavęs. Išvyko esą dėl galimo pasikėsinimo.

H.Daktaras pasislėpė pernai gruodžio 19 ar 20 dieną, kai jo šeimos namo prie Kauno, Užliedžiuose, tvora buvo apšaudyta, o kieme susprogdinta granata. Tuomet teisėsauga dar nebuvo H.Daktarui pareiškusi jokių įtarimų. Kaip teigia Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovas Algirdas Matonis, tada tam nebuvo teisinio pagrindo. Jis atsirado tik šių metų vasarį, kai ir buvo paskelbta H.Daktaro paieška. Manoma, kad H.Daktaro slapstymasis ir jo paniška baimė būti grąžintam į Lietuvą yra susijusi ne tik su teisėsauga.

„Daktarų“ veteranai už grotų

H.Daktaro advokatas Kristupas Ašmys šeštadienio vakarą po teismo posėdžio sakė, kad tarsis su ginamuoju dėl galimybės apskųsti sprendimą dėl suėmimo Vilniaus apygardos teismui.

„Pasitarsime su klientu ir žiūrėsime. Dar reikia susipažinti su motyvais“, – žurnalistams sakė advokatas. Jis patvirtino, kad tarp įtarimų H.Daktarui yra nusikalstamas susivienijimas ir nužudymai.

H.Daktaras šeštadienį rytą buvo apklaustas Policijos departamente, kur jam oficialiai pareikšti įtarimai. Į teismą jis buvo atvežtas prieš 15 valandą ir lydimas kaukėtų „Aro“ pareigūnų iškart nuvestas į teismo salę, kur vyko uždaras posėdis.

H.Daktaras Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, buvo sulaikytas rugsėjo 4 dieną.

Policijos departamento teigimu, Henytė yra pripažintas įtariamuoju Kauno „daktarų“ nusikalstamo susivienijimo byloje, kurioje grupuotės nariai įtariami 1989–2005 metais įvykdę sunkių ir labai sunkių nusikaltimų: nužudymų, pasikėsinimų nužudyti, plėšimų, turto prievartavimų. H.Daktarui gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

Šiuo metu pagrindiniai Vilijampolės nusikalstamo susivienijimo, vadinamųjų „daktarų“, nariai sulaikyti ar suimti. H.Daktaras teistas penkis kartus. Pirmąsyk už grotų jis atsidūrė būdamas 19 metų. Viena garsiausių Lietuvos nusikalstamų grupuočių Kauno „daktarai“ susikūrė 1978 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius