-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į alkotesterį pripūtęs Tauragės rajono mokyklos direktorius kaltę vertė „Listerine“

Girtų vairuotojų pasiteisinimo klasika: prieš sėsdamas prie vairo alkoholio negėriau, tik išsiskalavau burną burnos skalavimo skysčiu. Tokią policijos pareigūnų jam nustatyto girtumo versiją teismui pateikė Adakavo mokyklos direktorius Romualdas Levanauskas.
Romualdas Levanauskas
Romualdas Levanauskas / Ramunės Ramanauskienės nuotr.
Temos: 2 Alkoholis Tauragė

Tauragės policijos komisariato pareigūnai vasario 5-osios vakarą prie pat namų Papušynių kaime sustabdę pedagogo automobilį jo girtumą užfiksavo alkoholio matuokliu. Savo kaltės mokyklos vadovas nepripažįsta ir tikina, kad kalta aplinka, tiksliau, burnos skalavimo skystis, kuriuo jis keletą kartą per dieną skalaujantis burną.

Atliko eksperimentą

Į teismo posėdį atvykęs Adakavo mokyklos direktorius R.Levanauskas sakė šiuo metu nedirbantis – turįs nedarbingumo lapelį. „Biuletenį“ turėjo ir tą vasario 5-ąją, kai pareigūnų buvo sučiuptas neblaivus prie vairo. R.Levanauskas tą vakarą vairavo sūnaus automobilį „Audi 80“.

Laukdamas posėdžio, nuo žurnalistų klausimų mokyklos direktorius neišsisukinėjo, tačiau jo atsakymai vertė abejoti. Paklaustas, kaip gi atsitiko, kad jis buvo sučiuptas prie vairo neblaivus, R.Levanauskas į posėdį susirinkusiems žiniasklaidos priemonių atstovams pasakojo tą vakarą (buvo sekmadienis), apie 18.30 val., važiavęs į Kryžkalnį namo parvežti studentės dukros.

Į teismo posėdį atvykęs Adakavo mokyklos direktorius R.Levanauskas sakė šiuo metu nedirbantis – turįs nedarbingumo lapelį.

„Prieš važiuodamas du kartus prasiskalavau burną burnos skalavimo skysčiu „Listerine“. Nuvažiavau į Kryžkalnį, paėmiau dukrą ir tuoj pat grįžau namo. Iki Kryžkalnio nuo mano namų vos 10 kilometrų. Visai prie namų mane sustabdė policijos pareigūnai“, – žurnalistams pasakojo mokyklos vadovas.

Paklaustas, ar visada kur nors eidamas ar važiuodamas skalauja specialiu skysčiu burną, R.Levanauskas patikino, kad taip darąs keletą kartų per dieną, o ruošdamasis išeiti iš namų – visada.

„Labai nustebau, kai alkotesteris parodė lengvą girtumą – 0,52 promilės, nes buvau negėręs alkoholio. Kitą dieną su žmona atlikome eksperimentą. Ji iš darbo parsinešė alkotesterį, išsiskalavome burnas tuo skysčiu ir pūtėme. Labai nustebome, kad alkotesteris parodė 0,57 promilės. Tada puoliau skaityti internete, ir tikrai tame burnos skalavimo skystyje, kaip rašo, yra 0,27 procento alkoholio“, – žurnalistams pasakojo R.Levanauskas.

Savivaldybės administracijai apie incidentą mokyklos direktorius teigė nepranešęs, nes tuo metu, kai jam buvo nustatytas girtumas jis nedirbo, sirgo – turėjo nedarbingumą.

R.Levanauskas tikino, kad lygiai tą patį, ką pasakoja žurnalistams, sakys ir teisėjai. Esą jis matydavo laidas per televiziją, kad tokiu būdu nuo atsakomybės bando išsisukti net kai kurie aukšti veikėjai ir netikėdavęs, kad apsvaigti galima nuo burnos skalavimo skysčio. Dabar esą įsitikino tuo pats.

Savivaldybės administracijai apie incidentą mokyklos direktorius teigė nepranešęs.

Paprašė „neatimti teisių“

Prasidėjus teismo posėdžiui, paaiškėjo, kad R.Levanauskas su policija reikalų turi nebe pirmą kartą. 2013 metais jau yra keletą kartų baustas administracine tvarka – du kartus už greičio viršijimą, kartą – ne vietoje pastatęs automobilį. Savo kaltę tuomet pripažino, skirtas baudas sumokėjo. Mokyklos direktoriui prieš keletą metų buvo iškelta baudžiamoji byla, įtarus parašų klastojimą (ši istorija buvo susijusi su referendumu dėl žemės pardavimo užsieniečiams), tačiau byla, pasak R.Levanausko, buvo nutraukta.

Kaip tarnybiniame pranešime rašo R.Levanausko vairuojamą automobilį vasario 5-osios vakarą sustabdę pareigūnai, šio vyro girtumas buvo tikrinamas dėl to, kad nuo jo sklido stiprus alkoholio kvapas.

Teisėjos Loretos Bajorinienės paklaustas, ar savo kaltę pripažįsta, R.Levanaiskas atsakė pripažįstantis ją iš dalies.

„Kvailai pasielgiau, kad išsiskalavau burną burnos skalavimo skysčiu. Aš sergu ir alkoholio visai nevartoju nuo gruodžio 4 dienos. Anksčiau išgerdavau alaus“, – teismui dėstė mokyklos direktorius.

Jo teigimu, nuo to momento, kai išsiskalavo burną „Listerine“ skysčiu, iki kol jį sustabdė policijos pareigūnai, praėjo apie 20 minučių.

Alkoholio matuoklis, užfiksavęs R.Levanausko girtumą, pagal teismui pateiktus dokumentus – tinkamas naudoti, jo galiojimo laikas nepasibaigęs.

„Mačiau, kad policijos automobilis važiuoja iš paskos. Kai pasukau į keliuką link namų, jie tik tada įjungė švyturėlius. Sustabdę paprašė parodyti dokumentus. Sako, bus tikrinamas girtumas. Iš čemodano išsitraukė savo aparatą. Aš ir policininkams sakiau, kad tik išsiskalavau burną, bet jie nepatikėjo. Sako – meluoji, esi gėręs“, – pasakojo R.Levanauskas.

Kadangi R.Levanauskas nesutiko su alkoholio matuoklio parodymais, jam policijos pareigūnai pasiūlė nuvykti į gydymo įstaigą.

Tą padaryti jis turėjo teisę per valandą  nuo užfiksuoto girtumo. Tačiau tokia teise mokyklos direktorius nepasinaudojo ir į medicinos įstaigą duoti kraujo nenuvažiavo. Teisėjos paklaustas, kodėl, tikino pasitaręs su dukra, kad tai padaryti jis turėtų per valandą. Nuo Papušynių kaimo iki Tauragės – 37 km.

Per valandą R.Levanauskas sakė nebūtų spėjęs duoti kraujo, todėl ir tyrimo rezultatai būtų niekiniai, esą jie nebūtų užfiksavę jo girtumo. Tačiau teisėja paprieštaravo – turėdamas kraujo tyrimo rezultatus, teismas galėtų vertinti, ar nurodytu laiku, 18.45 val., R.Levanauskas galėjo būti neblaivus, ar ne.

„Esate mokyklos direktorius, juk žiūrite televizijos laidas. Rodo tam tikras programas. Žinojote, kad galite nuvykti į ligoninę. Teigiate, kad buvote blaivus, ir nenuvykote“, – į R.Levanauską kreipėsi teisėja.

Alkoholio matuoklis, užfiksavęs R.Levanausko girtumą, pagal teismui pateiktus dokumentus – tinkamas naudoti, jo galiojimo laikas nepasibaigęs.

Kadangi mokyklos direktorius kaltės nepripažįsta, teismas atidėjo bylos nagrinėjimą iki kovo 1 dienos. Į posėdį liudyti bus kviečiami R.Levanauską vasario 5-osios vakarą sustabdę ir jo girtumą užfiksavę pareigūnai.

Posėdžio pabaigoje teisėjai paklausus, ar jis teismui turi kokių prašymų, mokyklos direktorius teisėjos paprašė „neatimti iš jo teisių“, nes jis kiekvieną dieną turįs 3 km važinėti į darbą. Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 126 str. 1 d. už vairavimą neblaiviam, kai nustatomas lengvas girtumo laipsnis, R.Levanauskui gresia bauda nuo 289 iki 434 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vienerių iki pusantrų metų. 

R.Levanauskas – ne pirmas mokyklos direktorius, įsipainiojęs į nemalonią istoriją, susijusią su alkoholiu.

Savivaldybės vadovai nieko nežino

Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vytautas Navickas, vakar „Tauragės kurjerio“ paklaustas, ar savivaldybės administracija žino apie incidentą, į kurį pateko Adakavo mokyklos direktorius, patikino nieko apie tai nežinantis.

„Jis pats savivaldybės administracijos neinformavo. Nepranešė ir niekas kitas. Vertiname, žinoma, neigiamai, kaip galima kitaip vertinti vairavimą išgėrus. Jei faktas pasitvirtins, bus labai nemalonu“, – „Tauragės kurjeriui“ sakė V.Navickas.

Švietimo skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas taip pat nustebo išgirdęs apie galimą R.Levanausko girtumą.

„Kiek žinau, burnos skalavimo skystyje „Listerine“ alkoholio visai nėra. Ten rašo „alkohol free“. Galiu tik spėti, jei bus nustatyta, kad direktorius iš tikrųjų vairavo neblaivus, o tuo metu jis turėjo nedarbingumą, gali būti, kad nedarbingumas jam bus panaikintas, nes sirgdamas jis neturi teisės vartoti alkoholio. Jei taip atsitiktų, jis turės pasiaiškinti, kodėl nebuvo darbe. Ateitis parodys, ačiū, kad pranešėte“, – sakė E.Šteimantas.

R.Levanauskas – ne pirmas mokyklos direktorius, įsipainiojęs į nemalonią istoriją, susijusią su alkoholiu. Prieš savaitę iš pareigų pasitraukė Pagramančio pagrindinės mokyklos vadovas Vytautas Stonys, pernai neblaivus sučiuptas darbo metu. Iš pareigų V.Stonys pasiprašė atleidžiamas dėl ligos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius