Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Į teismą neatvykusiam „agurkinių“ bylos kaltinamajam paskirtas suėmimas

Antradienį į teismo posėdį neatvykusiam vadinamosios „agurkinių“ bylos kaltinamajam, jam paskirtas suėmimas, pranešė Klaipėdos apygardos teismas.
Temidė
Temidė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

41 metų Linas Perminas į bylos nagrinėjimą neatvyksta antrą kartą, bylos duomenimis, jis išvyko iš Lietuvos ir buvo nuteistas Švedijoje. Teismas bylos nagrinėjimą atidėjo ir skyrė kaltinamajam griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą, o beveik 29 tūkst. eurų užstatą nusprendė perduoti valstybei.

Iki šiol kaltinamajam buvo taikomos prokuratūros paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės sumokėtas 100 tūkst. litų piniginis užstatas bei rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Vyrui skirto suėmimo terminą teismas nustatys, kai jis bus atvesdintas – po bausmės atlikimo Švedijoje bei perdavimo Lietuvai.

Byloje nustatyta, kad vyras pažeidė šį įpareigojimą. Jis be teismo leidimo išvyko iš gyvenamosios vietos Lietuvoje, į keltą registravosi kito asmens vardu. Taip pat teismui buvo pateikti Lietuvos kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybos duomenys, kad iš Europolo Švedijos nacionalinio skyriaus gautas pranešimas, jog kaltinamasis už šioje valstybėje padarytą nusikaltimą buvo nuteistas 14 mėnesių laisvės atėmimo bausme. Ją vyrui užsienyje paskirta atlikti iki 2017 metų birželio 5 dienos, jeigu iki tol nebus pritaikytas lygtinis paleidimas.

Teisėjų kolegijos nuomone, siekiant išvengti grėsmės Lietuvoje vykstančiam baudžiamajam procesui bei visuomenės saugumui, kaltinamajam tikslinga griežtinti kardomąją priemonę. Vyrui skirto suėmimo terminą teismas nustatys, kai jis bus atvesdintas – po bausmės atlikimo Švedijoje bei perdavimo Lietuvai.

Piniginis užstatas atiteko Lietuvos valstybei atsižvelgus į tai, kad kaltinamasis nevykdė jam nurodytos pareigos atvykti į teismą, nors apie tokias pasekmes jis žinojo.

Lapkričio pradžioje teismas spręs dėl kardomųjų priemonių skyrimo ir kitiems kaltinamiesiems.

Šioje byloje, kurią sudaro 140 tomų, kaltinimai pareikšti 13 asmenų, tiriama ginkluoto susivienijimo ilgametė veikla ir daug nusikalstamų veikų, tarp kurių – neteisėtas disponavimas labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, kontrabanda, galbūt padarytų ne tik Lietuvoje, bet ir keliose Europos Sąjungos valstybėse, taip pat Ukrainoje, Baltarusijoje ir Rusijoje, epizodų.

Rugpjūčio pradžioje Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė suimti keturis kaltinamuosius „agurkinių“ byloje.

Teismas paskelbė, kad paleisti iš suėmimo kaltinamuosius liepos 22 dieną nusprendęs Klaipėdos apygardos teismas pats pripažino, jog tęsti suėmimą pagrindai nėra išnykę. Žemesnės instancijos teismas rėmėsi tik dalimi Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) praktikos, tačiau neanalizavo kitų atvejų.

Pasak Apeliacinio teismo, šios bylos atveju ilgas sulaikymas pateisinamas viešuoju interesu.

Kaip skelbė teisėsauga, byloje surinkta įrodymų, jog „agurkiniai“ organizavo kokaino, taip pat narkotikų gamybai naudojamų prekursorių gabenimą ir platinimą, užsiėmė kontrabanda. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, gaujos nariai 2011-aisiais taip pat užsakė verslininko Vidmanto Sadausko nužudymą Kaune.

Atlikdami kratas, pareigūnai rado daugybę ginklų, šaudmenų, sprogstamųjų medžiagų.

Pareigūnams, išaiškinusiems „agurkinių“ gaują, skirtas metų seklių titulas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius