Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 03 /14:36

Teismas leido suimti įtariamąjį, grasinusį sprogimu ir reikalavusį milijono eurų iš „Swedbank“

Sekmadienio rytą į Vilniaus teismą atvežtas 48 metų Janas Kurickis, įtariamas turto prievartavimu iš „Swedbank“. Teismas leido jį suimti vienam mėnesiui.
Įtariamasis atvežtas į teismą.
Teismas leido suimti Janą Kurickį vienam mėnesiui. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įtariamąjį atgabeno uniformuoti konvojaus pareigūnai. Prie teismo budi papildomas policijos automobilis. Vedamas į teismo salę įtariamasis veido neslėpė.

Sekmadienio rytą teismo koridoriuje nutarties laukė ne tik žurnalistai, bet ir įtariamojo artimieji. Teismas šiuo metu sprendžia, kuriam laikui leisti įtariamąjį suimti.

Papildyta 10.41 val.: Teismas išnagrinėjo prokuroro prašymą leisti suimti įtariamąjį Janą Kurickį dviem mėnesiams. Nutartį žadama paskelbti 11 valandą. Teigiama, kad vyras pripažino savo kaltę.

Šiuo metu įtariamasis yra išvestas į teismo koridorių, į kurį žurnalistai neturi galimybės patekti.

Papildyta 11.27 val.: Teismas leido įtariamąjį suimti vienam mėnesiui.

„Teismas konstatavo, kad prokuroro nurodytais duomenimis yra pagrindas manyti, jog J.Kurickis gali bėgti (slėptis) nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ir teismo, būdamas laisvėje gali trukdyti procesui bei daryti naujas nusikalstamas veikas“, – pranešė teismo atstovė spaudai.

Ši teismo nutartis per 20 dienų dar gali būti skundžiama Vilniaus apygardos teismui.

Papildyta 11.45 val.: Vilniaus apygardos prokuroras Paulius Jablonskas patvirtino, kad įtariamasis prisipažino grasinęs susprogdinti „Swedbank“ pastatą ir reikalavęs 1 mln. eurų.

Prokuroras teigė, kad įtariamojo skolos siekia 800 tūkst. Lt. Jis buvo skolingas bankui, įmonėms, fiziniams asmenims.

Pasak P.Jablonsko, nėra duomenų, kad įtariamasis turėjo bendrininkų. Jei teisme bus įrodyta J.Kurickio kaltė, jam gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų.

VIDEO: Vilniaus teismas leido suimti grasinimu susprogdinti "Swedbank" įtariamą vyrą

Priminsime, kad trečiadienio pavakare bankas „Swedbank“ elektroniniu paštu gavo pranešimą apie banko aikštelėje stovintį užminuotą automobilį „Ford“. Banko apsauga, apžiūrėjusi požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, rado nurodytą automobilį, jame buvo lagaminas su mirksinčiomis lemputėmis.

Iš banko buvo evakuoti visi žmonės, policija aptvėrė pastatą, prie jo atskubėjo ugniagesiai gelbėtojai, greitosios pagalbos medikai ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai.

Įtartino automobilio apžiūra ir galimo sprogmens neutralizavimas užtruko iki nakties. Vėliau Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas informavo, kad sprogmenų nerasta, stovėjimo aikštelėje stovėjo gerai pagaminta „automobilio-bombos“ imitacija.

„Tai buvo iš tiesų gerai pagaminta „automobilio-bombos“ imitacija. Automobilis „Ford“ buvo pagamintas kaip sprogmuo. Turėjome šiek tiek „sudėtingumų“, kol išsiaiškinome, kad tai yra ne tikra bomba. „Automobiliai-bombos“ gaminami taip, kad sprogtų ne tik juose esantis sprogmuo, visas automobilis gaminamas kaip viena didelė bomba. Štai tokia imitacija ir buvo palikta banko aikštelėje“, – tą pačią naktį 15min.lt žurnalistui sakė V.Grabauskas.

Paaiškėjus, kad automobilį palikę asmenys iš banko pareikalavo vieno milijono eurų už tai, kad bomba nesprogtų, ketvirtadienio rytą buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto prievartavimo.

Įtariamojo paieška užtruko vos dvi paras. Jau penktadienio pavakare Lietuvos policijos Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai Vilniuje šturmavo butą Pilaitės mikrorajone ir sulaikė 1963 m. gimusį vienos statybų firmos vadovą. Jam buvo pareikšti įtarimai.

Paaiškėjo, kad birželio viduryje teistas (birželio 15 d. jam buvo paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis dėl svetimo turto iššvaistymo, teismas vyrui skyrė metus laisvės atėmimo, bausmę atidedant tokiam pačiam laikui) J.Kurickis turėjo daugybę finansinių problemų, jį spaudė skolos. Vyras, atrodo, nuoširdžiai tikėjo, kad grasinimai „automobiliais-bombomis“ jam padės įsigyti pinigų.

Skolingas jis buvo ir bankui „Swedbank“, kurį grasino susprogdinti ir vėliau iš kurio pareikalavo milijono eurų.

Elektroninius laiškus vyras buvo nusiuntęs ne tik „Swedbank“, bet ir keliems kitiems bankams bei porai didžiausių mažmeninės prekybos tinklų.

Beje, siųsdamas elektroninius laiškus, vyriškis naudojosi „gmail“ pašto sistema. Vėliau, naikindamas pėdsakus, jis sunaikino kompiuterį. Tačiau tai nepadėjo – įtariamasis buvo susektas pagal elektroninio pašto adresą.

Pareigūnai jau nustatė, kad įtariamasis buvo pagaminęs mažiausiai tris „automobilio-bombos“ imitacijas. Viena jų dar gegužės mėn. buvo rasta Pilaitės mikrorajone, antrą vyras paliko banko stovėjimo aikštelėje, o trečią atsiėmė buvęs savininkas.

Internete skelbiama, kad Janas Kurickis buvo keliones organizavusios bendrovės „Inturlita“ komercijos direktorius. Šiuo metu bendrovės statusas yra „bankrutuojanti“.

Skundų tinklalapiuose galima rasti vartotojų priekaištų šiai kelionių bendrovei, esą jos suorganizuotos kelionės buvo nevertos išleistų pinigų.

Taip pat J.Kurickis įvardijamas kaip statybines paslaugas siūliusios bendrovės „Inter Baltic Travel“ bendrasavininkis, jos turtui išparduoti neseniai buvo skelbtos varžytinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius