Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėjo klausimas žurnalisto žudiką paleisti prašančiam advokatui: „Gal nušautasis atgijo per tą laiką?!“

Vilniaus apygardos teismas svarsto skundą dėl Igorio Achremovo nepaleidimo iš pataisos namų. 8-asis kartas, kai sprendžiamas šis klausimas, teisme neapsiėjo be akibrokšto.
Igoris Achremovas
Igoris Achremovas / Kadras iš TV3 žinių

Antradienio popietę trijų teisėjų kolegija, kurią sudaro Stasys Lemežis (pranešėjas), Ryšardas Skirtunas ir Artūras Pažarskis, svarstė I.Achremovo ir šio nuteistojo advokato Daliaus Boreikos apeliacinį skundą dėl liepos 26 dienos nutarties, pagal kurią Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas atsisakė taikyti žurnalisto Vito Lingio žudikui lygtinį paleidimą.

Skundu prašoma panaikinti minėtą nutartį kaip neteisėtą ir nepagrįstą bei grąžinti bylą iš naujo nagrinėti bylą pirmosios instancijos teismui.

Beje, teikimą dėl I.Achremovo lygtinio paleidimo Vilniaus miesto 3-iajam apylinkės teismui buvo pateiktas Lietuvos Kalinių globos draugijos raštas su išsamiais argumentais, kodėl garsusis nuteistasis gali būti toliau taisomas neizoliuotas nuo visuomenės.

Kalinių globėjai įsitikinę, kad „sprendžiant šio asmens lygtinio paleidimo klausimą yra daroma nemažai pažeidimų žmogaus teisių srityje, nukrypstama nuo LR Konstitucijoje įtvirtintų teisinės valstybės pamatų – teismų ir teisėjų nepriklausomumo. I.Achremovo lygtinio paleidimo, kuris yra visiškai pagrįstas tiek faktinėmis aplinkybėmis, tiek Lietuvos Respublikos ir Europos Sąjungos teisės aktų normomis, klausimo nagrinėjimas Lietuvos teismuose kiekvieną kartą sulaukią didžiulį dėmesį iš teisėsaugos institucijų, žmogaus teisių gynėjų, visuomenės informavimo priemonių bei pačios visuomenės pusės. Toks didelis susidomėjimas šia byla gali būti paaiškinamas labai paprastu argumentu – I.Achremovo lygtinio paleidimo bylos teisminis nagrinėjimas parodo tai, ar Lietuvoje yra teisingumas, išryškina mūsų teismų sistemos ydas, patvirtina tai, kad šiandien lygtinio paleidimo institutas mūsų šalyje yra visiškai paralyžuotas, kadangi lygtinis paleidimas netaikomas net ir tais atvejais, kai jis yra ir pagrįstas ir būtinas.“

Visą kalinių globėjų rašto tekstą galite rasti čia.Šviežiai nuskambėjusi prokuroro mintis, kodėl jau beveik 18 metų nelaisvėje esantis samdomas žudikas negali būti toliau taisomas neizoliuotas nuo visuomenės, buvo tokia: „Iš visuomenės buvo atimtas saugumo jausmas, šios pasekmės iki šiol egzistuoja“.

Kaip žinoma, už žurnalisto V.Lingio nužudymą I.Achremovas yra nuteistas kalėti 25 metus, šiuo metu jo neatliktos bausmės dalis yra 7 metai, 2 mėnesiai ir 25 dienos.

Klausimas dėl I.Achremovo lygtinio paleidimo, kaip minėta, teisme svarstomas jau 8-ąjį kartą, prokuratūros ir nuteistojo gynėjų argumentai šiame įsisenėjusiame ginče iš esmės nesikeičia.

Tačiau šio antradienio posėdis apeliacinės instancijos teisme neapsiėjo be akibrokštų. Vienas teisėjų leido sau mestelėti repliką tarsi teigdamas, jog būtų lengviau prašyti paleisti samdomą žudiką į laisvę, jei nusikaltimo auka tapęs žurnalistas... prisikeltų iš numirusių.

Situaciją sukūrė nuteistojo advokatas, kritikuodamas vieną iš žemesnės instancijos teismo argumentų, dėl ko I.Achremovas dar negali būti paleistas į laisvę.

Skundžiamą nutartį paskelbusi teisėja Alberta Baltušytė buvo nurodžiusi, jog taip būtų pažeisti visuomenės lūkesčiai dėl teisingumo principo įgyvendinimo bei nukentėjusiųjų interesai.

Teisininkas bandė aiškinti, jog teisingumo principo įgyvendimas yra neišmatuojamas, todėl tai subjektyvi sąvoka, panašiai kaip ir nukentėjusiųjų interesų pažeidimas, juolab kad pastarieji teismo procese niekada nedalyvavo ir nebuvo galimybės pasiklausti jų pačių.

D.Boreika atkreipė dėmesį, kad teismo nutartyje nukentėjusiųjų interesų pažeidimas minimas kaip prielaida: „Žodelis „tikėtina“ rodo, kad pats teismas nėra įsitikinęs, jog šitas argumentas yra teisingas.“

D.Boreika taip pat priminė, jog I.Achremovo nesmaugia joks finansinis įsipareigojimas – turtinės ar neturtinės žalos atlyginimas nuosprendžiu, kuriuo jis buvo nuteistas, iš žudiko aukos artimųjų naudai nebuvo priteistas. „Gal nušautasis atgijo per tą laiką?! Atgavo gyvybę?“ – advokatą užsipuolė teisėjų kolegijos vadovas 56 metų S.Lemežis, tarsi duodamas suprasti, jog nenori girdėti esą šiuo nusikaltimu nebuvo padaryta žala.

Teisininkas D.Boreika į šią makabrišką diskusiją nesivėlė, tačiau net ir po posėdžio nenuslėpė esąs suglumintas dėl šio epizodo.

Kaip žinoma, prokuratūra kategoriškai nepritaria I.Achremovo lygtiniam paleidimui. Bylą kuruojantis prokuroras Aivaras Alimas antradienio posėdyje kalbėjo: „Negaliu paneigti advokato argumentų, kad Igoris Achremovas charakterizuojamas teigiamai. Tačiau teismas turi atsižvelgti į aplinkybių visumą.“

Anot prokuroro, 7 metai neatliktos laisvės atėmimo bausmės yra daug. Be to, nuosprendis I.Achremovui kelis sykius švelnintas: mirties bausmė keista įkalinimu iki gyvos galvos, vėliau šis neribotas terminas sutrumpintas iki 25 metų.

Numanoma, tačiau gana šviežiai nuskambėjusi prokuratūros mintis, kodėl jau beveik 18 metų nelaisvėje esantis samdomas žudikas negali būti toliau taisomas neizoliuotas nuo visuomenės, buvo tokia: „Iš visuomenės buvo atimtas saugumo jausmas, šios pasekmės iki šiol egzistuoja.“

Verdiktą dėl I.Achremovo ir jo advokato skundo apygardos teismas žada skelbti po poros savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius