-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Per amžiaus apiplėšimą pagrobtų ikonų kolekciją bandę parduoti vyriškiai laukia teismo

Spalio 6-ąją Vilniaus miesto apylinkės teisme bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje nusikalstamu būdu įgyto turto – ikonų – realizavimu kaltinami 50-etis Vilniaus rajono gyventojas Raimondas Aukštuolis, ir 28-erių sostinės gyventojas Tomas Aukštuolis. Dar vienas organizuotos nusikalstamos grupuotės narys Česlavas Kabelis kaltinamas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais.
Ikonų kolekcija
Kolekcininkui pavyko atgauti dalį pagrobtų Ikonų, jis buvo surengęs jų parodą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Didelę istorinę ir kultūrinę reikšmę turinčių vertybių kolekcija buvo pagrobta dar 2008 metais. Tuomet policijos pareigūno uniforma apsirengęs nusikaltėlis sustabdė automobiliu važiuojantį asmenį, panaudojo prieš jį fizinį smurtą ir gavo informacijos apie jo namuose turimą turtą. Įsibrovęs į gyvenamąjį namą nusikaltėlis pagrobė 294 ikonų kolekciją, aukso ir sidabro dirbinių, grynųjų pinigų, šaunamąjį ginklą – turto, kurio vertė iš viso apie 10 mln. litų.

Tyrimą atlikusiems Lietuvos kriminalinės policijos biuro (toliau – LKPB) pareigūnams pavyko nustatyti įtariamuosius ir surasti 20 ikonų. Šių metų birželį Panevėžio apygardos teismas už didelės vertės turto pagrobimą pripažino kaltais aštuonis asmenis, primenama Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus atstovų penktadienį paviešintame pranešime.

Apie likusias pagrobtas ikonas nebuvo žinoma ketverius metus tol, kol 2012 metų pabaigoje nebuvo gauta žvalgybinė informacija. LKPB ir Organizuoto nusikalstamumo tyrimo pareigūnams, vykdžiusiems tarptautinę operaciją, Vokietijoje pavyko sulaikyti vieną iš organizuotos nusikalstamos grupuotės lyderių R.Aukštuolį, bandžiusių parduoti 50 ikonų už 570 tūkst. eurų. Vilniuje tuo pačiu metu buvo sulaikyti jo bendrininkai perduodantys ikonas.

Per kratas buvo rastos 67 pagrobtos ikonos, du šaunamieji ginklai ir kelios dešimtys šovinių. Organizuotos nusikalstamos grupuotės lyderiui priklausantys ginklai ir šoviniai buvo laikomi Č.Kabelio namuose, kuris prisipažino padaręs nusikalstamą veiką, gailėjosi ir padėjo išaiškinti nusikalstamose veikose dalyvavusius asmenis.

Dėl kruopštaus LKPB ir Organizuoto nusikalstamumo tyrimo pareigūnų darbo, glaudaus tarptautinio bendradarbiavimo, profesionalaus ikiteisminio tyrimo veiksmų koordinavimo ikiteisminį tyrimą dėl dalies pagrobtų ikonų realizavimo pavyko sėkmingai baigti. Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras G.Jasaitis sudėtingą baudžiamąją bylą šių metų liepą perdavė teisminiam nagrinėjimui.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrejus Balyka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrejus Balykas

Nukentėjusysis Andrejus Balykas, iš kurio namų 2008 metais buvo pavogta ikonų kolekcija, pripažintas civiliniu ieškovu 400 tūkst. litų sumai. Iš viso tyrimų metu kol kas surastos 87 pagrobtos ikonos.

Už nusikalstamu būdu įgytą didelę istorinę ir kultūrinę reikšmę turinčias vertybes, turint tikslą jas realizuoti, Raimondui ir Tomui Aukštuoliams Lietuvos įstatymai numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų.

R.Aukštuoliui ir Č.Kabeliui už neteisėtą disponavimas šaunamaisiais ginklais gresia areštas arba laisvės atėmimo bausmė iki penkerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius