-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iš amoralios motinos atėmė 6 vaikus

Pasvaliečiai prokurorai gelbsti vaikus iš auklėjimui pavojingos aplinkos.
Lenkijoje areštuotas vyras, kurio duktė nuo jo pagimdė du vaikus.
Kartais valstybė pajėgi pasirūpinti vaikais, kurie neprižiūrimi ir kenčia smurtą namuose. / Sauliaus Žiūros nuotr.
Temos: 1 Vaikai

Keturių nepilnamečių vaikų – aštuonmečio sūnaus, šešerių, dvejų ir vienerių metų dukrelių auklėjimo teisių neteko Pasvalio rajono Joniškėlio seniūnijos Meškalaukio kaime gyvenanti pora – 32 metų N.L. ir 48 metų A.Š. – jiems neterminuotai apribota tėvų valdžia, vaikams paskirti globėjai – tokį sprendimą patenkinęs nepilnamečių interesus ginantį Pasvalio rajono apylinkės vyriausiosios prokurorės Olgos Vasiliauskienės ieškinį priėmė rajono apylinkės teismas.

Prokuratūros išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad šiuo sprendimu taip pat neterminuotai apribota motinos valdžia kitų dar dviejų nepilnamečių vaikų motinai 32 metų N.L. dėl jos 13 metų dukros ir 12 metų sūnaus auklėjimo – juos globoti įpareigoti Grūžių vaikų globos namai. Prokurorų prašymu, nepilnamečių vaikų išlaikymui iš tėvų priteista kas mėnesį mokamomis periodinėmis išmokomis po 130 litų kiekvienam vaikui iki jų pilnametystės.

Ši nuolat girtavusi ir vaikų neprižiūrėjusi šeima daugiau kaip dešimtmetį buvo lankoma ir stebima rajono vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojų, trims vaikams buvo nustatyta laikina globa, jie buvo iš N.L. paimti neatimant jai motinystės teisių. Vėliau situacija šeimoje pagerėjo, vaikai vėl grąžinti į šeimą, susilaukta dar dviejų vaikučių.

Tačiau pagerėjusi situacija šeimoje išliko neilgai. Vėl imta girtauti, vaikai buvo neprižiūrimi, prieš juos vartojamas smurtas. Tėvai ne kartą bandė keisti gyvenimo būdą, susigrąžinti vaikus, tačiau neilgam. Buvo nuspręsta, kad nėra jokių objektyvių duomenų ir garantijų, jog tėvų elgesys gali pasikeisti, ir vaikai bus tinkamai prižiūrimi. Todėl kreiptasi į teismą su prašymu neterminuotai apriboti tėvų valdžią jų nepilnamečių vaikų atžvilgiu, nustatyti globą arba rūpybą ir paskirti vaikams globėjus arba rūpintojus. 

„Pasvaliečiai prokurorai, siekdami apriboti savo atžalų neprižiūrinčių tėvų valdžią, deda daug pastangų tam, kad išgelbėtų vaikus iš tokių socialinės rizikos šeimų – nepalankios jų auklėjimui ir neretai pavojingos nusikalstamumo prasme aplinkos. Šiai prioritetinei veiklos sričiai skiriame didelį dėmesį, nes įstatymai suteikia prokurorui teisę pareikšti ieškinį teismui dėl laikino ar neterminuoto tėvų valdžios apribojimo, kai tėvai vengia atlikti savo pareigas auklėti vaikus, piktnaudžiauja tėvų valdžia, žiauriai elgiasi su vaikais arba daro žalingą įtaką savo amoraliu elgesiu,“– teigia Pasvalio rajono apylinkės vyriausioji prokurorė Olga Vasiliauskienė.

Ši nuolat girtavusi ir vaikų neprižiūrėjusi šeima daugiau kaip dešimtmetį buvo lankoma ir stebima rajono vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojų, trims vaikams buvo nustatyta laikina globa, jie buvo iš paimti neatimant jai motinystės teisių. Vėliau situacija šeimoje pagerėjo, vaikai vėl grąžinti į šeimą, susilaukta dar dviejų vaikučių.Tačiau netrukus vėl imta girtauti, vaikai buvo neprižiūrimi, prieš juos smurtauta.

Pasak Pasvalio rajono apylinkės prokuratūros vadovės, tėvų teisės ir pareigos yra apibrėžtos civilinės teisės įstatymų, t.y. teisė ir pareiga – dorai auklėti ir prižiūrėti savo vaikus, rūpintis jų sveikata, juos išlaikyti, sudaryti palankias sąlygas visapusiškai ir darniai jų raidai, kad vaikai būtų parengti savarankiškai gyventi visuomenėje. Tėvų ir vaikų interesai yra derinami su valstybės, nes tinkamas tėvų valdžios įgyvendinimas yra ne tik vienų jų reikalas. Todėl įstatymas tokiais atvejais suteikia prokurorui teisę ginti viešąjį interesą. Pasvalio rajono apylinkės prokurorai, aktyviai bendradarbiaudami su Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistais, šiais metais pateikė teismui 14 ieškinių, prašydami apriboti savo pareigų nevykdančių tėvų teises. Jau išnagrinėti ir pilnai patenkinti trys ieškiniai.

Pasvalio rajono apylinkės vyriausiosios prokurorės ieškinį dėl motinos valdžios apribojimo ir nuolatinės rūpybos nustatymo jos nepilnametei dukrai patenkinęs teismas neterminuotai apribojo motinos teises Saločių seniūnijos Saudogalės kaime gyvenančiai 37 metų J.A. Septyniolikmetė pilnametystės sulauks Grūžių vaikų globos namuose. Iš motinos dukros išlaikymui priteista kas mėnesį mokamomis periodinėmis išmokomis po 195 litus.

Šioje šeimoje auga dar septyni vaikai, J.A. savo vyriausiąja dukra tinkamai nesirūpina jau penkerius metus. Mergaitė negali gyventi namuose, nes patėvis nuolat ją bara ir naudoja prieš ją fizinį smurtą. Todėl ji bėga iš namų, užpernai nusikalto, buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės, jai vieneriems metams ir šešiems mėnesiams buvo paskirta auklėjamojo poveikio priemonė – atidavimas į specialią auklėjimo įstaigą – vaikų socializacijos centrą.

Dar vieną ieškinį dėl neterminuotos tėvų valdžios apribojimo ir nuolatinės globos paskyrimo jų nepilnamečiam sūnui pasvaliečiams prokurorams teko pateikti D.V. ir V.V. –  sutuoktinių porai, gyvenančiai Biržų rajono Pabiržės seniūnijos Kirdonių kaime. Jų keturiolikmetis sūnus turi sveikatos problemų, tėvai, palikę jį močiutės globai, jo tinkamai neprižiūri, nes nuolat girtauja. Berniuko globą prašoma patikėti Kaune esančiam Vilijampolės vaikų ir jaunimo pensionatui, priteisti iš tėvų sūnaus
išlaikymui kas mėnesį mokamomis periodinėmis išmokomis po 195 litus.

Kaip geriau organizuoti nepilnamečių teisių, jų teisėtų interesų apsaugą ir gynimą, Pasvalio rajono apylinkės prokurorai neseniai tarėsi su rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistais Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistų teigimu, Pasvalio rajono socialinės rizikos šeimų sąraše yra 263 šeimos, kuriose auga 699 vaikai. Šiemet į šį sąrašą pateko 25 šeimos, kuriose tinkamai neprižiūrimi 45 vaikai. Į tinkamai vaikų neprižiūrinčių šeimų sąrašą patekusios šeimos stebimos dėl įvairių priežasčių, tarp jų – dėl girtavimo ir nesugebėjimo tinkamai rūpintis vaikais, socialinių įgūdžių stokos, kai valstybės skiriama parama naudojama ne vaiko interesams.

Prokurorai kartu su specialistais, aptarę situaciją, susidariusią dėl vaikų nepriežiūros septyniolikoje pasvaliečių šeimų, artimiausiu metu numato kreiptis į teismą dėl tėvų valdžios apribojimo ir globos paskyrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius