Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 07 /16:41

Iš areštinės išleistas buvęs Gruzijos antiteroristinio centro vadovas kol kas negalės grįžti namo

Šeštadienį Lietuvoje buvo sulaikytas buvęs Gruzijos antiteroristinio centro vadovas Zurabas Maisuradzė. Teismo sprendimu jis buvo laikomas už grotų Vilniuje, tačiau trečiadienį buvo nuspręsta Z.Maisuradzę paleisti į laisvę. Vis dėlto gruzinas planus keliauti namo turės atidėti, kadangi jam buvo paskirtos kitos kardomosios priemonės.
Tomas Krušna
Tomas Krušna / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Z.Maisuradzė šalies pasieniečių buvo sulaikytas Rusijos iniciatyva pagal Interpolo orderį po to, kai iš Kijevo atskrido į Vilnių.

„Lėktuvu iš Kijevo į Vilnių atvykęs Gruzijos pilietis Z. M. Vilniaus oro uoste buvo sulaikytas naktį iš penktadienio į šeštadienį. Atliekant įprastą į mūsų valstybę atvykstančių ne Europos Sąjungos piliečių dokumentų patikrą, buvo nustatyta, kad šis asmuo yra ieškomas tarptautiniu mastu dėl terorizmo, todėl Valstybės sienos apsaugos pareigūnai jį sulaikė“, – pranešė Generalinė prokuratūra.

Mūsų veiksmai, elgesys yra procedūriškai apibrėžti. Mes turime laikytis įstatymo. Šioje konkrečioje situacijoje buvo tinkamai reaguota ir tas esamas sprendimas parodo, kad visos grandys veikia

Rusų teisėsaugininkų kaltinimų ryšiais su teroristinėmis organizacijomis, Vilniaus miesto apylinkės teismui sekmadienį pakako leisti Z.Maisuradzę suimti dešimčiai parų.

Tuo tarpu Užsienio reikalų ministerija (URM) trečiadienį paskelbė neturinti žinių apie Z.Maisuradzės ryšius su teroristais. Diplomatų žiniomis, gruzinas aktyviai bendravo su Lietuvos teisėsaugininkais.

„Mes tikrai neturime informacijos, kad jis būtų priklausęs teroristinėms grupuotėms. Priešingai, turime informaciją apie jo veiklą kovoje su terorizmu“, – naujienų agentūrai BNS sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vadovas prokuroras Tomas Krušna paaiškino, kodėl teisėsaugininkai pakluso tokiems reikalavimams.

„Pirminėje stadijoje buvo gauta užsienio valstybės teismo nutartis, kurioje buvo nurodyta tik nusikalstama veika ir kelios jos aplinkybės. Pati veika susijusi su teroristų rengimu. Veikos aprašyme – Gruzijos teritorijoje. Buvo vykdoma tarptautinė Interpolo paieška“, – teigė prokuroras T.Krušna.

Prokuratūros teigimu, toks sprendimas priimtas po to, kai per keletą pastarųjų dienų buvo gauta nemažai reikšmingų duomenų. Taip pat pasikeitė įtariamojo situacija – šiuo metu Z.Maisuradzė jau turi kur gyventi Vilniuje.

„Gavome papildomos informacijos, kuri leido papildomai vertinti situaciją. Prokuroras priėmė sprendimą dėl kardomosios priemonės pakeitimo. Kol kas procesas yra eigoje, pačio sprendimo prokuratūra nepriima (dėl ekstradicijos, – aut. past.)“, – teigė prokuroras.

Vis dėlto Z.Maisuradzei kardomoji priemonė nebuvo panaikinta, ją pakeitė keletas kitų – vietoje arešto buvo paskirtas piniginis užstatas, asmens dokumentų paėmimas bei įpareigojimas registruotis policijos įstaigoje.

Tai reiškia, kad trumpam susitikimui su Lietuvos policijos vadovais atvykęs Z.Maisuradzė dar ilgai negalės išvykti iš šalies.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Krušna
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Krušna

Savo ruožtu prokuratūra ir teismas toliau spręs buvusio Gruzijos antiteroristinio centro vadovo likimą. Lietuvos teisėsaugininkai turės apsispręsti, ar išduoti Z.Maisuradzę Rusijai.

„Oficialus prašymas perduoti sulaikytą asmenį Rusijos Federacijai iš šios valstybės dar nėra gautas – vadovaujantis tarptautine konvencija, tokį prašymą pateikti privaloma per 40 dienų nuo asmens sulaikymo“, – teigiama prokuratūros pranešime spaudai.

Bet kuriuo atveju prokuroras T.Krušna buvusio Gruzijos antiteroristinio centro vadovo sulaikymo nelaiko teisėsaugininkų klaida.

„Mūsų veiksmai, elgesys yra procedūriškai apibrėžti. Mes turime laikytis įstatymo. Šioje konkrečioje situacijoje buvo tinkamai reaguota ir tas esamas sprendimas parodo, kad visos grandys veikia“, – sakė T.Krušna.

Prieš keletą metų panašiai Lietuvos teisėsaugininkams buvo įkliuvęs kitas aukštas Gruzijos pareigūnas – parlamentaras Givi Targamadzė.

Su darbo vizitu į Lietuvą atvykęs G.Targamadzė iškart buvo sulaikytas Lietuvos teisėsaugininkų, veikusių pagal Rusijos paskelbtą jo paiešką Interpolo kanalais.

Tris mėnesius praleidęs Vilniuje Gruzijos parlamentaras pasiekė, kad Interpolas panaikintų jo paiešką, o Lietuvos generalinė prokuratūra atmetė Rusijos ekstradicijos prašymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius