-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iš Londono grįžtantis policijos ieškomas šiaulietis parsivežė ir narkotikų

Iš Anglijos atskridusį ir Lietuvoje nusikaltimu įtariamą šiaulietį bei jo daiktus Kauno oro uoste patikrino pasieniečių šuo vengrų vižlas Kapi. Jis aptiko, kad vyras turi narkotikų, trečiadienį praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). 
Sulaikyti narkotikai
Sulaikyti narkotikai / VSAT nuotr.

Antradienį popiet Kauno oro uoste dirbantys VSAT pareigūnai atliko įprastinę reisu iš Lutono atvykusių asmenų dokumentų kontrolę. Jos metu paaiškėjo, kad vienas keleivis, 28 metų šiaulietis, turi problemų su Lietuvos teisėsauga. VSAT pareigūnai nustatė, kad nusikaltimo padarymu įtariamo vyro nuo praėjusių metų gegužės pabaigos ieško Mažeikių rajono policija.

Apie ieškomojo sulaikymą pasieniečiai pranešė paieškos iniciatoriui ir, kaip įprasta, vyrą atvesdino į tarnybines patalpas Kauno oro uoste. Į VSAT pareigūnų klausimą, ar turi draudžiamų daiktų, šiaulietis atsakė neigiamai. Tuomet pasieniečiai asmens daiktų ir bagažo apžiūrai nusprendė panaudoti Kauno oro uosto užkardoje tarnaujantį trejų metų tarnybinį šunį, vengrų vižlą Kapi.

Keturkojis VSAT pareigūnų talkininkas savo elgesiu iškart parodė aptikęs kažką įtartino šiauliečio kuprinėje. Čia buvusioje saldainių dėžutėje pasieniečiai rado polietileno maišelį, kuriame buvo apie pusę gramo baltos spalvos medžiagos. Pirminiais duomenimis, tai – amfetaminas. Kapi sureagavo ir tikrindamas patį sulaikytąjį, savo elgesiu parodydamas, kad jis turi draudžiamų daiktų. Tuomet šiaulietis pats prisipažino, jog jo turėtame cigarečių pakelyje yra kanapių prikimšta suktinė. Šių kvaišalų rasta apie gramą.

VSAT pareigūnai dėl psichotropinių ir narkotinių medžiagų kontrabandos pradėjo ikiteisminį tyrimą. Už tokį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.

Šiaulių gyventoją Kauno oro uosto pasieniečiai perdavė jo paiešką paskelbusiems Mažeikių policijos pareigūnams.

Vengrų vižlas Kapi yra vienintelis tokios veislės šuo, tarnaujantis VSAT ir turintis daugiau kaip 160 keturkojų kolegų. Kapi yra apmokytas ieškoti narkotikų.

Vengrų vižlai - sociali medžioklinė šunų veislė, gyvuojanti jau per tūkstantmetį. Šios veislės šunys efektyviai naudoja Lenkijos, Vokietijos, Vengrijos, Danijos, Olandijos ir kitų šalių sienos apsaugą ir kitas funkcijas vykdančios tarnybos.

Viena svarbiausių tokių šunų savybių – socialus ir draugiškas charakteris, žmonių nebauginanti žaisminga išvaizda. Tai labai svarbu patikros vietose, šiuo atveju – Kauno oro uoste, atliekant keliautojų ir daiktų kontrolę. Dabartiniai Lietuvos pasieniečių pagalbininkai vokiečių ir belgų aviganiai kai kuriems sieną kertantiems asmenims atrodo baugokai.

Be to, tokie medžiokliniai šunys kaip vengrų vižlai pasižymi imlumu mokymams, ilgaamžiškumu bei neprilygstama uosle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius