-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš pataisos namų per nepilną pusmetį lygtinai paleista pusė tūkstančio nuteistųjų

Nuo liepos 1-os dienos, kai Lietuvoje įsigaliojo nauja nuteistųjų lygtinio paleidimo tvarka, iki gruodžio vidurio į laisvę buvo paleisti 526 asmenys.
Elektroninė nuteistųjų stebėjimo priemonė
Elektroninė nuteistųjų stebėjimo priemonė / BS/2 nuotr.

Iš jų 12 išėję į laisvę segi elektronines apyrankes, BNS informavo Teisingumo ministerijos Informacijos valdymo ir visuomenės informavimo skyriaus patarėjas Audris Kutrevičius.

Daugiausia nuteistųjų į laisvę paleista iš Marijampolės pataisos namų – 128. Iš Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 1-osios valdybos buvo paleisti 59 nuteistieji, 2-osios valdybos – 89, 3-iosios – 71.

Iš Kybartų pataisos namų anksčiau laiko išėjo 19, Alytaus pataisos namų – 31, o Vilniaus pataisos namų – 27 nuteistieji. Iš pastarosios įkalinimo įstaigos septyni asmenys buvo paleisti su elektroninėmis apyrankėmis.

Iš Panevėžio pataisos namų, kur bausmę atlieka nuteistos moterys, nuo liepos 1 dienos laisvę anksčiau laiko atgavo 45 nuteistosios. Trys laisvėje segi elektronines apyrankes.

Iš Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų anksčiau laiko buvo paleista 20 įstatymui nusikaltusių jaunuolių.

Pasak A.Kutrevičiaus, pataisos namuose vekiančios lygtinio paleidimo komisijos nuo liepos 1 dienos gavo 2 022 nuteistųjų prašymus paleisti juos į laisvę anksčiau laiko. Tik 100 nuteistųjų sutiko, kad laisvėje jiems būtų taikoma intensyvi priežiūra – segėti elektronines apyrankes.

Komisijos 1 051 nuteistąjį rekomendavo paleisti į laisvę anksčiau laiko, iš jų 38 rekomenduota laisvėje stebėti su elektroninėmis apyrankėmis.

Tik 100 nuteistųjų sutiko, kad laisvėje jiems būtų taikoma intensyvi priežiūra – segėti elektronines apyrankes.

846 nuteistųjų prašymai paleisti anksčiau laiko buvo netenkinti.

Vėliau komisijų sprendimus dar peržiūrėdavo teismai. Jie konstatavo, kad 540 asmenų gali išeiti į laisvę anksčiau laiko. 356 asmenų paleidimai anksčiau laiko teismas nepritarė.

Lyginant 2011 ir 2012 metų nuteistųjų paleidimo į laisvę duomenis, matyti, kad šiemet lygtinai paleistų asmenų yra šiek tiek daugiau.

Liepos 1-ąją Lietuvoje įsigaliojo naujas Probacijos įstatymas ir su juo susiję kiti teisės aktai. Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų  procese atsiranda nauja grandis – lygtinio paleidimo komisijos. 11 įkalinimo įstaigų pradėjo veikti 14 lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų komisijų.

Komisijos sudarytos iš aštuonių narių ir sekretoriaus, kuris nėra komisijos narys. Atstovai komisijos nariais paskirti vienų metų laikotarpiui. Bausmių vykdymo sistemos darbuotojai negali sudaryti daugiau kaip pusės visų komisijos narių.

Pasak Kalėjimų departamento, tikimasi, kad visuomenės atstovų dalyvavimas komisijose padidins priimamų sprendimų dėl lygtinio paleidimo objektyvumą.

Pagrindinės komisijų funkcijos – priimti sprendimą taikyti arba netaikyti nuteistajam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos, kuris pagal įstatymus turi teisę prašyti išeiti į laisvę anksčiau laiko, nagrinėti nuteistųjų prašymus lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos, socialinio tyrimo išvadas, teismo nutartis atsisakyti patvirtinti komisijos nutarimą taikyti nuteistajam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos, vertinti nuteistojo elgesį bausmės atlikimo metu įkalinimo įstaigoje, taikytas socialinės reabilitacijos priemones ir jų įvykdymo rezultatus, nusikalstamo elgesio riziką pakartotinai nusikalsti ir kitas aplinkybes, kurios gali turėti įtakos sprendimui dėl lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų taikymo, taip pat teikia rekomendacijas pataisos įstaigai ir nuteistajam dėl tolimesnės nuteistojo socialinės reabilitacijos, nuteistojo nusikalstamo elgesio rizikos mažinimo.

Įsigaliojus naujam įstatymui, Lietuvoje pradėti naudoti prie kulkšnies ar rankos pritaisomi įrenginiai, kurie leidžia stebėti, ar asmuo būna toje vietoje ir tuo metu, kur ir kada jis įpareigotas būti, pavyzdžiui, namuose naktį.

Lietuvos įkalinimo įstaigose nuolat laikoma arti 10 tūkst. nuteistųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius