-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 04 10 /16:29

Įsiteisėjęs nuosprendis Andriaus Ūso byloje: jokios pedofilijos nebuvo

Vilniaus apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje velionis Andrius Ūsas po mirties buvo išteisintas dėl kaltinimų mažametės tvirkinimu.
TV laidos „Valanda su Rūta“ akimirka
TV laidos „Valanda su Rūta“ akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Laimutės Stankūnaitės dukters krikštatėvis Andrius Ūsas netvirkino.

Taip trečiadienio popietę paskelbė Vilniaus apygardos teismas, patvirtinęs anksčiau Vilniaus miesto apylinkės teisme velioniui A.Ūsui paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį.

Po šiandienės apygardos teismo trijų teisėjų kolegijos (pranešėja Vitalija Norkūnaitė, Pavelas Frolovas ir Leonarda Gurevičienė) nutarties įsiteisėjo 2012 m. lapkričio 30 dieną paskelbtas pirminis teisėjo Audriaus Cinino vadovaujamos kolegijos išteisinamasis nuosprendis.

Vilniaus apygardos teismas pabrėžė, kad maži netikslumai, neatitikimai, negali būti pagrindu netikėti mažamete, bet jie turi būti vertinami visos bylos medžiagos kontekste.

Teismo požiūriu, vaiko pasakojimą suformavo ne tiesioginė seksualinė patirtis, o tėvo įtaiga.

Nutartyje pažymima, kad žemesnės instancijos teismas tinkamai įvertino byloje esančių įrodymų visumą, išsamiai juos išanalizavo, o visus reikšmingus faktus sujungė į loginę seką.

„O kas painiojo liaudį? Kas žmonėms smegenis pudrino? Kas knygas rašė? Kas vežiodavo į prokuratūrą?“ – tėvas A.Ūsas dėl visą Lietuvą sukrėtusios nelaimės aiškiomis užuominomis kaltina Neringą Venckienę.

Trečiadienį paskelbtą nutartį teismo salėje išklausė, be proceso dalyvių ir žiniasklaidos atstovų, vos keli žiūrovai. Nutarties paskelbimo metu teismo rūmus saugojo policijos pajėgos.

A.Ūsą pripažinti kaltu reikalavę Vilniaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovai po posėdžio sakė, kad susipažinę su nutarties motyvais dar svarstys galimybę kreiptis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą.

Išteisintojo našlė Guoda Ūsienė prisipažino, kad dabar lengviau atsikvėpė: „Mes jau turime rimtą kozirį. Turim dokumentus, viskas, – tačiau tokios teismo proceso baigties pergale ji nevadino. – Mes netekome žmogaus“, – sakė G.Ūsienė.

Išteisintojo tėvas Aleksandras Ūsas sakė, kad jų šeimai palankūs teismų verdiktai – ne pergalės, o tiesos atradimai. A.Ūsas kalbėjo, kad buvo organizuojamas šmeižtas, dėl kurio žuvo nekaltų žmonių. Į klausimą, kad konkrečiai yra nusikaltimų organizatorius, išteisintojo velionio tėvas atsakinėjo savais retoriniais klausimais: „O kas painiojo liaudį? Kas žmonėms smegenis pudrino? Kas knygas rašė? Kas vežiodavo į prokuratūrą?“

VIDEO: Našlės G.Ūsienės komentaras įsiteisėjus išteisinamajam nuosprendžiui pedofilijos byloje

Savo ruožtu Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas A.Cininas, kurio vadovaujama kolegija išteisino A.Ūsą, naujienas iš aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teismo trečiadienio pavakarę pakomentavo socialiniame tinkle „Facebook“: „Džiaugiuosi, kad aukštesnė instancija apylinkės teisėjų kolegijos sprendimą pripažino teisėtu ir pagrįstu. Šios dienos apygardos teismo nutartis man daugiau įdomi tiek, kiek liečia Vaiko teisių apsaugos tarnybos advokato argumentus dėl mano tariamo šališkumo, kuomet apie vykstantį procesą informavau feisbuke ir savo bloge. Įdomu bus paskaityti ar šiuos argumentus aukštesnė instancija vertino ir jei taip, tai kaip būtent.“

Trumpai primename svarbiausius vadinamosios Kauno pedofilijos bylos chronologijos faktus:

2006.08.11 L.Stankūnaitė kreipiasi į teismą, prašydama nustatyti, su kuo gyvens jos ir D.Kedžio dukra.

2008.03.19 Teismas nustato, kad mergaitė gyvens su savo tėvu D.Kedžiu.

2008.11.30 D.Kedys policijai praneša, kad jo dukra buvo tvirkinama.

2008.12.12 Teismas L.Stankūnaitei uždraudžia matytis su dukra.

2008.12.29 Įtarimai mergaitės tvirkinimu pareiškiami Andriui Ūsui.

2009.05.05 D.Kedys valdžios institucijoms ir žiniasklaidai išplatina įrašus, kuriuose jo dukra pasakoja apie patirtą seksualinę prievartą.

2009.10.05 Kaune nušaunami J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė. Pagrindinis įtariamasis D.Kedys pasislepia. L.Stankūnaitę ima saugoti policija.

2010.04.17 Kauno rajone rastas D.Kedžio lavonas. Nustatyta, kad jis žuvo per nelaimingą atsitikimą.

2010.06.13 Per nelaimingą atsitikimą žūsta pagrindinis pedofilijos bylos įtariamasis A.Ūsas.

2010.11.17 Panevėžio miesto apylinkės teismas, vadovaudamasis galiojančiais teisės aktais, priverstinai nutraukė A.Ūso bylą, kaltinamajam mirus.

2011.11.10 Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė, kad nepaisant kaltinamojo A.Ūso mirties, pedofilijos byla turi būti nagrinėjama.

2012.11.30 Aukščiausiojo Teismo nurodymu išnagrinėjęs pedofilijos bylą, Vilniaus miesto apylinkės teismas išteisino A.Ūsą.

2013.04.10 Vilniaus apygardos teismo nutartimi atmetus Vaiko teisių apsaugos skyriaus skundą, išteisinamasis nuosprendis pedofilijos byloje įsiteisėjo.

VIDEO: Nuteisti A.Ūsą prašiusio advokato komentaras
VIDEO: Andriaus Ūso tėvo komentaras įsiteisėjus išteisinamajam nuosprendžiui pedofilijos byloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius