-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išprievartautos ir sudegintos mergaitės šeima reikalauja mirties bausmės žudikams

Išprievartautos ir automobilio bagažinėje sudegintos nepilnametės artimiesiems lig šiol sunku patikėti, kad nuo šeštadienio negrįžtančios merginos nebėra tarp gyvųjų. Jie nebuvo iškviesti atpažinti žuvusiosios kūno – liepsnos jį taip suniokojo, kad atpažinti nebėra ko. Merginos tapatybė bus nustatyta tik pagal DNR testus.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / TV3 nuotr.

Tapatybę nustatys DNR

„Nežinau, kokia bausmė atpirktų tokį nusikaltimą. Pririšti prie medžio, kad neuždustų, ir padegti“, – brutaliems žudikams linki išprievartautos ir automobilyje sudegintos septyniolikmetės Evelinos močiutė Elvyra Subienė. Apie tai rašo „Sekundė“.

Apie klaikią tragediją jai šeštadienį, apie 8.30 val., pranešė į namus Molainiuose atvykę policijos kriminalistai.

Artimiesiems lig šiol sunku patikėti, kad nuo šeštadienio negrįžtančios merginos nebėra tarp gyvųjų. Jie nebuvo iškviesti atpažinti žuvusiosios kūno – liepsnos jį taip suniokojo, kad atpažinti nebėra ko. Merginos tapatybė bus nustatyta tik pagal DNR testus.

Liepsnos taip suniokojo kūną, kad atpažinti nebėra ko. Merginos tapatybė bus nustatyta tik pagal DNR testus.

„Labai skaudu, kad pusę valandos ji šaukėsi pareigūnų pagalbos telefonu, bet jai nesugebėjo padėti. Kokia drąsi buvo mergaitė, jei gimdama pasirinko tokį gyvenimo kelią. Galbūt jos auka reikalinga tam, kad išgelbėtų kitų gyvybes. Gal dabar kas pasikeis?“ – viliasi E. Subienė.

Artimieji neabejoja, kad Evelina buvo pagrobta. Komunikabili septyniolikmetė vengė nepažįstamų kompanijų ir savo noru į už save vyresnių vyrų automobilį, vėliau jai tapusiu mirtinais spąstais, tikrai nebūtų sėdusi.

Planavo išvykti į Angliją

Anot E.Subienės, mergaitė turėjo didelių planų. Rugsėjo 9-ąją Evelina pasiprašė išbraukiama iš V.Žemkalnio gimnazijos moksleivių sąrašų. Septyniolikmetė ketino toliau mokytis suaugusiųjų mokykloje, kad galėtų išvažiuoti padirbėti į Angliją. Ten gyvena jos jaunesniojo brolio krikštatėviai, auginantys dukrą, Evelinos bendraamžę. Lietuvoje įgijusi brandos atestatą mergina planavo mokslus tęsti irgi užsienyje.

„Ji buvo labai imli, gabi, orientuota, todėl mokykloje kartais nuobodus kartojimas jai buvo neįdomus“, – pasakojo močiutė.

Ji buvo labai imli, gabi, orientuota, todėl mokykloje kartais nuobodus kartojimas jai buvo neįdomus.

Jaunutė mergina jau žinojo darbo skonį. Evelina sugebėjo ne tik pasidaryti manikiūrą. „Ji geriausiai man leisdavo vaistus, darydavo masažą“, – pamena E. Subienė.

Močiutę žavėjo anūkės darbštumas. Nors septyniolikmetė augo tvarkingoje, rūpestingoje ir finansiškai normaliai besiverčiančioje šeimoje, mergaitė troško pati užsidirbti. Per vasarą rajono ūkininko laukuose skynė braškes – kas dieną važiuodavo į darbą tuo pačiu keliu, kuriuo ją šeštadienio paryčiais paskutinį kartą, jau bagažinėje, vežė žudikai.

„Ji labai mylėjo šeimą. Užsidirbusi pinigų duodavo ir broliukui, o pati svajojo susitaupyti pinigų kelionei į Angliją“, – pamena E. Subienė.

Septyniolikmetės troškimui pamatyti pasaulį nebuvo lemta išsipildyti.

Du už grotų, trečias laisvėje

Sveiku protu nesuvokiamu nusikaltimu – septyniolikmetės išprievartavimu ir nužudymu sudeginant mašinos bagažinėje – įtariamiems Panevėžio rajono Krekenavos gyventojui 22-ejų Devidui Antanaičiui ir jo bendrui, dešimt metų vyresniam panevėžiečiui Juliui Jokubaičiui, teismas skyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams.

Trečiasis sulaikytas įtariamasis, Juliaus jaunesnysis brolis 21-erių A. Jokubaitis, vakar išleistas į  laisvę. Jam skirta švelniausia kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti ir periodiškai registruotis policijoje.

Manoma, kad žiaurumu Lietuvą sukrėtusiame nusikaltime A. Jokubaitis nedalyvavo. Į teisėsaugos akiratį jaunuolis pateko, nes įtariamieji žudikai auką vežė, o vėliau sudegino A. Jokubaičiui priklausančiame automobilyje „VW Passat“. Jaunuolis mašiną buvo įsigijęs vos prieš porą dienų iki siaubingo nusikaltimo.

Įsisodino miesto gatvėje

Nors įtariamieji prabilo, tačiau ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams galimi žudikai apie šeštadienio nakties įvykius pateikia skirtingas versijas.

„Sekundės“ žiniomis, per apklausą D. Antanaitis ir J. Jokubaitis pasakojo, kad tą naktį užsuko į „Puntuko“ naktinį klubą, gėrė brendį, vėliau panoro ir rimčiau užkąsti – nuvažiavo į netoliese, miesto centre prie „Meno“ teatro, esančią greitojo maisto užkandinę kebabų.

Vėliau apie 5 val. po miestą besivažinėjančių jaunuolių akys užkliuvo už Aukštaičių g. netoli „Vasario“ prekybos centro autobusų stotelėje stovinčios dailios šviesiaplaukės.

Esą jaunuoliai pasiūlė merginą pavėžėti. Kas vyko toliau, aiškinasi prokurorai.

Žinoma tiek, kad mergina nuvežta ne namo į Dembavą, o Velžio seniūnijoje esančių sodų link.

Paskutinį gyvenimo pusvalandį kalbėjosi su BPC

Į negailestingų nusikaltėlių rankas patekusi septyniolikmetė atkakliai bandė kovoti už savo gyvybę.

Į bagažinę įgrūsta vežama Evelina dar sugebėjo paskambinti į Bendrąjį pagalbos centrą ir suteikti tyrimui ypač reikšmingos, tačiau jos nebeišgelbėjusios informacijos.

7 val. 11. min.  BPC operatorė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus budėtojui pranešė, kad bendruoju pagalbos telefonu paskambino mergina, kuri pranešė, jog yra pagrobta ir vežama automobilio bagažinėje.

Po trijų minučių BPC operatorė budėtojus sujungė su paskambinusia mergina. Ji papasakojo, kad yra automobilio „VW Passat“ bagažinėje. Merginai atrodė, kad yra Dembavoje. Į ją pasiųsti visi keturi tą naktį mieste ir rajone budėję policijos ekipažai.

Dar po keleto minučių BPC policijos budėtojus vėl sujungė su mergina. Siaubą išgyvenusi nepilnametė papasakojo esanti išprievartauta ir vežama paskandinti.

Nepatvirtintais duomenimis, BPC darbuotoja su bagažinėje vežiojama mergina bendravo apie pusvalandį. Esą paskutiniai aukos žodžiai buvę, jog ji užuodžianti dūmus.

Nuo merginos skambučio praėjus daugiau nei valandai, 8.16 val., į BPC paskambinęs praeivis pranešė miške prie Keravos kaimo matantis degantį automobilį. Sulėkę policijos ekipažai nelaimingajai niekuo padėti nebegalėjo. Pareigūnai bandė gesinti automobilį gesintuvais, tačiau nepavyko – liepsną numalšinti baigė atvykę ugniagesiai.

Paskutinėmis gyvenimo minutėmis dar bandžiusi prisišaukti į pagalbą pareigūnus septyniolikmetė žuvo ugnyje. Automobilio bagažinėje rastas apdegęs moters kūnas surištomis rankomis.

Žudikų nepažinojo

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Rimanto Bobino teigimu, paskambinus mergaitei, į priemiestinę gyvenvietę išsiųsti ekipažai tikrino visų aplink Dembavą esančių vandens telkinių prieigas, parkus, visus į Dembavą vedančius kelius, šukavo gyvenvietę ir aplinkinius kaimus.

„Bedrasis pagalbos centras policijos pareigūnus tik sujungdavo su mergina pasiklausti papildomos informacijos. Didžiausia problema, kad BPC nematė telefono numerio, todėl negavo duomenų apie jo buvimo vietą ir judėjimo kryptį, nors įstatymas reikalauja, kad ryšio operatorius teiktų tuos duomenis“, – teigė R. Bobinas.

VIDEO: 17-metės nužudymas LNK žiniose

Kokio ryšio operatoriaus paslauga naudojosi nužudytoji mergina, pasak viršininko, tebesiaiškinama – laukiama raštiško atsakymo iš mobiliojo ryšio tiekėjų.

Anot jo, paskambinusi mergina savo žudikų nepažinojo – nurodė tik apytikrį jų amžių, nežinojo nei vardų, nei pavardžių.

Niekur pas nieką jie nebuvo užsukę, sulaikyti atviroje vietoje – ėjo lauku, gal buvo ir į kelią išėję.

J. Jokubaitis ir D. Antanaitis buvo sulaikyti tą pačią dieną apie 13 val. Panevėžio rajone, vos už kelių kilometrų nuo nusikaltimo vietos.

„Niekur pas nieką jie nebuvo užsukę, sulaikyti atviroje vietoje – ėjo lauku, gal buvo ir į kelią išėję“, – pasakojo R. Bobinas.

Kitą dieną, sekmadienį, policija sulaikė ir sudegintojo automobilio savininką A. Jokubaitį.

Kaltę verčia vienas kitam.

Ir D. Antanaitis, ir J. Jokubaitis pripažįsta tą naktį buvę apsvaigę ne tik nuo alkoholio, bet ir narkotinių medžiagų – rūkę "žolę", vartoję amfetaminą.

Tačiau abu neigia prievartavę merginą ir padegę mašiną, kaltę verčia vienas kitam.

J. Jokubaitis ginasi neva išlipęs iš mašinos pakeliui miško aikštelėje, o bendras nuvažiavęs su mergina. Esą po kurio laiko jis pamatęs pro medžius rūkstančius dūmus.

Savo versiją turi parengęs ir kaltę neigiantis D. Antanaitis. Kokią, jį ginanti valstybės skirta advokatė neatskleidžia. Anot jos, klientas pateikė tyrimui reikšmingos informacijos. Kaip svarbi detalė, galinti teisme padėti D. Antanaičiui, įvardijamos smurto žymės vaikino veide. Jis kaltę verčia J. Jokubaičiui, su kuriuo esą ir pats susipažino vos prieš porą dienų.

Abu įtariamieji teisti

Abu įtariamieji – policijai gerai žinomi asmenys. Vienas teistas penkis, kitas – keturis kartus. Jų biografijose – vagystės, viešosios tvarkos pažeidimai. Abu turėję reikalų ir su užsienio teisėsauga – bausti piniginėmis baudomis.

J. Jokubaičiui rugsėjo pradžioje iškelta baudžiamoji byla dėl smurto artimoje aplinkoje. Vyriškis kaltinamas smurtavęs prieš žmoną, savo mažamečio sūnaus motiną. Nusikaltimo bendrininkai niekur nedirba.

D. Antanaitis pastaruoju metu gyveno Krekenavoje pas tėvą ir pamotę. J. Jokubaitis su broliu – pas motiną Panevėžyje, viename iš Aukštaičių g. bendrabučių.

BPC darbuotojai – šokas

Šokiruojanti septyniolikmetės žūtis, atskleidusi, kad Bendrojo pagalbos centro vienu bendru telefonu 112 prisikviesti pagalbą būna ir neįmanoma, sukėlė ant kojų ir politikus, ir pareigūnus.

Bendrojo pagalbos centro Šiaulių skyriaus, kuriam priklauso ir Panevėžio BPC, vadovas Nerijus Adomavičius tvirtina, kad paskutinėmis Evelinos gyvenimo minutėmis su ja bendravusi darbuotoja padarė viską, kas buvo įmanoma pagal jų galimybes.

BPC darbuotoja, girdėjusi mirti pasmerktos merginos bejėgį pagalbos šauksmą, sukrėsta.

„Pagal BPC technines galimybes, jei žmogus skambina iš telefono su SIM kortele ir matomas numeris, telefono buvimo ir judėjimo vietą galime nustatyti. Be SIM kortelės tokios galimybės šiuo metu neturime. Su skambinusiąja bendravo patyrusi darbuotoja. Daugumai atvejų yra parengti klausimynai, tačiau ši situacija nebuvo standartinė, darbuotojai teko naudotis įvairiausiais būdais, kad nustatytų vietą“, – teigė Nerijus Adomavičius.

Anot jo, BPC darbuotoja, girdėjusi mirti pasmerktos merginos bejėgį pagalbos šauksmą, sukrėsta, tačiau atsisakė Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato pasiūlytos psichologo pagalbos.

„Po įvykio pats buvau atvykęs į Panevėžį, kalbėjausi su tą naktį dirbusia pamaina. Tai baisu, visi pakraupę braukia ašaras. Vis dėlto žmonės atsisakė psichologo, manome, kad bus geriau pasikalbėjus tarpusavyje“, – teigė vadovas.

Siūlo sugrąžinti mirties bausmę

Po Lietuvą sukrėtusios žūties vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pareikalavo BPC vadovų atsakomybės bei inicijuoja, kad BPC būtų pervestas iš dabartinio pavaldumo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui į pavaldumą Vidaus reikalų ministerijai.

Kodėl nebuvo nustatyta vieta pagal merginos skambučius BPC, Vidaus reikalų ministerijos teigimu, turėtų atsakyti per dvi savaites atliktas išsamus tyrimas.

Po žiauraus moksleivės nužudymo jau gimė siūlymų sugrąžinti mirties bausmę. Tokius Baudžiamojo kodekso pakeitimus parlamentui siūlo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis. Jis įregistravo Baudžiamojo kodekso pakeitimo projektą, kuriuo nori nustatyti, jog „tas, kas nužudė kankindamas ar kitaip itin žiauriai, baudžiamas laisvės atėmimu iki gyvos galvos arba mirties bausme“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius