Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrinkite 2012 m. įvykį: svarbiausia teisėsaugos operacija, tyrimas

15min.lt siūlo prisiminti, kaip teisėsaugininkams 2012 m. sekėsi narplioti dramatiškus smurtinius nusikaltimus, kovoti su klastingais verslininkais, kontrabandininkais, korumpuotais pareigūnais ir kitomis visuomenės piktžaizdėmis.
Policininkai palieka Klonio gatvę
Specialiosios pareigūnų pajėgos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Masinės kratos, patikrinimai, sulaikymai, suėmimai. Bandymai išnarplioti painias finansines aferas. Užkirsti kelią didžiulėms kontrabandos siuntoms. Pričiupti korumpuotus veikėjus.

Arba tiesiog didžiulės pareigūnų pastangos, siekiant padėti vienam konkrečiam dramatiško likimo žmogui.

2012 m. Lietuvoje nebuvo ramu: nestigo įvairaus masto ir stiliaus teisėsaugos tyrimų, operacijų, kiekviena iš kurių buvo savaip svarbi.

15min.lt siūlo prisiminti, kokias teisines operacijas per metus pradėjo, tęsė ar netgi užbaigė teisėsaugininkai, daug sykių sudrebinę visuomenę griausmingais tyrimais.

Milžiniška daugialypė banko „Snoras“ bankroto byla

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Grafiti pieainiai ant banko Snoras pastato
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Grafiti piešiniai ant banko „Snoras“ pastato

Vilniaus apygardos teisme yra iškelta ir nagrinėjama, neskaitant bankroto bylos, dar 19 su nacionalizuotu banku susijusių civilinių bylų. Iš jų 13 – dėl išplatintų akcijų emisijos, viena – dėl ginčijamų indėlio (apie 5 mln. litų) sertifikatų, likusiose ginčijami banko naudai sudaryti hipotekos sandoriai.

Buvusiems pagrindiniams „Snoro“ akcininkams Vladimirui Antonovui ir Raimondui Baranauskui gegužę pareikšti nauji įtarimai dėl didelės vertės turto – apie 1,7 mlrd. litų, pasisavinimo, ir ši suma, anot prokuratūros, jau nebebus didinama. 2011 m lapkritį jie buvo įtariami 987 mln. litų pasisavinimu.

Generalinės prokuratūros prokuroro gegužės 28 dienos nutarimais V.Antonovas ir R.Baranauskas pripažinti įtariamaisiais dėl piktnaudžiavimo, banko „Snoras“ didelės vertės turto pasisavinimo – apie 1,7 mlrd. litų, bendrininkavimo, veiklos organizuotoje grupėje, dėl apgaulingo banko buhalterinės apskaitos tvarkymo organizavimo ir netikrų dokumentų suklastojimo bei jų panaudojimo.

Dar 2012 02 17 gautas pirmasis prašymas atnaujinti terminą kreditorių finansiniams reikalavimams pateikti, iš viso jų buvo penki. Visi jie buvo atmesti, nurodant, jog turi būti teikiami bankroto administratoriui.

Savo ruožtu šimtai susivienijusių „Snoro“ klientų teisme 2012 metais reikalavo atiduoti pinigus už negaliojančias akcijas. 2012-06-27 teismas paskelbė verdiktas byloje dėl 93 milijonų litų, sumokėtų už negaliojančią banko „Snoras“ akcijų emisiją. Teisėjas nutarė, kad pareiškimas negrįstas, ir jį atmetė.

Tuo tarpu 2012-06-29 buvęs „Snoro“ akcininkas V.Antonovas paprašė Vilniaus teismo panaikinti jam paskirtą suėmimą. Nors V.Antonovui ir R.Baranauskui yra išduotas Europos arešto orderis, iki šiol abu įtariamieji yra Londone.

Masinės taksi įmonių kratos ir firmų vadovų suėmimai

BFL/Tomo Lukaio nuotr./Taksi
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Pareigūnai dėjo pastangas naikindami šešėlinį taksi verslą.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), policijos ir Generalinės prokuratūros pareigūnai vasario pradžioje krėtė Vilniuje, Klaipėdoje ir Kaune veikiančias taksi bendroves. Manoma, kad jos galėjo slėpti mokesčius. Tikrintojai krėtė trisdešimties Vilniuje registruotų taksi įmonių biurus, savininkų butus, automobilius.

VMI ir Policijos departamento atstovai lankėsi sostinės pakraštyje pastate, kuriame veikia net 12 taksi paslaugas teikiančių bendrovių. Po šių reidų sostinėje išsikviesti taksi tapo beveik neįmanoma.

Iš viso atlikta daugiau kaip 60 kratų Vilniaus mieste ir jo apylinkėse. Įtarimus ketinama pareikšti mažiausiai pusšimčiui žmonių, tačiau taksi įmonių veikla nebuvo stabdoma.

„Skaičiuojama, kad šios įmonės užėmė apie 70 proc. Vilniaus m. taksi rinkos. Kratose dalyvavo daugiau kaip 100 minėtų įstaigų darbuotojų. Kratų metu rasta ir paimta daugiau kaip 30-ties įmonių buhalterinė apskaita, įvairūs dokumentai, kiti svarbūs duomenys. Įtariama, kad visoms įmonėms per statytinius vadovavo 6 asmenys“, – operacijos rezultatus vasarį apibendrino Policijos departamentas.

Šturmas Garliavoje: mergaitės paėmimas iš Kedžių namų

BFL/Aliaus Koroliovo nuotr./Kedžių namo kieme žaidžia mergaitės
BFL/Aliaus Koroliovo nuotr./Kedžių namo kieme žaidžia mergaitės

2012 05 17, ketvirtadienio ankstų rytą, buvo įvykdytas 2011 m. gruodžio 16 d. Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimas perduoti dukrą Laimutei Stankūnaitei. Specialios operacijos metu policijos pareigūnai šturmavo Garliavoje Klonio gatvėje esančius Kedžių namus, kuriuose gyveno mergaitė.

Dėl prievartinio mergaitės perdavimo motinai dar keletą mėnesių Lietuvoje vyko diskusijos, protestai, skundai buvo nagrinėjami ir teismuose. Tačiau kaskart buvo kartojama, kad kraštutinių priemonių buvo imtasi pagrįstai, šturmą surengę pareigūnai veikė teisėtai. 15min.lt primena, jog prieš sėkmingą operaciją Garliavoje buvo surengta ir nesėkminga – pareigūnų apsilankymas Kedžių name kovo 23 d. virto chaotišku gėdingu susistumdymu, kurio metu buvo tampoma ir mažametė.

Marijampolės savivaldybėje nušauta mieganti mergina

Andriaus Vaitkevičiaus nuotr./Automatas Kalaanikov
Andriaus Vaitkevičiaus nuotr./Automatas „Kalašnikov“

Birželio viduryje, šeštadienį apie 7 val. ryto, Katiliškių kaime, esančiame Marijampolės savivaldybėje, nenustatyti asmenys iš kalašnikovo automato apšaudė gyvenamojo namo sieną. Kulkos kiaurai perskrodė sieną ir mirtinai sužeidė pirmajame aukšte miegojusią 24 metų merginą. Antrajame aukšte buvusiai 49 metų moteriai buvo peršauta koja.

Šiame name gyvena gerai policijai žinomi broliai Audrius ir Gintaras Žemininkai.

Nuo pradžių buvo manoma, kad kulkos buvo skirtos 26 metų G.Žemininkui. Po kelių dienų dėl nušautos miegančios merginos teismas leido suimti įtariamąjį Martyną R., buvo sulaikyti ir patys broliai Žemininkai. Merginos netekęs G.Žemininkas nenoriai bendravo su pareigūnais. Žiniasklaidoje svarstyta, kad vyriškį tylėti verčia baimė netyčia išsiduoti apie kokius nors nusikaltimus arba jis laikosi nerašyto kalėjimo duonos ragavusiųjų įstatymo – nieku gyvu nebendradarbiauti su teisėsaugos pareigūnais.

Ant Tauro kalno susisprogdinusio jaunuolio tragedijos tyrimas

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Įvykio vieta penktadienį priea pietus
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Įvykio vieta sostinėje ant Tauro kalno.

Spalį nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl Vilniuje ant Tauro kalno žuvusio jaunuolio. Vilniaus apygardos prokuratūra baigė tirti didžiulį rezonansą sukėlusią baudžiamąją bylą dėl Vilniuje ant Tauro kalno žuvusio jaunuolio ir priėmė nutarimą nutraukti tyrimą, nes nustatyta, kad jaunuolis nebuvo nužudytas.

Prokurorai išsamiai išnagrinėjo ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis ir konstatavo, jog G.T. nusižudė panaudodamas savadarbį sprogmenį.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo tiriamos įvairios įvykio versijos, apklausta daug liudytojų, atlikti kiti procesiniai veiksmai.

Žuvusysis nuo vaikystės domėjosi chemija bei sprogstamųjų medžiagų gamyba. Apie asmens savižudybę liudijo ir artimiesiems išsiųstos atsisveikinimo žinutės.

Sulaikė per 400 kg narkotikų, kurių vertė juodojoje rinkoje – apie 15 mln. litų

Kadras ia LNK žinių/Medininkuose sulaikyta haaiao kontrabanda
Kadras iš LNK žinių/Medininkuose sulaikyta hašišo kontrabanda

Tarnybinis šuo Debesėlis spalio pradžioje aptiko 15 mln. litų vertės hašišo siuntą. Spalio 2 d. Medininkų kelio poste muitinės pareigūnai sulaikė beveik pusę tonos hašišo. Kelio poste tikrinant išvykstančias iš Lietuvos Respublikos transporto priemones, pareigūnams talkino ir tarnybinis šuo – belgų aviganis, vardu Debesėlis. Belgų aviganiui užuodus įtartinas medžiagas, vilkikas buvo nukreiptas papildomai patikrai mobiliąja rentgeno kontrolės sistema. Šios patikros metu ir paaiškėjo, kad krovininio automobilio puspriekabės grindyse įrengtos slėptuvės, kuriose sudėtos įtartinos pakuotės.

Išgręžus keletą skylių puspriekabės grindyse, buvo paimtas neaiškios kilmės rudos medžiagos mėginys. Atlikus testą nustatyta, kad tai gali būti hašišas. Tuomet į pagalbą buvo iškviesti ugniagesiai gelbėtojai, kurie, panaudoję specialiąją įrangą, atidarė slėptuvę. Iš jos pareigūnai ištraukė keliasdešimt paketų (daugiau kaip 400 kg) su susmulkinta rudos spalvos augalinės kilmės medžiaga, įtariama – hašišu. Pasak pareigūnų, toks didelis kiekis hašišo juodojoje rinkoje vertas apie 15 mln. litų. Tyrimas tęsiamas.

Tyrimas dėl 17 milijonų litų, užvaldytų iš kredito unijos

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pinigai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pinigai

Spalio pabaigoje paskelbta skandalinga informacija, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba mažiausiai 10-čiai asmenų pareiškė įtarimus dėl 17 milijonų litų, sukčiavimo būdu užvaldytų iš Nacionalinės kredito unijos.

Įtariama, kad kelioms bendrovėms buvo nepagrįstai išduoti kreditai nekilnojamajam turtui įsigyti visoje Lietuvoje – objektai buvo įvertinti gerokai daugiau, nei iš tikrųjų yra verti. Kelis iš sulaikytųjų teismas leido laikyti suimtus.

Masinės kratos ir sulaikymai Gariūnų turgavietėje

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Gariūnai tapo kovos su aeaėliniu verslu simboliu, bet jos rezultatų dar nematyti.
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Gariūnai tapo kovos su šešėliniu verslu simboliu, bet jos rezultatų dar nematyti.

Lapkričio pradžioje pareigūnai vėl krėtė Gariūnus: sulaikyta 18 įtariamųjų, atlikta daugiau kaip 40 kratų.

Kratos buvo atliekamos Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vykdomame ikiteisminiame tyrime. Sukčiavimu stambiu mastu buvo įtariamas organizuotos grupuotės, veikusios Gariūnų turgavietėje, vadeiva Tadeušas Baldovskis. Jį teismas leido laikyti suimtą mėnesį. Prokuratūros duomenimis, T.Baldovskis įtariamas nesumokėjęs pusės milijono litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) valstybei.

Masiniai patikrinimai ir suėmimai buvo susiję su dar 2011 m. pradėtu tyrimu.

Portalas 15min.lt primena, kad 2011 m. spalį įvairių institucijų pareigūnai ir agentai krėtė Gariūnų turgavietę.

Bendros operacijos metu sulaikyta daugiau nei 60 nusikalstamų veikų vykdymu įtariamų asmenų. Nusikalstamos veikos organizatorių, vykdytojų ir padėjėjų darbo vietose, namuose, sandėliuose, prekybos vietose, automobiliuose atlikta per 120 kratų.

Ikiteisminio tyrimo metu įtarimai pareikšti 41 asmeniui. Tarp sulaikytųjų buvo broliai Piotras ir Valerijus Tkačiukai.

Dėl kyšininkavimo Medininkuose sulaikė tris dešimtis pareigūnų

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eilė ties Medininkais Lietuvos pusėje.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eilė ties Medininkais Lietuvos pusėje.

Gruodžio pradžioje Lietuvą sudrebino masinis muitininkų sulaikymas: dėl kyšininkavimo įkliuvo iškart 29 pareigūnai. Muitininkai už įvažiavimą į Lietuvą, net jei krovininių automobilių vairuotojai nieko nepažeisdavo, imdavo neteisėtą iki 40 litų rinkliavą. Vairuotojai patys žinodavo, kad turi paduoti pinigus. Jei būdavo nustatoma pažeidimų – augdavo ir kyšių sumos. Tyrėjai aiškinasi, kas organizavo duoklių surinkimą ir kaip pinigais buvo dalijamasi.

Masinis įtariamųjų sulaikymas buvo iš anksto kruopščiai suplanuota plataus masto operacija. Sulaikytiems muitininkams pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo

Dėl sulaikymų apimties tai bene didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje. Dėl sumažėjusio personalo buvo apsunkintas Medininkų kelio posto darbas.

Teisme įstrigo Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos nagrinėjimas

15min.lt nuotr./S.Verseckas parlamentarams pateikė Darbo partijos juodosios buhalterijos vykdymo schemą, kurioje pademonstruota, kaip judėjo Darbo partijos finansai.
15min.lt nuotr./S.Verseckas parlamentarams pateikė Darbo partijos juodosios buhalterijos vykdymo schemą, kurioje pademonstruota, kaip judėjo partijos finansai.

Vilniaus apygardos teismas beveik visus 2012-uosius metus įnirtingai narpliojo Darbo partijos baudžiamąją bylą.

Spalio pabaigoje Generalinė prokuratūra vadinamojoje juodosios buhalterijos byloje Darbo partijai, jos lyderiui Viktorui Uspaskichui, Seimo nariui Vytautui Gapšiui, taip pat Vitalijai Vonžutaitei ir buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei pateikė sugriežtintus kaltinimus – dėl sukčiavimo.

Teismas baigė liudytojų apklausas, pradėjo skelbti bylos medžiagą

Tačiau per Seimo rinkimus trim politikams laimėjus parlamentarų mandatus, Generaliniam prokurorui teko kreiptis į Seimą dėl jų neliečiamybės panaikinimo, bylos nagrinėjimas sustojo.

15min.lt primena, kad ši rezonansinė baudžiamoji byla gauta teisme 2008 04 14, ją sudaro daugiau nei 160 tomų.

Jei Seimas neleis naikinti V.Uspaskicho, V.Gapšio ir V.Vonžutaitės teisinės neliečiamybės, bylą jų atžvilgiu teks nutraukti.

Jei leidimas teisti politikus vis dėl to bus duotas, teismą spaus laikas – juodosios buhalterijos byloje senatis sukaks jau 2014-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius