Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Įtariama, kad Šiaulių šešėlinių maisto produktų prekeivių apyvarta per metus siekė 3,5 milijono litų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apskrities skyriaus tyrėjai išaiškino kelias grupes šiauliečių, kurie turgavietės prekeiviams nupirkdavo verslo liudijimus, tiekdavo jiems mėsos ir žuvies produktus, o gautas pajamas už realizuotą produkciją, nemokėdami mokesčių į valstybės biudžetą, pasiimdavo, praneša FNTT.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba / FNTT nuotr.

Pirminiais FNTT duomenimis, šešėlinių maisto produktų prekybos organizatorių apyvarta per praėjusius metus siekė beveik 3,5 milijono litų, o nesumokėto pridėtinės vertės mokesčio suma siekia iki 800 tūkstančių litų.

Atliekamame tyrime, kurį kontroliuoja Šiaulių apygardos prokuratūra, nustatyta, kad Šiauliuose gyvenanti L.Š. kartu su bendrininkais nuo 2009 metų „Dvaro“ turgavietėje, 5 prekybos vietose, skirtingu laikotarpiu pasamdė 11 asmenų, kuriems išpirko verslo liudijimus ir nurodė prekiauti kalakutiena, kita paukštienos mėsa ir jos gaminiais.

Įtariama, kad L.Š. ir jos bendrininkai mokėjo turguje dirbantiems žmonėms neoficialius atlyginimus, jų vardu užsakinėjo ir tiekė prekes, surinkdavo gautus pinigus. Preliminariai paskaičiuota, kad L.Š. iš vieno prekiautojo per 11 mėnesių gavo vidutiniškai apie 170 tūkstančių litų pajamų, o į oficialią prekiaujančio pagal verslo liudijimą asmens apskaitą įtraukta tik apie 70–80 tūkstančių litų gautų pajamų. Be to, nelegaliai dirbusiems prekeiviams buvo išmokėta apie 80 tūkstančių litų neoficialaus atlyginimo.

FNTT Šiaulių apskrities skyriaus tyrėjai surinko duomenų, kad didžioji produkcijos dalis buvo užsakoma iš įmonių, oficialiai prekiaujančių paukštienos mėsa bei jos gaminiais, kita dalis produkcijos be dokumentų buvo įsigyjama iš tų pačių įmonių ar fizinių asmenų. Be to, išaiškinta, kad iš dalies produkcijos, kurios galiojimo terminai baigėsi arba ji buvo nekokybiška, namų sąlygomis buvo gaminamas paukštienos faršas, o atskirais atvejais produkcija būdavo perplaunama ir sumaišoma su kokybiška produkcija. Prireikus produkcijos realizavimo terminai buvo pratęsiami pagal prekių tiekėjo pateiktą pavyzdį, suklastojant prekių etiketes ir jose įrašant kitą realizacijos terminą.

Pirminiais duomenimis, L.Š. iš sukurtos maisto produktų prekybos schemos per metus gavo daugiau nei 1,2 mln. litų pajamų. Jei L.Š. būtų įregistravusi savo vykdomą individualią veiklą, viršijusią 100 tūkstančių litų apyvartą, ji turėtų prievolę registruotis PVM mokėtoju, deklaruoti ir mokėti PVM. Neįregistravusi veiklos, L.Š., kaip įtariama, į valstybės biudžetą nesumokėjo 231 tūkstančių litų PVM.

FNTT Šiaulių apskrities skyriaus tyrėjų atskleista nusikalstama schema rodo, kad asmenys, siekdami nuslėpti save, kaip ūkinės komercinės veiklos organizatorius ir darbdavius, išskaidydavo bendrą veiklos apyvartą, įgydavo kitų asmenų vardu verslo liudijimus tam, kad būtų išvengta registravimosi PVM mokėtoju. Įtariama, kad dauguma Šiaulių miesto turgavietėse pagal verslo liudijimus žuvimi, rūkytos mėsos gaminiais, paukštiena ir jos gaminiais prekiaujančių asmenų turi savo „darbdavius“, tai yra asmenis, kurie rūpinasi prekių tiekimu, moka prekiautojams nelegalius atlyginimus, derina tarpusavyje parduodamų prekių kainas, perspėja apie atliekamus arba numatomus atlikti patikrinimus, nustato, kokia dalis prekių gali būti realizuojama be dokumentų. „Darbdaviams“ yra atiduodamos gautos pajamos, nuo kurių jokie mokesčiai nesumokami.

Atliekamas ir dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl šešėlinių maisto produktų organizatorių. Tiriamos aplinkybės, kai Šiaulių rajone gyvenantys A.L. ir G.B., įrengę neregistruotą sandėlį mėsos produktams laikyti, imitavo dirbą dviejose uždarosiose akcinėse bendrovėse ir, įsigiję verslo liudijimus, turgavietėse prekiavo mėsos produktais. Išaiškinta, kad tokios prekybos organizatoriai samdė per 30 turgaus prekiautojų, nupirko verslo liudijimus, mokėjo turgaus prekyviečių nuomos mokesčius, samdė du vairuotojus ir taip nuslėpė tikrąją prekybos apimtį, darbinius santykius ir išvengė mokesčių į valstybės biudžetą. Atliekamo tyrimo duomenimis, nesumokėto pridėtinės vertės mokesčio suma siekia daugiau nei 500 tūkstančius litų.

FNTT Šiaulių apskrities skyriaus tyrėjai jau ne pirmą kartą atskleidžia tokios neteisėtos veiklos organizatorius. Praėjusių metų rugsėjo mėnesį į Šiaulių miesto apylinkės teismą buvo perduota baudžiamoji byla dėl M.L., kuris, neįregistravęs veiklos ir neįsigijęs verslo liudijimo, iš fizinių ir juridinių asmenų įgijęs 1 tūkst. 528 kiaules, 147 tūkst. 309 kg skerdenos, pardavė Šiaulių miesto prekyvietėse šviežia mėsa pagal verslo liudijimus prekiaujantiems asmenims, gavo už parduotą skerdieną bendrai daugiau nei 700 tūkstančius litų pajamų, o į valstybės biudžetą nesumokėjo 161 tūkst. 544 litų mokesčių.

Išaiškinta, kad iš M.L. 1 tūkst. 99 kiaulių skerdieną pirko aštuoni pagal verslo liudijimus prekiaujantys asmenys, kurie mėsą realizavo, į apskaitą įtraukdami tik dalį gautų pajamų. Pradėjus ikiteisminį tyrimą, kai kurių prekiautojų pagal verslo liudijimą dokumentai arba jų dalis buvo paslėpta arba sunaikinta, siekiant nuslėpti tikrąją gautų pajamų sumą, kadangi prekiautojo pagal verslo liudijimą praktiškai negąsdina teismo skiriama bauda, kuri yra gerokai mažesnė už prekiautojo gautas, bet neapskaitytas pajamas. Dėl šių asmenų įvykdytų nusikalstamų veikų teismas yra priėmęs baudžiamuosius įsakymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius