Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtariamasis „mailiaus“ byloje Romualdas Visokavičius siekia, kad nuo jo baldų būtų nuimtas areštas

Įtariamasis „mailiaus“ byloje buvęs Lietuvos banko vadovas ir diplomatas Romualdas Visokavičius siekia, kad jo baldams taikomas laikinas nuosavybės apribojimas būtų panaikintas, ir teigia juos įsigijęs teisėtai.
Romualdas Visokavičius
Romualdas Visokavičius / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas nagrinėjo R.Visokavičiaus skundą dėl sausio viduryje priimtos Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo nutarties ir Generalinės prokuratūros pernai pabaigoje priimto sprendimo laikinai apriboti įtariamojo nuosavybės teises į baldus.

R.Visokavičius teisme teigė, kad 5 itališkų baldų komplektus už 42 tūkst. litų įsigijo teisėtai iš taip pat „mailiaus“ byloje įtariamo Egidijaus Gecevičiaus bendrovės, tačiau pažymėjo rinkęsis baldus ir iš kitų bendrovių siūlomos produkcijos.

Jis tvirtino, kad yra visi dokumentai, patvirtinantys baldų įsigijimo teisėtumą, visi atsiskaitymo kvitai. Pasak R.Visokavičiaus, komercinis pasiūlymas pirkti baldus buvo gautas tiesiai iš gamintojo Italijoje, o su E.Gecevičiaus bendrove tartasi, nes jie tiesiogiai bendradarbiauja su Italijos įmone. Teisme R.Visokavičius kalbėjo, kad pažinojo E.Gecevičiaus tėvą, todėl pasitikėjo jo sūnumi.

 „Baldai įsigyti sąžiningai, teisingai (...) Baldai įgyti ne nusikalstamu būdu“, – kalbėjo įtariamasis.
R.Visokavičiaus advokatas Juozas Gaudutis tvirtino, kad laikinas nuosavybės apribojimas buvo neteisėtas, nes reikia ne tik manyti, bet ir žinoti, kad jie įgyti nusikalstamai.

  Baldai įsigyti sąžiningai, teisingai (...) Baldai įgyti ne nusikalstamu būdu...

Žurnalistams R.Visokavičius tvirtino, kad baldai vis dar yra jo namuose. Jis neigė jam mestus kaltinimus tarpininkavus dėl kyšio ir sukčiavus.

„Baldus, galvojama, galbūt kaip kyšį aš gavau, dėl ko aš nuėjau pas ministrą, telefonu pakalbėjau su „veterinoriumi“, su banko valdytoju. Tai va, galvoja, kad aš gal tokiais būdais uždirbu. Tai yra blefas. Lietuvoje nebeliko, kad žmogus žmogui tiestų ranką, žmogiškasis faktorius blėsta“, – kalbėjo R.Visokavičius.

Generalinės prokuratūros prokuroras Dainius Baraniūnas sakė, turėjęs pakankamai pagrindo manyti, kad baldai įsigyti nusikalstamai.

„Priėmiau nutartį turėdamas pagrindo manyti, kad turtas įgytas nusikalstamu būdu“, – kalbėjo teisėsaugininkas.

Savo verdiktą teismas skelbs kovo 1-ąją.

Iš viso įtarimai „mailiaus“ byloje pateikti dešimčiai asmenų. Jie įtariami dokumentų klastojimu ir sukčiavimu.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius šio byloje įvardijamas liudytoju. Specialiojo liudytojo statusu buvo apklaustas buvęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Kazimieras Lukauskas.

Bylos duomenimis, buvo įkurtos 7 fiktyvios įmonės, siekusios gauti 22,5 mln. litų ES paramos žuvivaisai.

Nacionalinė mokėjimo agentūra nustatė, kad šios įmonės įsteigtos prieš pat paraiškų pateikimą agentūrai, paraiškas paramai gauti pateikė tą pačią dieną. Be to, įmonių steigėjai – jauni, giminystės ryšiais susiję asmenys, kurie neturi jokios patirties numatomoje veikloje. Atkreiptas dėmesys, kad numatomiems projektams įgyvendinti lėšas turėjo paskolinti tarpusavyje susiję asmenys.

Nors šios įmonės neturėjo tinkamos bazės žuvivaisai, jos gavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos deklaracijas apie higienos, veterinarijos, maisto kokybės ir gyvūnų gerovės reikalavimų atitikimą.

Ikiteisminis tyrimas dėl siekio apgaule užvaldyti ES lėšas pradėtas praėjusių metų sausio 27 dieną. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius