Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtariamasis Sausio 13-osios byloje – Jurijus Melis – toliau lieka suimtas

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį trims mėnesiams pratęsė kardomąjį suėmimą Rusijos piliečiui, buvusiam sovietų karininkui Jurijui Meliui. Jis yra įtariamasis Sausio 13-osios byloje.
Sausio 13-osios įvykių bylos įtariamasis atvesdintas į teismą.
Sausio 13-osios įvykių bylos įtariamasis atvesdintas į teismą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismas paskelbė, kad per ikiteisminį tyrimą surinkti duomenys sudaro pagrindą manyti, jog J.Melis galėjo padaryti jam inkriminuojamus nusikaltimus.

Nutartyje pažymima, kad, atsižvelgus į J.Melio pateiktus įtarimus ir galbūt padarytų nusikaltimų pobūdį, pastarojo ryšius su Lietuvos Respublika, manoma, kad įtariamajam nėra išnykęs kardomojo suėmimo pagrindas – įtariamasis gali bėgti, slėptis nuo tyrimo ar teismo.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad byloje, kurioje J.Meliui pateikti įtarimai, proceso dalyviams yra pranešta apie ikiteisminio tyrimo pabaigą – jie susipažįsta su ikiteisminio tyrimo bylos medžiaga.

Pasak teismo, įtariamasis ir jo gynėjai nurodė, kad J.Melis gali gyventi Lietuvoje nuomojamame bute, turi lėšų pragyvenimui, o artimieji yra pasirengę sumokėti 30 tūkst. eurų užstatą.

„Teismas pažymi, kad J.Melis neturi leidimo nuolat gyventi Lietuvoje ir tai nesudaro galimybės kitomis kardomosiomis priemonėmis užtikrinti, jog įtariamasis netrukdomai dalyvaus ikiteisminio tyrimo, bylos nagrinėjimo ar nuosprendžio įvykdymo procese“, – rašoma teismo pranešime.

Suėmimo pratęsimo terminas skaičiuojamas nuo kovo 12 dienos. Nutartis dėl suėmimo pratęsimo dar gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Rusijos pilietis buvo sulaikytas pernai kovo 12-osios vakarą Lietuvoje, Panemunės pasienio kontrolės punkte su Rusijos Karaliaučiaus kraštu.

Pernai lapkričio viduryje Generalinė prokuratūra paskelbė baigusi ikiteisminį tyrimą Sausio 13-osios byloje, kurioje yra 69 įtariamieji – Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai. Šioje byloje J.Melis yra vienas iš įtariamųjų.

J.Melis kaltinamas dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų. Prokurorų duomenimis, Rusijos pilietis buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą.

Dauguma kitų įtariamųjų nuo baudžiamojo persekiojimo pasislėpė užsienyje, todėl jiems yra išduoti Europos arešto orderiai, paskelbta jų tarptautinė paieška.

1991 metų sausį karinių veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos bei komendanto valandos metu buvo nužudyta 14 civilių, 32 sunkiai sutrikdyta sveikata, daugiau nei 1000 kitaip sužaloti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius