Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 11 20 /17:34

J.Šikšniūtės nužudymu įtariamas V.Jankauskas nusikaltimą buvo suplanavęs iš anksto?

Klaipėdos studentės Justinos Šikšniūtės nužudymu įtariamas šilutiškis Valdas Jankauskas galėjo būti iš anksto pasirengęs kraupiam nusikaltimui, nes automobilio, kuriuo mergina buvo vežama į mirtį, keleivio durų vidinė rankenėlė buvo išplėšta. Pareigūnai taip pat teigia, jog tvirtinasi versija, kad J.Šikšniūtė buvo seksualiai išnaudota. Įtariama, kad gali būti ir daugiau V.Jankausko aukų, kurios nukentėjo, bet liko gyvos ir nesikreipė į teisėsaugą.
Parodymų patikrinimas įvykio vietoje: įtariamasis V.Jankauskas laikomas grandine.
Parodymų patikrinimas įvykio vietoje: įtariamasis Valdas Jankauskas laikomas grandine. / Nojaus nuotr.

Tai paskelbta per ketvirtadienį Klaipėdos apygardos prokuratūroje surengtą spaudos konferenciją, kurioje pareigūnai pateikė aktualią informaciją apie 20-metės studentės J.Šikšniūtės nužudymo tyrimo eigą ir šiuo metu turimus rezultatus. Prieš šią spaudos konferenciją 23 metų V.Jankauskas įvykių vietose pareigūnams rodė, kaip darė šį šiurpų nusikaltimą.

Spaudos konferencijoje dalyvavo Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas, šiam ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras Aurelijus Stanislovaitis.

Pagrindinė versija: išprievartavo ir nužudė

Pareigūnai spaudos konferencijoje, apibendrindami surinktus įrodymus bei V.Jankausko parodymus nusikaltimo vietoje, teigė, jog tvirtinasi versija, kad J.Šikšniūtė buvo seksualiai išnaudota. Merginos kūnas rastas nuogas, nuo jos nuplėšti drabužiai buvo išmėtyti.

Jei ši versija bus įrodyta, įtariamajam V.Jankauskui grės kalėjimas iki gyvos galvos. Anot ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio prokuroro A.Stanislovaičio, nusikaltimas gali būti perkvalifikuotas į nužudymą, slepiant kitą nusikaltimą. Taip bus padaryta nustačius seksualinio nusikaltimo požymius. „Šios dienos duomenimis piešiasi toks scenarijus“, – neslėpė prokuroras. 

Algirdo Venskaus nuotr./Prokuroras Aurelijus Stanislovaitis
Algirdo Venskaus nuotr./Prokuroras Aurelijus Stanislovaitis

Turėjo peilį, bet juo tik grasino?

Kol kas pareigūnai neatskleidžia, kaip auka buvo nužudyta. Jie tik teigia, kad V.Jankauskas nusikaltimo metu turėjo peilį, bet ant kūno pjautinių ir durtinių žaizdų nėra.

„Kokio pobūdžio veiksmus jis atliko, neatskleisime, nes tai tyrimo detalės. Durtinių sužalojimų, kurie sukeltų mirtį, nėra“, – teigė prokuroras, patvirtinęs, jog auka nusikaltėliui priešinosi.

Ketvirtadienį du medicinos ekspertai baigė tirti merginos palaikus. Konkrečios išvados raštu dar nesuformuluotos, preliminarios išvados bus pateiktos penktadienį. Anot A.Stanislovaičio, bus atlikti ir papildomi tyrimai.

Automobilio, kuriuo buvo vežama J.Šikšniūtė, durelių rankenėlės iš vidaus buvo išplėštos, kad būtų neįmanoma jų atsidaryti.

Pareigūnai užsiminė, kad kol kas neaišku, ar J.Šikšniūtė buvo nužudyta kitoje vietoje ir į griovį prie Macikų kaimo numesta negyva, ar žudikas ją ten paliko dar gyvą. Pirmosios ekspertų išvados apie merginos mirtį turėtų būti gautos penktadienį.

Kai bus nustatytas mirties laikas, paaiškės ir tai, ar vieta, kur rasti merginos palaikai ir yra ta, kurioje J.Šikšniūtė buvo nužudyta, ar ji ten buvo nuvežta jau mirusi.

Aukų gali būti ir daugiau?

Tiriama versija, kad V.Jankauskas šiam nusikaltimui rengėsi iš anksto, jį planavo, nes automobilio, kuriuo buvo vežama J.Šikšniūtė, keleivio durelių rankenėlė iš vidaus buvo išplėšta, kad būtų neįmanoma jų atsidaryti.

„Kreipėmės į visuomenę ir dėl to, nes tikriname versiją, jog šiam nusikaltimui jis galėjo ruoštis, parengdamas automobilį, bet tai tik versija“, – sakė vyriausiasis prokuroras S.Minkevičius.

Visuomenės dėka tyrėjams jau pavyko apklausti vairuotoją, kuris įtariamojo automobiliui „Hyundai“ nulėkus nuo kelio, padėjo jį ištraukti. Ar geradarys mašinoje matė merginą, pareigūnai neatskleidžia. Šis vairuotojas interviu 15min.lt teigė, kad merginos mašinoje nematė.

Vyriausiasis prokuroras S.Minkevičius neslėpė, jog neatmetama versija, jog nuo įtariamojo galėjo nukentėti ir daugiau merginų. Peržiūrėjus neištirtus nusikaltimus, kol kas panašaus braižo atvejų neaptikta.

Algirdo Venskaus nuotr./Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius
Algirdo Venskaus nuotr./Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius

„Tai nereiškia, kad neigiame, jog tokių nusikaltimų negalėjo būti. Tiesiog tokių, kurie, pagal aprašymą, vietą, būtų panašūs į šį, nėra registruoti. Kreipiamės į visuomenę, žiniasklaidoje matosi, jog socialiniuose  tinkluose yra daug pranešimų merginų, kurios galbūt važiavo su šiuo asmeniu, galėjo nukentėti. Jei tokių iš tiesų yra, labai prašome ir kviečiame kreiptis tiesiogiai į mane, ar tyrimui vadovaujantį prokurorą. Pažadame užtikrinti anonimiškumą“, – kalbėjo S.Minkevičius.

15min.lt kalbėjosi su keliomis merginomis, kurios ketino važiuoti su V.Jankausku.

Pareigūnai taip pat atskleidė šokiruojančią detalę, kad V.Jankauskas, uždarbiaudavęs iš Šilutės ir jos apylinkių veždamas į Klaipėdą žmones, net neturėjo vairuotojo pažymėjimo.

Po apklausos V.Jankauską paleido, bet slapta sekė

Dėl dingusios dukters tėvai į policiją kreipėsi dar sekmadienį, nes ji kelionės tikslo, vykdama iš Saugų į Klaipėdą, nepasiekė. Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato vyriausiojo komisaro Alfonso Motuzo, nustačius J.Šikšniūtę vežusį asmenį, pasiskambinus jis atvyko į komisariatą, pareigūnams nekilo abejonių, jog šis asmuo galėjo įvykdyti šį baisų nusikaltimą.

Po kelių valandų pareigūnai suprato paleidę įtariamąjį, kuris galėjo prisidėti prie merginos dingimo.

Pareigūnai V.Jankauską apklausė pirmadienio popietę ir paleido, o sulaikė antradienio rytą. Tik surinkus išsamesnės informacijos, apklausus bendramoksles, išanalizavus neviešą informaciją, po kelių valandų pareigūnai suprato paleidę įtariamąjį, kuris galėjo prisidėti prie merginos dingimo. Per naktį pareigūnams pavyko daug ką išsiaiškinti, mat jaunuolis buvo sekamas.

Kodėl įtariamasis nepabėgo, nors jau yra dirbęs užsienyje, anot komisaro, belieka daryti tik prielaidas. „Matyt, jis stengėsi naikinti nusikaltimo įrodymus, konkrečiai negalėčiau identifikuoti, tačiau žiniasklaidoje jų jau apstu – ir transporto priemonė, ir kraujo žymės“, – sakė A.Matuzas.

Greitai aptikti merginos palaikų nepavyko dėl nenuoseklaus įtariamojo parodymų.

20-metė studentė J.Šikšniūtė sekmadienio vakarą klastingai buvo pagrobta Saugų kaime (Šilutės r.). Iš studentiškų kelionių uždarbiaudavęs šilutiškis V.Jankauskas žadėjo šviesiaplaukę savuoju žalios spalvos „Hyundai“ nuvežti iš Šilutės rajono į Klaipėdą, tačiau pasuko šunkeliais.

Žaliąją „Hyundai“ su išdaužtu stiklu V.Jankauskas dar pirmadienį už kelis šimtus litų pridavė į metalo laužą.

Trečiadienį Klaipėdos miesto apylinkės teismas leido suimti įtariamąjį V.Jankauską dėl studentės nužudymo trims mėnesiams. V.Jankauskas teisme negalėjo aiškiai atsakyti į teisėjos klausimus ir narve sėdėjo nunarinęs galvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius