-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunoji Vilniaus mafijos karta: narkotikai, ginklai, žiaurios egzekucijos

Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė nuosprendį dėl skundų Laimono Lapinsko bei jo suburtos gaujos baudžiamojoje byloje. Žodis „išteisinti“ nuskambėjo bent keliolika kartų, tačiau pagrindiniai nusikalstamo susivienijimo nariai dėl to lengviau neatsikvėpė.
Stop kadrai iš LNK laidos Byla“: teisme L.Lapinskas radikaliai pakeitė įvaizdį – užsiaugino ilgus plaukus ir nebeturėjo galimybės demonstruoti tatuiruoto kūno.
Stop kadrai iš LNK laidos „Byla“: teisme L.Lapinskas radikaliai pakeitė įvaizdį – užsiaugino ilgus plaukus ir nebeturėjo galimybės demonstruoti tatuiruoto kūno. / 15min.lt iliustracija
Temos: 1 Narkotikai

28 metų vilnietis L.Lapinskas, pravarde Lopas, Vilniuje bei sostinės apylinkėse siautėjo nuo 2002-ųjų metų rudens ir 2005-ųjų pradžios.

L.Lapinskas su parankiniais išgarsėjo dėl kelių itin aštrių išpuolių. Vieną naktį be rimtos priežasties naktiniame klube „Brodvėjus“ peiliu buvo subadytas apsaugininkas.

Laisvės prospekte L.Lapinskas su gauja planavo nušauti vieną vilnietį, tačiau tarp nusikaltėlių apsijuokė, kai apšaudė ir sužeidė visai kitą vyrą, gyvenantį netoliese ir grįžusį namo panašiu į pasirinkto taikinio automobiliu.

Švęsdamas savo gimtadienį, L.Lapinskas su sėbrais surengė egzekuciją netoliese gyvenančiam vaikinui, kuris tuo metu studijavo tuometėje Lietuvos policijos akademijoje. Būsimas pareigūnas buvo verčiamas gerti degtinę, ryti narkotikus, persirengti moteriškais drabužiais ir šokti. Apie 6 valandas trukusios patyčios buvo filmuojamos.

L.Lapinskas susijęs su keliais žiauriais nužudymais. Jam neįtikę vyrai buvo vežami į mišką, budeliai aukoms liepdavo pačioms išsikasti duobę. Žmones pasmaugdavo, o vėliau jų kūnus dar badydavo peiliais.

Tai tik dalis nusikalstamos veikos epizodų, dėl kurių L.Lapinskas dvidešimčiai metų buvo pasiųstas už grotų. Pakankamai griežtai buvo nubausti ir dar 12-a su Lopu susijusių veikėjų.

Tačiau ir L.Lapinskas, ir keletas jo bendrų nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui.

Teisėjų kolegija – Rūta Mickevičienė (pirmininkė), Valdimaras Bavėjanas, Viktoras Kažys – skundus išnagrinėjo ir pirmadienį pateikė verdiktą.Tuo metu T. M. dar dirbo videonuomos punkte, kur ateidavo L.Lapinskas ir demonstruodavo, kiek turi pinigų, pasakodamas kaip lengva juos užsidirbti. T.M. susiviliojo lengvai uždirbamais pinigais ir pradėjo prekiauti narkotikais.

Žodį „išteisinti“ R.Mickevičienė pakartojo bent keliolika kartų. Kolegijos požiūriu, dalis epizodų, susijusių su L.Lapinsko narkotikų prekyba, ginklų šaudmenų bei sprogmenų laikymu, neįrodyta.

Be to, kelis iš 13-os nuteistųjų Apeliacinis teismas apskritai išteisino. Kai kurie asmenys, kuriems kaltinimai panaikinti, net nebuvo pateikę skundų.

Pašalino kai kuriuos kaltinimus

Kaip pažymima šiandien teismo atstovės Kristinos Petrošienės išplatintame pranešime, dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis ir šaunamuoju ginklu teismas išteisino Marių Balsevičių (gim. 1986 m.), dėl narkotinių medžiagų platinimo nepilnamečiams – Tomą Mureiką (gim. 1981 m.), dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis – Vladislav Kimsevič (gim. 1976 m.) ir Vaclavą Petrauską (gim. 1983 m.).

Iš pernai metų nuosprendžio gaujos vadeivai L.Lapinskui (gim. 1981 m.) pašalinami keli kaltinimai dėl nenustatyto kiekio narkotikų įsigijimo, laikymo, gabenimo bei ginklų ir sprogmenų įsigijimo, laikymo. Iš nuosprendžio dalies dėl Manto Karaliaus (gim. 1985 m.) pašalinami kai kurie kaltinimai dėl narkotikų įgijimo, iš nuosprendžio dalies dėl Rimo Ustinovo (gim. 1987 m.) pašalinami kai kurie kaltinimai dėl narkotikų pardavimo, iš nuosprendžio dalies dėl Aleksandro Ceiko (gim. 1982 m.) pašalinami kai kurie kaltinimai dėl narkotikų pardavimo.

Teismas tuo pačiu pabrėžia, kad bausmės, kurias pirmosios instancijos teismas skyrė šiuo nuosprendžiu nuteistiems vyrams, nesikeičia. Vadovaudamasis teismų praktika, Apeliacinis teismas pabrėžia, kad kai kurios veikos, kuriomis buvo kaltinami vaikinai ir už kurių padarymą jie buvo nuteisti, nebuvo įrodytos neginčijamais įrodymais. Todėl pirmosios instancijos teismas padarė kai kuriuos esminius Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimus. Apeliacinis teismas pabrėžė, kad nuosprendis negali būti grindžiamas prielaidomis.

Bausmė nėra per švelni

Teismas taip pat atmetė prokuroro prašymą griežtinti bausmę gaujos vadeivai L.Lapinskui –atsižvelgiant į sumažintas kaltinimų apimtis, jam paskirta bausmė nėra per švelni.

Vilniaus apygardos teismas nuosprendį šiai jaunų vyrų nusikalstamai grupuotei, kuri žudė, žalojo ir reketavo žmones, sostinėje platino narkotikus ir prievartavo turtą, paskelbė 2008 m. birželio 30 d. Nuosprendyje figūruoja 13 vyrų. Griežčiausios – 20 metų laisvės atėmimo bausmės ir turto konfiskavimo – pirmosios instancijos teisme sulaukė gaujos vadeiva L.Lapinskas. Kitiems gaujos veikloje dalyvavusiems vyrams bausmės svyravo nuo nepilnų metų iki 11 metų laisvės atėmimo. Gauja veikė maždaug nuo 2002 metų, jos veiklon buvo įtraukti ir keli nepilnamečiai. Gaujos nariai prievartavo turtą, nužudė du žmones, prekiavo narkotikais, kėsinosi nužudyti ir žalojo žmones ir darė kitus nusikaltimus. Pagrindinė gaujos veikla buvo susijusi su narkotinių medžiagų platinimu. Grupuotė nariai buvo sulaikyti 2005 metais, dauguma iš jų teismo laukė nelaisvėje.

Nuosprendį apskundė 7 iš 13 nuteistųjų, kai kurių gynėjai, taip pat prokuroras ir vienas iš nukentėjusiųjų. Prokuroras prašė teismo gaujos vadeivai L.Lapinskui skirti įkalinimą iki gyvos galvos ir nurodė, kad pirmosios instancijos teismo nuosprendis keistinas dėl išvadų neatitikimo faktinėms bylos aplinkybėms, netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo ir neteisingai paskirtos bausmės, primenama Apeliacinio teismo atstovės pranešime.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Du žmones nužudė

Gaujos nariai 2003 metų sausio 20 d. miško masyve nužudė Vilių Bogačenko. Vyrui buvo atkeršyta už tai, kad atsiskyrė nuo grupuotės ir perėjo į konkuruojančią gaują. Be to, įtarta, jog jis teikia informaciją pareigūnams. L.Lapinskas su P.Miškiniu nuvažiavo į mišką šalia greitkelio Vilnius-Ukmergė ir iškasė duobę, o netrukus pakvietė V.Bogačenką „pasikalbėti“: nužudė ir užkasė.

2004 metų birželio 26 d. miške Širvintų rajone nusikaltėliai susidorojo su Aleksejumi Naruševičiumi. Šis vyras buvo apkaltintas, kad iš vieno buto sostinės Šeškinės rajone vogė narkotikus.Kratos metu rastame violetinės spalvos sąsiuvinyje-užrašų knygelėje 2005-01-23 dienos data yra įrašas apie tai, kad sulaikyti Laimis, Mutlis, Mažas, jo pana, Ilonka (Straikerio pana) ir kad reikia išlaikyti imperiją, kurią kūrė Laimis.

Auka įviliota į spąstus, jai liepta gerti alų su klofelinu, po to nusikaltėliai vyrą nuvežė į mišką prie Kernavės, šalia kelio Dūkštas-Kernavė, bei žiauriai nužudė.

Ištraukos iš 163 lapų bylos

„Maždaug nuo 2002 m. L.Lapinskas įkalbėjo pardavinėti narkotikus T. M. Tuo metu T. M. dar dirbo videonuomos punkte, kur ateidavo L.Lapinskas ir demonstruodavo, kiek turi pinigų, pasakodamas kaip lengva juos užsidirbti. T.M. susiviliojo lengvai uždirbamais pinigais ir pradėjo prekiauti narkotikais.“

„L.Lapinskas pinigus po 10 000 litų vyniodavo į laikraščius ir apvyniodavo lipnia juosta. [...] 2004 m. L.Lapinskas važinėjo automobiliu BMW 735, kurį pirko už savo pinigus.“

„Iš E.P. ir iš kitų aplinkinių žmonių ji žinojo, kad šios gaujos lyderio L.Lapinsko visi bijojo, tiek gaujos nariai, tiek kiti, kas turėjo su juo reikalų. 2004 m. vasarą E. P. ir R. R. jai pasakojo, kad L.Lapinskas ir P.Miškinis buvo išvežę E. P. ir R. R. į mišką, kur juos privertė patiems sau kasti duobę.“

„Jie visi keturi, t.y. L.Lapinskas, T.Mureika, P.Miškinis ir M.Karalius turėjo neperšaunamas liemenes. L.Lapinskas jau anksčiau vaikščiojo su neperšaunama liemene, o kiti pradėjo jas nešioti po 2005 m. sausio mėnesio pradžios, kai įvyko konfliktas, kada buvo bandoma atimti T.M. automobilį.“

„Visą vakarą L.Lapinskas iš A.Ž. tyčiojosi, mušė šlepete per galvą, davė narkotikų. Taip pat L.Lapinskas liepė A.Ž. persirengti moteriškais apatiniais drabužiais. Kažkas iš jų nuvedė A.Ž. į kitą kambarį, iš kur jis atėjo persirengęs tais moteriškais apatiniais. L.Lapinskas liepė A.Ž. šokti ant lovos, čiulpti pagalį, grasino peiliu, liepė lipti į vonią, kur jį apipylė šaltu vandeniu. A.Ž. tam nesipriešino, nes bijojo L.Lapinsko. Ką tiksliai darė ten buvę kiti asmenys, jis neprisimena. Jis pats A.Ž. nemušė, tik tą vakarą filmavo vaizdo kamera, taip pat filmavo ir dar kažkas be jo, tačiau ne viskas buvo nufilmuota, nes kartais kamera buvo įjungiama, kartais išjungiama, taip buvo daroma L.Lapinsko nurodymu. Po to visi iš to buvo išsiskirstė. Po šio įvykio L.Lapinskas liepė jam tą vaizdajuostę paslėpti, nes jos ateityje gali prireikti. Kaip jis suprato, kad L.Lapinskas turėjo mintyse tai, jog A.Ž. gali padaryti karjerą policijoje ir L.Lapinskas turės galimybę tuo pasinaudoti.“

„2008-01-19, sulaikant kaltinamuosius L.Lapinską, M.Karalių (pravarde Mažas) ir T. Mureiką (Mutlis), važiavusius automobiliu Audi 100, jame rasti supakuoti į 5 briketus bei atskirame polietileniniame maišelyje pinigai – 58 860 litų. To paties automobilio apžiūros metu be kitų daiktų buvo rasti 9 vnt. mobiliojo ryšio telefonų.“

„Kratos metu rastame violetinės spalvos sąsiuvinyje-užrašų knygelėje esantys įrašai: rusų kalba surašyti vardai, šalia vardų telefonai, toliau 2005-01-23 dienos data yra įrašas apie tai, kad sulaikyti „Laimis, Mutlis, Mažas, jo pana, Ilonka (Straikerio pana) ir kad reikia išlaikyti imperiją, kurią kūrė Laimis”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius