Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurbarko politikės sūnus teisme sulaukė kaltinimų kaip turto prievartautojų gaujos narys

Kauno apygardos teisme trečiadienį atversta didelės vertės turto prievartavimo organizuotoje grupėje byla. Tarp kaltinamųjų – ir į balsų pirkimo skandalą 2015 m. įsivėlusios Jurbarko rajono savivaldybės tarybos narės Vilmos Venslauskienės sūnus Rokas Venslauskas.
Kaltinamieiji teisme
Kaltinamieji teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šeši jurbarkiečiai kaltinami tuo, kad veikdami organizuotoje grupėje, turėdami tikslą įgyti didelės vertės svetimą turtą, neturėdami teisėto pagrindo, atimdami nukentėjusiajam Nerijui laisvę, sunaikindami jo turtą, panaudodami ir grasindami prieš jį panaudoti fizinį smurtą, psichinę prievartą, atvirai vertė nukentėjusįjį perduoti didelę pinigų sumą – 20 500 eurų.

Lėšų iš Nerijaus, kuris šiuo metu gyvena ir dirba Norvegijoje, reikalauta už tariamai kaltinamųjų jam parduotas cigaretes.

Pagal bylos medžiagą, Kęstutis Zaksas (gimęs 1982 m.), Rokas Venslauskas (gimęs 1991 m.), Gytis Pažereckas (gimęs 1985 m.) ir 1988 m. gimę Tadas Palubeckas, Evaldas Pravackas bei Salvijus Vidrinskas kaltinami tuo, kad, veikdami bendrininkų grupėje, parengę nusikalstamą planą, 2015 m. liepos 13 d. sutarė su nukentėjusiuoju „susukti“ tariamą versliuką.

Nerijus dar 2015 m. gegužę panoro iš vieno iš kaltinamųjų įsigyti 50 dėžių pigesnių cigarečių už 20 500 eurų. Jie vienas kitą pažinojo. Kadangi nukentėjusysis tuo metu gyveno Vilniuje, nutarta liepos 13 d. sutartiems pinigų ir cigarečių mainams susitikti pusiaukelėje – Kaune.

Nerijus cigarečių parsigabenimui išsinuomojo mikroautobusiuką. Ir, norėdamas būti atsargus, sutartos sumos į susitikimo vietą nesivežė. Savo draugo paprašė laukti kitoje Kauno vietoje. Vyras žadėjo, kai tik cigaretės bus jo rankose, parašyti tam draugui žinutę, informuojančią, kad viskas gerai. Tuomet cigarečių „tiekėjai“ turėjo atvykti pas tą draugą pasiimti pinigų.

Tačiau kitos sandorio šalies planas buvo visiškai kitoks.

2015 m. liepos 13 d. vakarą Nerijus sutartoje vietoje susitiko su dviem iš kaltinamųjų. Visi trys nuvyko prie Kauno hidroelektrinės. Ten Nerijus pasakė, kad pinigai – pas draugą. Kompanija vyko pasiimti cigarečių. Galiausiai ant Nerijaus galvos buvo užmaukšlintas megztinis, prasidėjo smūgių kruša. Nukentėjusysis buvo ištrauktas iš mašinos.

Jurbarkiškių kompanija talžė jį tol, kol šis pasakė savo mobiliojo telefono atrakinimo kodą. Tuomet T.Palubeckas parašė Nerijaus draugui, kad sandoris įvyko, tam tikri asmenys atvyks tuoj pasiimti pinigų. Išsiuntę žinutę, kaltinamieji telefoną sudaužė, sudavė dar keletą smūgių ir nuvažiavo pasiimti 20 500 eurų, išmetę sumuštą nukentėjusįjį pamiškėje.

Iš Nerijaus draugo pinigus vienoje Kauno degalinių paėmė su „Mercedes-Benz“ atvykę R.Venslauskas ir E.Pravackas.

Anksčiau teisti ne kartą

Trečiadienį vykusiame teismo posėdyje dalyvavo visi kaltinamieji, tačiau neatvyko kai kurių jų advokatai. Nepasirodė ir užsienyje gyvenantis nukentėjusysis, kuris, kaip patikino bylos prokuroras Gediminas Bučiūnas, ne iškart po įvykio, kurio metu buvo stipriai sumuštas, kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus – bijojo susidorojimo.

Kai prabėgus mėnesiui po nusikalstamos veikos įvykdymo jis vis dėlto drįso tai padaryti, jo šeima sulaukė grasinimų.

Beveik visi šios grupuotės nariai, pasak G.Bučiūno, anksčiau teisti ne po kartą. O štai jauniausias gaujoje R.Venslauskas anksčiau nėra atkreipęs į save teisėsaugos dėmesio.

Prokuroro teigimu, tyrimas užtruko dėl to, kad ne visi įtariamieji, kviečiami į apklausas, atvykdavo laiku, kai kurie jų kurį laiką buvo sulaikyti dėl galimai padarytų kitų nusikalstamų veikų.

Beveik visi šios grupuotės nariai, pasak G.Bučiūno, anksčiau teisti ne po kartą. O štai jauniausias gaujoje R.Venslauskas anksčiau nėra atkreipęs į save teisėsaugos dėmesio.

Dėl kaltinimų šioje byloje Jurbarko rajono tarybos narės sūnus buvo priverstas koreguoti verslą – areštuoti trys žemės sklypai, kuriuose jis augino šaltalankius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieiji teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme

Ikiteisminio tyrimo metu visi kaltinamieji atsisakė duoti parodymus, savo kaltės nepripažįsta.

Prokuroras nepanoro atskleisti svariausių prieš juos turimų įrodymų, tačiau tikina, jog kaltinamųjų kaltę patvirtina ne tik nuoseklūs nukentėjusiojo, bet ir jo šeimos narių, draugo, kuris padavė gaujai pinigus, parodymai, kratų metu rastas automobilis, kuriuo buvo „pavėžintas“ Nerijus.

Už šią nusikalstamą veiką gresia laisvės atėmimas nuo trijų iki dešimties metų.

Kitas teismo posėdis įvyks balandžio 4 d.

Išgarsėjo balsų pirkimo skandalu

2015 m. neramūs buvo ir vieno iš kaltinamųjų, R.Venslausko, motinai Vilmai Venslauskienei. Jurbarko rajono tarybos narė prieš dvejus metus išgarsėjo tuo, jog buvo pašalinta iš tarybos dėl kilusio balsų pirkimo skandalo.

Vilmai Venslauskienei po priesaikos įteikiamas tarybos narės pažymėjimas
Vilmai Venslauskienei po priesaikos įteikiamas tarybos narės pažymėjimas

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2015 m. vasarį. Įtarta, kad tuometės „darbietės“ V.Venslauskienės naudai buvo perkami balsai praėjusių rinkimų į Jurbarko rajono savivaldybės tarybą metu. Moteris apklausta kaip specialioji liudytoja apie savo pačios galimai padarytą nusikalstamą veiką. 2016 m. pradžioje byla jau buvo perduota teismui. Dėl V.Venslauskienės veiksmų atskiras ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas.

Galiausiai Jurbarko rajono apylinkės teismas nustatė, jog nebuvo padaryta nusikalstama veika ir išteisino penkis byloje buvusius kaltinamuosius. Prokuroras teikė apeliaciją, tačiau Kauno apygardos teismas paliko galioti apylinkės teismo nuosprendį dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise. V.Venslauskienė buvo apklausta teisme tik kaip liudytoja.

2015 m. gruodžio 4 d. Jurbarko rajono apylinkės teisme buvo priimtas apkaltinamasis nuosprendis, kuriuo dėl viešosios tvarkos pažeidimo buvo nuteistas ir jaunesnysis R.Venslausko brolis Matas. Toks teismo sprendimas buvo apskųstas apeliacine tvarka. 2016 m. balandį antros instancijos teismas M.Venslausko skundą atmetė.

Byla tuomet pradėta dėl dviejų jaunuolių Jurbarke sumušimo. Kaltinimai kartu su M.Venslausku buvo pareikšti ir dar trims asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius