Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gudrusis Justas Belousovas dar slepiasi, bet nusikalstamos „Lapinų“ grupuotės byla jau perduota teismui

2011 rugpjūčio 5 d. Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje 33 asmenys kaltinami nusikalstamų veikų padarymu. Išskaidytas, kaip manoma, vienas didžiausių Vilniaus mieste ir apskrityje veikusių nusikalstamų susivienijimų, kriminaliniame pasaulyje žinomas kaip „Lapinų“ grupuotė.
Teismo salėje
Teisėsaugos kampanija prieš Vilniaus narkomafiją buvo suskirstyta į du ikiteisminius tyrimus. Pirmoji byla (nuotr.), kurioje taip pat yra trys dešimtys kaltinamųjų, jau kurį laiką nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šie asmenys kaltinami tuo, kad organizavo ginkluotą nusikalstamą susivienijimą, jam vadovavo bei dalyvavo šio nusikalstamo susivienijimo veikloje (Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso (BK) 249 str. 2, 3 dalys), dėl savanaudiškų paskatų padarė tyčinį nužudymą (LR BK 129 str. 2 d. 9 p.), neteisėtai disponavo labai dideliu psichotropinių bei narkotinių medžiagų kiekiu (LR BK 260 str. 3 d.), pagrobė narkotinę medžiagą (LR BK 263 str. 2 d.), padarė sunkų sveikatos sutrikdymą (LR BK 135 str. 2 d. 5, 8 punktai), neteisėtai, panaudodami fizinį smurtą, atėmė žmonėms laisvę (LR BK 146 str. 2 d.), neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais (LR BK 253 str. 1 d.), sugadino svetimą turtą (LR BK 187 str. 1 d.), prievartavo turtą (LR BK 181 str. 2 d.), sukčiavo (LR BK 182 str. 1 d.) ir padarė kitas nusikalstamas veikas.

Remiantis Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo padalinių atlikto ilgalaikio operatyvinio ir ikiteisminio tyrimų metu surinktais duomenimis, 2002 metų pabaigoje – 2003 m. pradžioje Lietuvos Respublikoje Justas Belousovas, kuris yra pasislėpęs nuo ikiteisminio tyrimo ir kuriam paskelbta paieška, bei G.Š. organizavo ir vadovavo nusikalstamam susivienijimui.

Surinkti duomenys leidžia manyti, kad šio susivienijimo nariai ypatingai maskavo nusikalstamų veikų vykdymą (gaujos lyderiu laikomas J.Belousovas turi Lapino pravardę dėl sugebėjimo neįkliūti pareigūnams), siekdami išvengti sekimo rinko galimų policijos automobilių valstybinius numerius (naudojo pokalbių klausymo ir sekimo technines priemones), įvairiose Lietuvos vietovėse išplatino labai didelį narkotinių bei psichotropinių medžiagų – heroino, amfetamino, metamfetamino ir kt. – kiekį.

Ilgą laiką heroinas buvo platinamas per romų bendruomenės narius, S.Dariaus ir S.Girėno g. 85, Vilniuje.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo išaiškintos ir kitos nusikalstamos veikos, susijusios su neteisėtu disponavimu narkotinėmis, psichotropinėmis medžiagomis.

Turimais duomenimis, J.Belousovas, G.Š., susivienijimo vadovai T.Č., K.L., S.R. su kitais nusikalstamo susivienijimo nariais naudojo fizinę bei psichinę prievartą prieš asmenis, surastus narkotinėms bei psichotropinėms medžiagoms neteisėtai įsigyti, laikyti ir parduoti, bei už šias medžiagas laiku ar nevisiškai atsiskaičiusius ir kitus, nevykdžiusius nurodymų, asmenis.

Manytina, kad siekdami plėsti nusikalstamą veiklą ir įtakos zonas, konfliktų metu su kitomis nusikalstamomis grupuotėmis susivienijimo nariai padarė ir kitų nusikalstamų veikų – sunkų sveikatos sutrikdymą, turto prievartavimus, neteisėtus laisvės atėmimus.

T.Č., K.L., S.R. ir G.L., G.L., kuris, kaip manoma, nebuvo šio susivienijimo narys, kaltinami 2009 sausio 8 d. Telšių rajone, Rainių kančios memorialo teritorijoje, tyčia nužudę Liną Vidrinską, neteisėtai atėmę laisvę kitiems dviem asmenims, panaudodami šaunamąjį ginklą sužaloję svetimą turtą.

Šis ikiteisminis tyrimas sudėtingas ir didelės apimties, tačiau baigtas per pakankamai trumpą laiką. Tyrimo rezultatai gauti itin glaudaus, ilgamečio Generalinės ir Vilniaus apygardos prokuratūrų prokurorų bendradarbiavimo su Lietuvos kriminalinės policijos biuro ONT padalinių pareigūnais dėka.

Baudžiamojoje byloje ikiteisminį tyrimą atliko Vilniaus apygardos prokuratūros ONKT skyriaus, Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros, Vilniaus rajono apylinkės prokuratūros prokurorų ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnų tyrimo grupė.

Dalį nusikalstamų veikų išaiškino ir procesinius veiksmus atliko Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai. Ikiteisminis tyrimas atliktas bendradarbiaujant su Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Telšių apskrities policijos komisariato, Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“, Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro bei kitų teisėsaugos institucijų pareigūnais.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo išaiškintos ir kitos nusikalstamos veikos, susijusios su neteisėtu disponavimu narkotinėmis, psichotropinėmis medžiagomis, kurias galėjo padaryti kiti asmenys. Ikiteisminis tyrimas pasislėpusių asmenų atžvilgiu ir dėl kitų nusikalstamų veikų tęsiamas. 

15min.lt primena, kad teisėsaugos kampanija prieš Vilniaus narkomafiją buvo suskirstyta į du ikiteisminius tyrimus. Pirmoji byla, kurioje taip pat yra trys dešimtys kaltinamųjų, jau kurį laiką nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme (žr. susijusius straipsnius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius