Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

K.Michailovas panašus į vieną iš Medininkų žudynių dalyvių, teigia T.Šernas (atnaujinta 14.10 val.)

Lietuvos pareigūnų Medininkuose nužudymu kaltinamas Konstantinas Michailovas yra panašus į vieną iš muitinės posto užpuolikų, teigia vienintelis gyvas likęs žudynių dalyvis Tomas Šernas.
Konstantinas Michailovas
Konstantinas Michailovas / Broniaus Jablonsko nuotr.

Ketvirtadienį liudydamas Vilniaus apygardos teisme jis sakė, kad K.Michailovo bruožai yra panašūs į vieno iš užpuolikų, užėjusių į muitininkų vagonėlį, tačiau pabrėžė negalįs to kategoriškai teigti.

„Panašus buvo įbėgęs į vagonėlį, bet kategoriškai teigti negaliu“, – sakė T.Šernas.

Kaltinamojo advokatui pasitikslinus, jis pažymėjo, kad anksčiau „gana daug“ kartų buvo klausiamas, ar koks nors asmuo nėra panašus į kurį nors iš užpuolikų. T.Šernas priminė, kad yra sakęs, jog jam parodyti asmenys yra panašūs į užpuolikus, tačiau jis kategoriškai netvirtino, jog tai yra tie patys asmenys.

Perskaičius anksčiau duotus T.Šerno parodymus paaiškėjo, kad 2003 metais jis sakė „90 proc.“ atpažinęs buvusį sovietų milicijos specialiojo būrio OMON smogiką Igorį Gorbaną. Ketvirtadienį jis teigė negalįs garantuoti, kad tai buvo jį užpuolęs žmogus.

T.Šernas pasakojo, kad užpuolimo metu jis budėjo muitininkų vagonėlyje, trys pareigūnai ilsėjosi gretimame kambaryje, dar keturi buvo lauke. Apie 4 val. ryto jo dėmesį patraukė į šūvio garsą panašus trinktelėjimas lauke ir pažvelgęs jis pamatė  vagonėlio link su atkištu ginlu bėgantį kariška TSRS uniforma be skiriamųjų ženklų apsirengusį vyrą.

Netrukus į vagonėlį įbėgęs vyras liepė visiems atsigulti ant grindų, tuomet pasigirdo, pasak T.Šerno, mechaniški, „lyg judančios automato spynos“ garsai. Vėliau į patalpą buvo įvestas dar vienas „sumuštas ar sužeistas“ pareigūnas, kurį paguldžius ant grindų vėl pasigirdo tie patys garsai. Užpuolikų ginklai, pasak T.Šerno, buvo su garso slopintuvais.

„Jie nieko nereikalavo, tik iššaudė“, – sakė vienas pagrindinių bylos liudytojų ir pridūrė, kad užpuolikai kalbėjo rusiškai „be akcento“.

T.Šernas, kaip ir kiti anksčiau parodymus davę liudytojai, pasakojo, kad 1990–1991 metais OMON pareigūnai užpuldavo ir sudegindavo muitinės postus, sumušdavo Lietuvos pareigūnus. Po vieno iš tokių įvykių į Medininkų postą, pasak jo, buvo atsiųsti Lietuvos policijos specialiųjų operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, kurie turėjo juos saugoti.

T.Šernas prisiminė, kad „Aro“ pareigūnai, su Vilniaus omonininkais anksčiau tarnavę vienoje jėgos struktūroje, buvo sutarę nešaudyti vieni į kitus.

Buvęs SSSR vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas K.Michailovas (buvęs K.Nikulinas) kaltinamas dalyvavęs Lietuvos pareigūnų Medininkų muitinės poste žudynėse 1991 metų liepos 31 dieną.

Latvijos pilietis K.Michailovas ilgai buvo vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pateikti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje, tačiau balandžio pradžioje prokurorai patvirtino, kad įtarimai įteikti ir Aleksandrui Ryžovui.

Prokurorų teigimu, tyrimas dėl kitų įtariamųjų – taip pat buvusių omonininkų – būrio vado Česlavo Mlyniko ir šio būrio milicininkų Andrejaus Laktionovo bei A.Ryžovo – yra atskirtas ir tęsiamas.

Lietuvos pareigūnai ne kartą yra priekaištavę Rusijai dėl nepakankamo bendradarbiavimo siekiant ištirti šią bylą.

1991–ųjų liepos 31–osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro“ pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas R.Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas T.Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų Sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius