Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltas be kaltės: tauragiškis siekia išsaugoti automobilį, kuriuo neblaivus avariją sukėlė plovyklos darbuotojas

„Palieki automobilį valykloje, o atvykęs atsiimti sužinai, kad šis konfiskuotas“, – neįtikėtiną istoriją pasakoja tauragiškis Donatas Krakys, su nerimu laukiantis antradienio, kuomet Tauragės rajono apylinkės teismas paskelbs, ar konfiskuojamas jo automobilis, su kuriuo tauragiškis neįvykdė jokio nusikaltimo. Prie vairo be jo žinios ir sutikimo sėdo plovyklos, kurioje buvo paliktas neseniai iš Prancūzijos parvarytas automobilis, darbuotojas. Be teisių ir išgėręs 39-erių vyras padarė avariją ir iš įvykio vietos pasišalino.
Iš Prancūzijos sugrįžusią mašiną išvalyti nuvežęs tauragiškis patyrė šoką sužinojęs, kad mašina konfiskuota.
Iš Prancūzijos sugrįžusią mašiną išvalyti nuvežęs tauragiškis patyrė šoką sužinojęs, kad mašina konfiskuota. / D.Krakio nuotr.

Istorija nutiko ilgąjį Velykų savaitgalį. Kovo 25-ąją D.Krakys autotralu į plovyklą pristatė automobilį ir pabrėžė, kad šiam neatlikta techninė apžiūra, neišpirktas draudimas. Mašina buvo ką tik parkeliavusi iš Prancūzijos ir tebebuvo su svetimos šalies numeriais. Plovykloje vyras savo iniciatyva pasirašė sutartį, kurioje numatyta, kad naudotis automobiliu draudžiama. Išvalytą 2010 metų „Peugeot 3008” tauragiškis turėjo atsiimti po ilgojo Velykų savaitgalio.

Minėtoje plovykloje vyras automobilį paliko pirmą kartą, mat pravažiuodamas pro šalį pamatė, jo įsikūrė nauja plovykla, patraukli pasirodė galimybė išvalyti automobilį savaitgalį. Valymui čia buvo palikta ir daugiau automobilių.

Atvažiuojate – jūsų automobilis areštuotas. Už tai, kad kažkas juo važiavo be jūsų žinios, be jūsų leidimo, girtas, avariją padarė ir pabėgo, – istoriją pasakoja tauragiškis.

„Antradienį atvažiuoju – automobilis areštuotas. Pasirodo, užsimanė girtas vyrukas pasivažinėt mano automobiliu, – kalbėjo D.Krakys, pirmadienį teisme išgirdęs kaltininko paaiškinimą, jog automobiliu vykęs nupirkti angliukų šlifavimo mašinai, kurie kaip tik buvo pasibaigę. – Nežinau, koks atvejis turėtų būti, kad mano mašiną konfiskuotų. Čia tas pats, kas jūs nuvarytumėte automobilį į servisą pakeisti detalę, o atvažiuojate – jūsų automobilis areštuotas. Už tai, kad kažkas juo važiavo be jūsų žinios, be jūsų leidimo, girtas, avariją padarė ir pabėgo.“

Pabėgo iš įvykio vietos

Avarija įvyko kovo 26 dieną, 15.05 val. Tauragės Prezidento gatvėje. Lenkimo manevrą atlikęs, kaip paaiškėjo, Žydrūnas Kakšys kliudė „Audi A4“ priekines dureles bei veidrodėlį ir iš įvykio vietos pasišalino. „Peugeot 3008“ automobiliui nubraižytos dešinės pusės keleivių durelės bei rato arka.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Rūta Janavičiūtė 15min patvirtino, jog iš tiesų toks incidentas buvo užfiksuotas.

„Vairuotojas yra 1977 metų gimimo, įpūtė 0,75 promilės. Buvo be teisių ir pakartotinai įkliuvo, jau buvo baustas už girtumą prie vairo ir nuobauda tebebuvo galiojanti. Kadangi teisėtas automobilio savininkas yra kitas asmuo, jo likimą sprendžia ne pareigūnai, o teismas. Šiuo metu automobilis perduotas teisėtam savininkui saugoti, kol teismas priims sprendimą“, – sakė R.Janavičiūtė.

Apie incidentą D.Krakiui Tauragės policija nebuvo pranešusi. Vyras stebėjosi nebuvęs apklaustas kaip trečias asmuo, o pasidomėjus tiesiog buvęs informuotas, jog informacija jau perduota teismui.

„Man pasakė – eik į teismą, paprašysi, gal įleis. Ar čia toks elgesys turi būti su žmonėmis, tai koks mūsų pareigūnų lygis?“ – retoriškai klausė automobilių verslu užsiimantis tauragiškis.

Atsiprašė savininko

Teismo nuotr./Tauragės rajono apylinkės teismas
Teismo nuotr./Tauragės rajono apylinkės teismas

Pirmadienį Tauragės rajono apylinkės teisme vyko posėdis. Jo metu prie vairo sėdėjęs 39-erių Žydrūnas Kakšys atsiprašė vairuotojo. Vyras aiškino išvakarėse buvęs baliuje, tad į darbą atėjęs pagiringas. Tris vaikus turintis Ž.Kakšys sakė apgailestaujantis ir prašė teisėjos, kad automobilį paliktų savininkui ir jo nekonfiskuotų.

Vairuotojo teisių neturintis Ž.Kakšys neblaivus prie vairo įkliuvo ne pirmą kartą, jis dar nėra sumokėjęs jau sukauptų nuobaudų.

Neblaivus (1,19 promilės) prie vairo Tauragėje jis įkliuvo ir pernai birželį. Tuomet jam paskirta 1 160 Eur bauda su transporto priemonės konfiskavimu.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso 130 straipsnio 2 dalis numato, kad pakartotinis transporto priemonių vairavimas esant neblaiviam ir neturint teisės vairuoti transporto priemones užtraukia baudą nuo 1 158 iki 1 448 eurų su transporto priemonės konfiskavimu arba administracinį areštą nuo 20 iki 30 parų su transporto priemonės konfiskavimu. Teisės vairuoti transporto priemones neturintiems asmenims, kuriems administracinis areštas negali būti skiriamas gali būti paskirta bauda nuo 1 158 iki 1 592 su transporto priemonės konfiskavimu.

Ragina rašytis sutartis

Bėdos ištiktas D.Krakys ragina žmones įvairiose gyvenimo situacijose pasirašyti sutartis.

Noriu, kad visi žinotų, jog paliekant automobilį, reikia sutartis rašytis, – pataria verslininkas.

„Noriu, kad visi žinotų, jog paliekant automobilį, reikia sutartis rašytis. Be sutarčių esam nulis ir man šiuo atveju be sutarties būtų didelė kova“, – sakė D.Krakys, vis dar turintis vilties, jog viršenybę paims ne spragos įstatymuose, o sveikas protas ir automobilis liks savininko rankose. Neseniai įsigytas automobilis su pargabenimu vyrui atsiėjo 6 500 eurų.

„Kad jis bent turto turėtų, taip, galėčiau iš jo prisiteisti, bet jis jau turi skolų, reikalų su antstoliais“, – sakė D.Krakys.

Teismo metu teisėja teiravosi, kodėl savininkas palikęs plovyklos darbuotojams automobilio raktus. Tauragiškio teigimu, dabar mašinos tokios modernios, kad net rankinį stabdį be raktelio ne visose galima atleisti. Be to, raktas būtinas kilus nenumatytiems atvejams, pavyzdžiui, gaisrui, nes šalia stovi ir kiti automobiliai.

„Jei mano automobilis bus atimtas, tai bus tiesiog nesuvokiami, nepaaiškinami dalykai. Dėl įstatymo spragų turi kentėti normalūs žmonės, kurie dirba ir dar leidžia kitiems uždirbti“, – kalbėjo verslininkas, dėl nenumatytos situacijos išlaidų patyręs samdant advokatą. Pastarasis teismo metu pabrėžė, jog teisėjai turi vadovautis ne tik įstatymo raide, bet ir teisingumo principu.

Sprendimą Tauragės rajono apylinkės teismas skelbs antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius