-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

15 metų laisvės atėmimo bausmė nukankinto bejėgio įkaito žudikui dar kartą pripažinta teisiškai pagrįsta

Panevėžio priemiestinėje Piniavos gyvenvietėje nukankinto bejėgio įkaito, tapusio žiaurių pasityčiojimų auka, žudikui prokurorų kvalifikuotus kaltinimus Lietuvos apeliacinis teismas pripažino teisiškai pagrįstais ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis ir kitas padarytas nusikalstamas veikas 28 metų Giedriui Petrauskui buvo paskirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad šią didelį krašto visuomenės susidomėjimą sukėlusią nusikaltimų žmogaus gyvybei, laisvei ir sveikatai baudžiamąją bylą Panevėžio apygardos teismui perdavė nagrinėti ir griežtos bausmės už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis palaikydamas valstybinį kaltinimą prašė Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas. Nuteistasis, ginčijęs jam prokurorų inkriminuotą ir pirmosios instancijos teismo patvirtintą nužudymo kaltės formą, atmestame apeliaciniame skunde prašė perkvalifikuoti nužudymą kankinant ir teigė nesiekęs nukentėjusiojo mirties, nes nenorėjęs jo nužudyti.

G.P. teigia tikėjęsis, kad ant galvos užmautame ir užrištame orui nepralaidžiame maišelyje padaryta maža skylutė leis nukentėjusiajam kvėpuoti ir taip išvengti mirties.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartyje teigiama, kad tokiam veikos kvalifikavimui nėra teisinių prielaidų, nes G.Petrauskas, padaręs labai sunkų smurtinį nusikaltimą, sukėlusį neatitaisomus padarinius – nužudęs neįgalų žmogų, suvokė savo nusikalstamos veikos pavojingą pobūdį. Nuteistojo veiksmai – aukos rankų ir kojų surišimas, burnos užkimšimas popierinėmis servetėlėmis, polietileninio maišelio užmovimas ant galvos ir jo užrišimas kaklo srityje, įvertinus G.P. pakankamą – 28 metų – brandos amžių ir gyvenimo patirtį, išsilavinimą, rodo savo veikos pavojingumo aiškų suvokimą ir galimų padarinių numatymą.

Nutartyje pažymėta, kad nenustatytos jokios objektyvaus pobūdžio aplinkybės, turėjusios užkirsti kelią mirtiniems padariniams atsirasti. G.Petrauskas teigia tikėjęsis, kad ant galvos užmautame ir užrištame orui nepralaidžiame maišelyje padaryta maža skylutė leis nukentėjusiajam kvėpuoti ir taip išvengti mirties. Toks teigimas negalėjo turėti jokio objektyvaus pagrindo lengvabūdiškai tikėtis tokių padarinių išvengti arba net jų nenumatyti ir nesuprasti savo veikos pavojingumo. 

Bylos duomenimis, užpernai vasarą tame pačiame bute G.Petrauskas. kartu su dviem nepilnamečiais bendrininkais prievarta laikė tą patį kaimyną, užsukdavusį pažaisti kompiuterinių žaidimų, žemino sveikatos problemų turinčio žmogaus orumą.

Daugelį žmonių sujaudinęs ir sukrėtęs nežmonišku elgesiu Panevėžio priemiestinėje Piniavos gyvenvietėje nusikaltimas, susijęs su neteisėtu laisvės atėmimu, smurtu ir dėl sveikatos problemų negalėjusio pasipriešinti žmogaus kankinimu, pasibaigęs bejėgės aukos mirtimi, buvo įvykdytas praėjusį pavasarį.  Pernai kovo 21 d. 19 val. vieno namų bute 28 metų G.Petrauskas su dviem nepilnamečiais bendrininkais buvo uždaręs ir iki kovo 23 d. ryto prievarta laikė sveikatos problemų turėjusį kaimyną, mušė jį ir spardė kojomis, visaip tyčiojosi ir kankino pasipriešinti negalėjusį bejėgiškos būklės žmogų.

Kovo 23 d. rytą iki 11 val. G.Petrauskas dar mušė ir spardė savo įkaitą, po to surišo rankas ir kojas, užmovė ant galvos vieno prekybos centro polietileninį maišelį, aprišo kaklą virve ir paliko vieną bejėgį žmogų kankinamai mirčiai užrakintame bute. Bylos duomenimis, užpernai vasarą tame pačiame bute G.Petrauskas kartu su dviem nepilnamečiais bendrininkais prievarta laikė tą patį kaimyną, užsukdavusį pažaisti kompiuterinių žaidimų, žemino sveikatos problemų turinčio žmogaus orumą. 

Šiuose pasityčiojimo veiksmuose kartu su G.Petrauskas dalyvavusiai jo nepilnametei draugei taip pat teko atsakyti baudžiamąja tvarka, nes septyniolikmetė mergina, kaip buvo nustatyta ikiteisminio tyrimo metu, taip pat dalyvavo netesėtai atimant laisvę panaudojus smurtą ir sukeliant pavojų žmogaus gyvybei ir sveikatai – jai paskirta aštuonių mėnesių ir 20 dienų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas vieneriems metams ir šešiems mėnesiams. Nepilnametei taip pat buvo paskirta auklėjamojo poveikio priemonė.

Už bejėgiškos būklės žmogaus nužudymą kankinant ar kitaip itin žiauriai elgiantis įstatymas numato laisvės atėmimą nuo 8 iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius