Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kariuomenės išminuotojai antrą parą Rūdninkų poligone naikino pavojingus sprogmenis (nuotraukos)

Antrą parą buvusiame Rūdninkų poligone kariuomenės išminuotojai naikino pavojingus rusų gamybos sprogmenis. Trečiadienį čia buvo sunaikintos dvi aviacinės bombos. Antradienį išminuotojai saugiai neutralizavo keturias aviacines bombas ir vieną artilerijos sviedinį.
Išminuotojai buvusiame Rūdninkų poligone ruošiasi naikinti rastą sprogmenį
Išminuotojai buvusiame Rūdninkų poligone ruošiasi naikinti rastą sprogmenį / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip 15min.lt žurnalistą informavo Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminavimo būrio vadas vyr. leitenantas Arnoldas Anelauskas, trečiadienį buvusiame Rūdninkų poligone sprogdinimo būdu neutralizuota 100 kg sverianti aviacinė bomba ir dar viena mažesnė bomba.

Antradienį išminuotojai sunaikino net keturias aviacines bombas ir vieną artilerijos sviedinį. Visus sprogmenis surado metalo ieškoję žmonės.

„Sovietiniais laikais Rūdninkų poligonas buvo naudojamas bombų mėtymui. Atskrisdavo lėktuvai ir mėtydavo įvairaus dydžio ir įvairių modifikacijų, tarp jų ir bandomąsias, bombas. Dalis jų nesprogdavo. Todėl jau šiais laikais, metų metus tęsiasi ta pati situacija. Nors buvusio poligono teritorijoje driekiasi privačios valdos, čia žemėje guli dar ne vienas pavojingas sprogmuo. Tad galiu tik prognozuoti, kad į buvusio poligono teritoriją dar važiuosime ne vieną kartą“, - sakė vyr. leitenantas.

Pasak A.Anelausko, didžiausia ir pavojingiausia iki šiol Rūdninkų poligone rasta bomba svėrė 3 tonas. Buvo rasta ir 1,5 t sverianti aviacinė bomba, kelios 500 kg svėrusios bombos. Tačiau dažniausiai buvusiame poligone aptinkama 250 kg, 100 kg ar 50 kg sveriančios bombos.

„Žvelgiant į bombų išraustus kraterius, pagal duobių diametrus, galima daryti išvadą, kad čia buvo mėtomos ir po 5 t sveriančios bombos. Tačiau tokio pavojingo nesprogusio daikto kol kas poligone dar nebuvo aptikta“, - sakė išminuotojas.

Kariškiai naudodamiesi proga gyventojams dar kartą primena, kad radus į sprogmenį panašų daiktą, jokiu būdu jo negalima liesti. Apie pavojų reiktų perspėti kitus greta esančius žmones, radimo vietą pažymėti ir nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Kad žmonėms būtų lengviau suprasti, jog rastas keistas daiktas yra sprogmuo, kariškiai savo interneto tinklalapyje pateikia ir pavojingų sprogmenų pavyzdžius. Juos galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius