Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 06 /2015 05 07

Kaune sunkiai sužalota trijų mėnesių amžiaus mergytė: gydytojų prognozės – labai blogos

Kauno klinikose, Intensyvios terapijos skyriuje gydoma sunkios būklės mergaitė. Jos tėvas tikina, kad sužalojimai galėję atsirasti, kai jis mėgino gaivinti nustojusią kvėpuoti dukrą. Tačiau policija dar tiria, ar vyras nesmurtavo. Mergaitė trečiadienį buvo operuota, jos būklė labai sunki ir nestabili. Gydytojai teigia, kad mergaitės sveikatos prognozės – labai blogos. Anot jų, tokius sužalojimus galima patirti tik dėl smurto.
Rimantas Kėvalas
Rimantas Kėvalas

Tėvas tikina nieko blogo nedaręs

15min.lt duomenimis, mergytė į Kauno klinikas iš Kybartų gatvės atvežta pirmadienį apie 7 valandą ryto.

24 metų vyras buvo likęs su trijų mėnesių dukra ir pusantrų metų sūnumi. Žmona su trečiu vaiku – 4 metų berniuku – guli Kauno klinikose. Berniukas serga plaučių uždegimu.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Namas, kuriame nutiko nelaimė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Namas, kuriame nutiko nelaimė

Vyriškis teigia, kad tą dieną pamaitinęs mergytę paguldė ją į lovytę. Vėliau jis tikina pastebėjęs, jog dukra nekvėpuoja ir puolė ją gaivinti bei pakvietė medikus.

Kauno klinikose be sąmonės atvežta mergytė apžiūrėta ir pastebėta, kad jai traumuota galva – trijose vietose ant smegenų išsiliejęs kraujas. 

Šaltinių teigimu, mergaitė trečiadienį buvo operuota, operacija atlikta dėl smegenų dekompresijos, jos būklė nestabili.

Mergaitės tėvą pareigūnai apklausė, bet nesulaikė.

Intensyvios terapijos palata
Intensyvios terapijos palata

R.Kėvalas: tokie sužalojimai būna dėl smurto

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas ketvirtadienį Kauno klinikose surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad mergaitei nustatytas sukrėsto kūdikio sindromas (SKS).

„Kai kurie tėvai nesivaldydami paima vaiką už krūtinės ląstos ar žastų, kūdikį stipriai supurto. Galvos smegenys nuo inercijos trenkiasi į kaukolę, todėl išsilieja kraujas. Daugiau ar mažiau tai įvyksta afekto būsenoje. Vidutiniškai vien tik Kauno klinikose pasitaiko apie 10-12 atvejų per metus“, – tipiško SKS sindromo pavyzdį nurodė profesorius.

Rimantas Kėvalas
Rimantas Kėvalas

Tokių traumų padariniai – labai sunkūs. Apie 20 proc. jas patyrusių kūdikių miršta, apie 80 proc. išgyvena, bet traumos pasekmės lieka visam gyvenimui.

Kauno klinikose gydomos mergaitės tėvai gali tikėtis tik stebuklo, nes gydytojų prognozės labai blogos.

Kauno klinikose gydomos mergaitės tėvai gali tikėtis tik stebuklo, nes gydytojų prognozės labai blogos. Kauno klinikose su sūnumi gulinti motina buvo atėjusi aplankyti dukros ir tikino iki nelaimės nieko nenujautusi ir nežinanti, kas nutiko iš tiesų.

„Greitoji pagalba buvo kviesta dėl sustojusio kvėpavimo. Gydytojai atgaivinę kūdikį atvežė į vaikų skyrių. Vaikas turėjo išorinius sumušimus. Vaiko būklė yra labai sunki. Šiuo metu jos gyvybę palaiko tik aparatūra. Turint galvoje mergaitės amžių ir sužalojimų stiprumą, prognozės nieko gero nežada“, – daug vilčių neteikė R.Kėvalas.

Dažniausiai nuo purtymo nukenčia 3–6 mėn. kūdikiai. Anot R.Kėvalo, tėvai, dažniausiai apimti afekto būsenos, smarkiai papurto kūdikį, o vėliau dar numeta jį į lovelę. Dažniausiai taip nutinka asocialiose šeimose. R.Kėvalas tokį elgesį su kūdikiais laiko akivaizdžiu smurtu. Tokių atvejų Kauno klinikose per metus būna 10–12.

VIDEO: Rimantas Kėvalas pasakoja apie sukėsto kūdikio sindromą
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Andželika Balčiūnienė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Andželika Balčiūnienė

„Dažniausiai į tokias nelaimes patenka jaunos, socialinės rizikos šeimos. Tokios, kurioms trūksta motinystės ir tėvystės įgūdžių. Retas atvejis, kada šeima būna socialiai normali“, – sakė Kauno klinikų vaikų ligų klinikos socialinė darbuotoja Andželika Balčiūnienė.

Socialinė darbuotoja, paklausta, kaip tokios šeimos reaguoja į ištikusią nelaimę, sakė, kad jos paprastai rodo perteklinį rūpestį, perdėtą meilę vaikams. Tėvai labai verkia, ginasi.

Medikų nustatytos diagnozės rodo priešingai. Vaikams būna nustatyti įvairūs kaulų lūžiai, kraujosruvos akių dugnuose. Prispausti faktų tėvai pradeda keisti parodymus, teisintis, kad galbūt galėjo pakratyti stipriau, ir panašiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius