Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisme auksinio tualeto byla liko neatversta (papildyta 10.25 val., nuotraukos, video)

Antradienį Kauno apygardos teisme ketinta pradėti nagrinėti vadinamąją auksinio tualeto bylą. Tarp 12 kaltinamųjų – buvę bei esami Kauno miesto savivaldybės valdininkai, politikai ir tualetą stačiusios bendrovės „TK sprendimai“ darbuotojai. Tačiau atversti bylos nepavyko, nes pirmajame teismo posėdyje dėl ligos negalėjo dalyvauti vienas iš kaltinamųjų bei kelių kitų kaltinamųjų gynėjai.
Teisme
Į teisiamųjų suolą sėdo būrys Kauno valdininkų, kurie kaltinami jiems patikėto turto iššvaistymu ir dokumentų klastojimu. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno apygardos prokuratūra teismui 19 tomų sudarančią ikiteisminio tyrimo metu surinktą medžiagą perdavė gegužę. Tačiau iki šiol nepavyko suderinti visiems proceso dalyviams tinkamos posėdžio datos.

Jūriniame konteineryje tualetą įrengusi bendrovė „TK sprendimai“ savo kasą papildė daugiau nei 500 tūkst. litų.

Dar prieš pirmąjį teismo posėdį buvo garsiai svarstoma, kad bylos nagrinėjimas gali strigti ir vėliau. Taip pat neabejojama, kad procesas užsitęs.

Dar nepasiekusi teismo tualeto byla sulaukė didelio visuomenės dėmesio. Žiniasklaidoje paskelbtas publikacijas apie prie Kauno pilies už daugiau kaip pusę milijono litų pastatytą tualetą žmonės aktyviai komentavo, diskusijos apie auksinę tualeto kainą virė ir viešojoje erdvėje.

15min.lt primena, kad skandalas dėl 2008 metų rudenį baigtos tualeto prie Kauno pilies statybos kilo paaiškėjus, kiek kainavo jo įrengimo darbai. Jūriniame konteineryje tualetą įrengusi bendrovė „TK sprendimai“ savo kasą papildė daugiau nei 500 tūkst. litų. Dar keliasdešimt tūkstančių litų kainuos be leidimo įrengtų vamzdynų, elektros įvadų išmontavimas.

Savivaldybė rado du, o prokuratūra – dvylika kaltininkų

Kilus skandalui Kauno miesto savivaldybėje buvo sudaryta komisija, kad ištirtų situaciją. Jos išvadose nurodyti du atpirkimo ožiais tapę valdininkai – tuo metu savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pareigas ėjęs Valius Knokneris ir šiam skyriui pavaldaus Miesto tvarkos ir priežiūros poskyrio vedėjas Rimantas Rutavičius. Abu jie iš karto neteko darbo.

Prokuratūrai atlikus tyrimą galimų kaltininkų gretos padidėjo iki 12-os. Tarp įtariamųjų – du miesto valdžios atstovai: Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Bronislovas Kučinskas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius. Tiek jis, tiek kai kurie kiti įtariamieji iki šiol išsaugojo savo darbo vietas.

Grėsmė netekti darbo jiems nekilo net ir savivaldybėje atlikus reorganizaciją, kai dalis skyrių buvo sujungti, o kiti iš viso panaikinti. Vienas tokių – Zenonas Girčys, buvęs Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas. Šiuo metu valdininkas dirba kito savivaldybės skyriaus – Kultūros paveldo – vedėjo pavaduotoju.

Klastojo dokumentus, iššvaistė svetimą turtą

Prokoratūros atliktas tyrimas atskleidė, kad Kauno miesto savivaldybė už tualetą neteisėtai sumokėjo 527 tūkst. litų ir taip padarė didelę žalą visuomenei. Įtariamiesiems gresia baudžiamoji atsakomybė, kai kuriems – laisvės atėmimas iki 7 metų. Beveik visi teisiamieji kaltinami jiems patikėto turto iššvaistymu ir dokumentų klastojimu, kiti – klastotų dokumentų disponavimu.

Visi vadinamojo auksinio tualeto bylos kaltinamieji: Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas R.Rabačius, Miesto ūkio departamento direktorius Jonas Žališkevičius, Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Rimgaudas Miliukštis, jo pavaduotojas Z.Girčys, Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotojas Romualdas Laukaitis, Urbanistikos skyriaus vyriausiasis specialistas Stasys Pūtvis, tarybos narys B.Kučinskas, buvęs Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas V.Knokneris, buvęs Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjas R.Rutavičius, taip pat buvęs bendrovės „TK sprendimai“ direktorius Antanas Gintautas Liaudanskas, tos pačios įmonės buvęs direktorius gamybai Egidijus Račkauskas ir darbų vadovas Jonas Vasauskas.

Papildyta 10.25 val.: Į pirmąjį posėdį susirinko didžioji dalis kaltinamųjų bei juos atstovaujančių advokatų. Tačiau pradėti nagrinėti daugiatomės bylos iš esmės vis dėlto nepavyko, nes trūko vieno iš kaltinamųjų - J.Žališkevičiaus. Pirmadienį ryte teismą pasiekė jo prašymas posėdį atidėti, nes jis esą serga (turi nedarbingumo lapelį) ir dėl to negali atvykti į teismą. Teismo salėje nepasirodė ir trijų kaltinamųjų gynėjai, nurodę, jog dalyvauja kituose, anksčiau numatytuose, teismo procesuose įvairiuose šalies teismuose.

Su žiniasklaida gerai pažįstami auksinio tualeto byloje kaltinamaisiais tapę valdininkai ir politikai elgėsi skirtingai: vieni slapstėsi nuo kamerų ir nenorėjo būti kalbinami. Kiti neslėpė savo nuomonės, jog yra per stipriai kaltinami. Vienas tokių - savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas R.Rabačius. Pasak valdininko, jo kaltė tik neatidus ūkiškumas.

Tuo metu kitas kaltinamasis - tarybos narys B.Kučinskas tikino tik  „dėjęs parašus“.

VIDEO: 15min.lt: Kauno miesto tarybos narys B.Kučinskas neigia savo kaltę
VIDEO: 15min.lt: Kauno apygardos teismui nepavyko pradėti nagrinėti auksinio tualeto bylos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius