-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 20 /2020 11 11

Įtarimai dėl juodosios buhalterijos nepasitvirtino: dvi Kauno taksi įmonės ir jų vadovas išteisinti teisme

2016 m. balandžio 19 d. 15min redakciją pasiekė žinia, kad vienas didžiausių Kauno taksi įmonių – „Greičiau“ ir „Vyto taksi“ – krečia pareigūnai. Šaltinio teigimu, kratų metu aptikta, kaip įtarta, vedama juodoji buhalterija ir keletas šimtų tūkstančių neapmokestintų eurų, o abiejų įmonių savininkai – sulaikyti. Byla pasiekė teismą, tačiau 2020 metų liepos 29 d. Kauno apygardos teismas tiek įmonę „Greičiau“, tiek jos vadovą išteisino.
Taksistai piktinasi chaosu, kurį sukėlė „Uber“ atėjimas
Taksi/ Asociatyvi nuotr. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Papildyta 2020 metų lapkričio 10 dieną

Teismas dvi įmones ir jų vadovą išteisino

2016 metų pavasarį kaltinimų sulaukusios bendrovės „Taksi Greičiau“ ir „Greičiau“ bei jų abiejų vadovas Gintautas Sudeika 2020 metų liepos 29 dienos Kauno apygardos teismo nuosprendžiu buvo išteisinti dėl neteisingo duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo (Baudžiamojo kodekso 220 str.) bei apgaulingo apskaitos tvarkymo (Baudžiamojo kodekso 222 str.). G.Sudeika dar buvo kaltinamas ir dėl turto pasisavinimo. Šie kaltinimai taip pat nebuvo įrodyti. Teismas konstatavo, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Teisiamųjų suole dėl neteisingo duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo buvo atsidūrusi ir „Taksi Greičiau“ bei „Greičiau“ bendrovių vyr. buhalterė L.J., kurią Kauno apygardos teismas taip pat išteisino.

Išteisinamasis sprendimas priimtas susipažinus su teisme gautu ekspertizės aktu, kuriame nustatyta, kad nepasitvirtino kaltinime nurodytos aplinkybės. Ekspertizės akto išvadoje konstatuota, kad nenustatyta, jog „Greičiau“ ir „Taksi Greičiau“, kurioms tuo metu vadovavo G.Sudeika, būtų neapskaičiusios piniginių lėšų, visos apmokėtos sumos yra atvaizduotos kasos pajamų orderiuose arba kasos knygose.

Taip pat nustatyta, kad ekspertas negali nurodyti, kokie buhalterinę apskaitą reglamentuojantys aktai buvo pažeisti, nes nenustatyta, kad kaltinamos įmonės būtų neapskaičiavusios pajamų. Atsižvelgiant į ekspertizės aktu nustatytas aplinkybes, kaltinamieji – tiek abi įmonės, tiek jų vadovas ir buhalterė, išteisintini dėl visų jiems inkriminuojamų nusikalstamų veikų, nes nepadarytos veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Teisiamojo posėdžio metu prokurorė taip pat prašė išteisinti kaltinamuosius, kadangi teisminio bylos nagrinėjimo metu, ištyrus visus įrodymus, įvertinus ekspertizės aktą, nepasitvirtino kaltinime nurodytos aplinkybės.

Kaltinamieji L.J. ir G.Sudeika viso ikiteisminio tyrimo metu ir teisiamojo posėdžio metu neigė padarę nusikalstamas veikas.

2020 metų liepos 29 dieną priimtas išteisinamasis nuosprendis įsiteisėjo 2020 metų rugpjūčio 19 dieną – jo niekas neapskundė.

Naudoja bendrą dispečerinę

„Balandžio 18 d. ankstų rytą buvo paimti visi kompiuteriai bei dokumentai, esantys biure. Pirminiais duomenimis, rasta juodoji buhalterija ir 330 000 eurų, už kuriuos nebuvo sumokėti mokesčiai.

„Vyto taksi“ priklausančių automobilių vairuotojai kviečiami į komisariatą apklausai. Įmonių savininkai Vytautas Ivanauskas ir Gintautas Sudeika yra sulaikyti. Abu jie – buvę policininkai. „Greičiau“ vadovas G.Sudeika jau anksčiau yra turėjęs problemų su VMI ir varstė teismų duris. Tad gali būti, jog jis bus labiau apsitvarkęs dokumentus“, – tokią žinią iš šaltinio prieš ketverius metus – 2016 metų balandžio 19-ąją, gavo 15min redakcija.

Pasak šaltinio, nors šios įmonės veikia kaip atskiri dariniai, jos abi naudoja vieną bendrą dispečerinę, kurią valdo „Greičiau“.

15min susisiekti su įmonių vadovais tuomet nepavyko. Telefono numeriu, kuris pateiktas kaip vadovo, atsiliepė dispečerė. Ji susidariusios situacijos pakomentuoti negalėjo.

Internete aptiktu Vytauto Ivanausko mobiliojo telefono numeriu susisiekti 15min žurnalistei taip pat nepavyko – aparatas buvo išjungtas.

Kratos atliktos keturiose įmonėse

Tyrimą atliko Kauno apskrities VPK. Tai 15min tuomet patvirtino tuometinis šios įstaigos komisaras Darius Žukauskas.

D.Žukauskas informavo, jog Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) kartu su Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos (ENTV) pareigūnais balandžio 19 dieną atliko kratas keturiose Kauno taksi įmonėse, jų vadovų namuose, darbo vietose.

„Kratų metu paimti kompiuteriai, dokumentai, įvairūs užrašai, pinigai. Įmonių vadovai sulaikyti. Tyrimas atliekamas dėl galimai neįtrauktų į įmonių apskaitą apie 300 000 eurų, apribotas turtas, taikytas įtariamųjų ir įmonių turtui, banko sąskaitoms laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Balandžio 19 d. atliktos kratos keturiose Kauno taksi įmonėse, jų vadovų namuose, darbo vietose.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas LKPB, toliau perduotas Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos ENTV. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūra. Tyrimas atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 182 str. 2 d. (Sukčiavimas), 222 str. 1 d. (Apgaulingas apskaitos tvarkymas)“, – 2016 metų balandį teigė tuometinis Kauno apskrities VPK vadas.

Skelbta, kad kaltinamiems apgaulingu apskaitos tvarkymu gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų, sukčiavimu – įkalinimas iki aštuonerių metų.

Per 8 metus – 14 patikrinimų

Paaiškėjus šiems įvykiams, 2016 metų balandį Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) viršininkė Judita Stankienė 15min teigė, kad tuo metu UAB „Greičiau“ ir UAB „Vyto taksi“ deklaruotų mokestinių nepriemokų neturėjo ir buvo pateikę visas privalomas deklaracijas.

Pasak jos, šios įmonės per 2007 – 2015 m. laikotarpį buvo tikrintos keliolika kartų.

Kauno mieste veikia 448 taksi veiklą įregistravę fiziniai asmenys ir 83 taksi paslaugomis besiverčiančios įmonės.

VMI duomenimis, nuo 2007 m. „Greičiau“ buvo tikrinta 9 kartus. Atliktų operatyvių patikrinimų metu nustatyti ATPK pažeidimai: komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimas, nelegalus darbas. Dėl pastarojo pažeidimo byla buvo perduota nagrinėti Kauno apylinkės teismui.

„Vyto taksi“ per minimą laikotarpį buvo tikrinta 5 kartus – tikrinimų metu pažeidimų nenustatyta.

Kauno AVMI duomenimis, Kauno mieste 2016 metų balandį veikė 448 taksi veiklą įregistravę fiziniai asmenys ir 83 taksi paslaugomis besiverčiančios įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius