-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Keleivio bagaže Vilniaus oro uoste aptikta kobra Naja atra

Vilniaus Oro uoste muitininkai sulaikė iš Vietnamo gabentą suvenyrą su gyvate, kuriai įvežti reikalingi Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijoje (CITES) nurodyti leidimai. Šiais metais tai pirmas kartas, kai į šalį mėginta įsivežti tokį egzotinį suvenyrą.
Kobra butelyje
Kobra butelyje / Vilniaus teritorinės muitinės nuotr.

Kaip rašoma Vilniaus teritorinės muitinės pranešime, Vilniaus Oro uoste muitininkai, tikrindami keleivių bagažą, piliečio R.P. bagaže aptiko butelį su gelsvos spalvos skysčiu ir jame esančia gyvate. Keleivis neturėjo jokių gyvatei gabenti reikiamų leidimų. Įtardami, kad gyvatė gali būti įrašyta į vieną iš saugomų Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos (CITES) sąrašų, pareigūnai šį suvenyrą sulaikė.

Po konsultacijų su Gamtos tyrimų centro entomologijos laboratorijos specialistais paaiškėjo, kad butelyje su skysčiu yra gyvatė Naja atra, kuri įrašyta į CITES konvencijos II priedą. Jiems gabenti reikia specialių leidimų. Šios nykstančios vidutinio ilgio (paprastai iki 2 m) labai nuodingos gyvatės labiausiai paplitusios pietryčių Kinijoje, Honkonge, šiauriniame Laose ir Vietname. Dėl savo odos ir, manoma, turimų gydomųjų galių tapo mėgstamais keliautojų suvenyrais.

Pasak muitinės pareigūnų, keliautojai nepelnytai piktinasi, kai sulaikomi jų vežami egzotiniai suvenyrai. Specialistų teigimu, tokių suvenyrų pirkimas skatina nykstančių laukinių gyvūnų gaudymą.

Muitinės departamentas primena, kad Lietuvos muitinės interneto svetainėje www.cust.lt galima susipažinti su CITES konvencijos nuostatomis bei 2002 m. Lietuvoje įsigaliojusiomis Prekybos laukiniais gyvūnais taisyklėmis. Šios taisyklės reglamentuoja nykstančių laukinių gyvūnų, jų dalių ar produktų, gautų iš laukinių gyvūnų pardavimą, pirkimą, taip pat įvežimą į Lietuvos teritoriją, išvežimą iš jos ar gabenimą tranzitu, prekybos leidimų išdavimą ir jų kontrolės tvarką. Šių taisyklių reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, esantiems Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Taisyklėse taip pat išvardinti leidimai, kuriuos privaloma pateikti muitinės įstaigai: vienkartinis CITES leidimas gyvūnų importui ir eksportui bei vienkartinis leidimas įvežti gyvūnus į Lietuvos Respubliką arba išvežti iš jos. Keliautojai, ketinantys įsigyti egzotiškų suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, dar prieš išvykdami į kelionę tokių leidimų turėtų kreiptis į Valstybinę aplinkos apsaugos agentūrą.

Lietuvos muitinė Vilniaus oro uoste yra įrengusi ekspoziciją, kurioje demonstruojami Lietuvos muitininkų bei kaimyninių šalių pareigūnų sulaikyti suvenyrai, pagaminti iš saugomų laukinių gyvūnų ar augalų - kailiai, rankinės bei bateliai iš roplių odos, koralai, kriauklės, taip pat pateikiama informacija apie tokių gaminių gabenimo tvarką.

CITES konvencijos šalimi nare Lietuva tapo 2002 m. Šiuo metu konvenciją yra ratifikavusios daugiau kaip 170 valstybių. Konvencijos globojamų gyvūnų ir augalų sąraše įrašyta daugiau kaip 30 tūkst. pasaulyje nykstančių ir CITES konvencijos saugomų rūšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius