Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Keturkojai Klaipėdos „pareigūnai“ Troja, Gėris, Hardas, Ogis: ir meilumo įsikūnijimas, ir dantyti žvėrys

Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate, Patrulių rinktinėje, nuo šių metų pradžios įkurta Kinologų grupė, kurioje dirba keturi pareigūnai su keturiais tarnybiniais šunimis.
Tarnybinių šunų treniruotė
Tarnybinių šunų treniruotė / Klaipėdos apskrities VPK nuotr.

Keturkojų uostamiesčio „policijos pareigūnų“ veislės yra belgų bei vokiečių aviganiai, vardai – Troja (jai – 3 metai), Gėris (2 metai), Hardas (3 su puse metų) ir Ogis (8 metai).

Tarnybiniai šunys naudojami pėdsekystei, dingusių žmonių paieškai, kvaišalų, tiek narkotinių medžiagų, tiek tabako gaminių, aptikimui, bandančių sprukti įtariamųjų sulaikymui, nuginklavimui ir panašiems tikslams.

Žinoma, tie patys kieti dantyti „pareigūnai“ savo pasirodymais džiugina mažiausiuosius ir suaugusiuosius policijos ir visuomenės švenčių, susitikimų policijos ir ugdymo bei mokymo įstaigose metu.

Kaip pasakojo kinologas Sigitas Savickis, tinkamai parengti vokiečių ar belgų aviganį tarnybai trunka apie dvejus metus. Žinoma, dar prieš tai būna testuojama, ar šuniuko psichika ir fiziniai duomenys leidžia jį dresuoti tarnybiniu šunimi, ar jis turi gerą grobio instinktą, ar nepasižymi baimėmis, pavyzdžiui, tamsos.

S.Savickio dresuojamas ir nuolat prižiūrimas vokiečių aviganis Hardas yra puikus pėdsekys. Daikto paieškos rungtyje jis yra tapęs Lietuvos tarnybinių šunų čempionu.

Tačiau ir jauni tarnybiniai šunys kartais savo užduotis atlieka profesionaliai. Pavyzdžiui, Troja su ją auginusia pareigūne Vita Mockute, tik baigusios mokymus ir pradėjusios tarnybą, surado miške pasiklydusį neįgalų, nei šauktis pagalbos, nei atsiliepti į šauksmus neįstengusį vyrą. V.Mockutė pasakojo, kokią euforiją patyrė, kai šias paieškas apvainikavo sėkmė.

Klaipėdos policijos Patrulių rinktinės Kinologų grupę artimiausioje ateityje turėtų papildyti dar viena policijos pareigūno ir keturkojo jo partnerio pora.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius