Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kilo gaisras į Lietuvą iš Kylio plaukusiame kelte „Lisco Gloria“, keleiviai evakuoti (naujos nuotraukos, naujas video, atnaujinta 21.32 val.)

Šeštadienį apie 1 valandą nakties kilo gaisras iš Vokietijos miesto Kylio į Lietuvą plaukusiame kelte „Lisco Gloria“.
Gaisras kelte
Gaisras kelte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keleiviai, plaukę šiuo keltu, buvo evakuoti kitu keltu, trys iš jų – sraigtasparniu. Pranešama, kad netoliese buvę laivai iš karto atsiliepė į pranešimą apie nelaimę ir padėjo evakuoti žmones.

Vokietijos naujienų agentūra DPA skelbia, kad keltu plaukė 236 žmonės.

Nelaimė įvyko netoli Fehrmano salos, praėjus vos dviems valandoms nuo kelionės pradžios.

Pirminiais duomenimis, gaisras galėjo kilti viršutiniame 200 metrų ilgio „DFDS Seaways“ priklausančio kelto denyje, kuriame buvo į Lietuvą gabenti sunkvežimiai su kroviniais. Šio gaisro aplinkybės dar tikslinamos, laive dirba ugniagesiai.

Pareigūnai „Khaleej Times“ sakė, kad grėsmės kitiems laivams dėl šio gaisro nekilo.

Nuotraukas iš šio įvykio galite pažiūrėti čia.

Atnaujinta 10.16 val.  Informaciją apie šį įvykį pateikė ir Lietuvos Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras. Jis pranešė, kad informacija apie gaisrą buvo gauta 01.20 val.

„Gauta informacija, kad 26 jūrmylės nuo Kylio (Vokietija) uosto, kelte DFDS Lisco Gloria kilo gaisras laivo viršutiniame denyje. Pranešta kad gaisras didelio masto. Gelbėjimo operacijoje dalyvavo 10 laivų. Visi kelte buvę 236 žmonės, Vokietijos keltu Deutschland buvo nugabenti į Kylio uostą. 3 žmonės yra nuskraidinti į ligoninę, jiems diagnozuotas apsinuodijimas dūmais ir vienam iš jų susižalojimas stiklo šukėmis, pasak medikų visų trijų sužeistųjų būklė stabili“, - skelbiama pranešime spaudai.

Šiuo metu degantis laivas dreifuoja jūroje šiaurės vakarų kryptimi. Laive gaisras dar neužgesintas. Įvykio vietoje sutelktos gelbėtojų pajėgos.

Gaisrininkų komandoms patekti į vidų ir vykdyti gesinimą iš vidaus pavojinga. Šiuo metu vykdomas gaisro gesinimas ir denių, korpuso aušinimas iš išorės.

Atnaujinta 11.04 val. Tarp šeštadienio naktį iš Kylio į Klaipėdą plaukusiame kelte nukentėjusių žmonių - 25 moksleivių grupė iš Lietuvos ir du juos lydėję mokytojai. Pirminiais duomenimis jie yra iš Šilutės.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas BNS informavo, kad gaisre nukentėjusiais lietuviais šiuo metu Kylyje rūpinasi Vokietijos pareigūnai.

Kol kas nežinoma, kaip stipriai nukentėjo minėti keltu plaukę moksleiviai.

VIDEO: Lisco Gloria Klaipeda

Atnaujinta 12.54 val. „Trys žmonės yra nugabenti į ligoninę, du iš jų yra apsinuodiję dūmais, vienas yra susipjaustęs rankas stiklu. Jų visų būklė, pasak medikų, yra stabili“, – Lietuvos radijui sakė Karinių jūrų pajėgų viešųjų ryšių karininkas Antanas Brencius.

Pranešama, kad medikai iš viso apžiūrėjo 20 kelto keleivių.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pirminiais duomenimis, dauguma kelto keleivių – lietuviai.

Tiksli gaisrą sukėlusio sprogimo priežastis kol kas neaiški.

„Nėra jokių užuominų, jog tai galėjo būti teroro aktas, – sakė Vokietijos jūrų gelbėjimo tarnybos centrinės vadavietės atstovas. – Žinoma, policija tai tirs, bet atrodo, jog tai nelaimingas atsitikimas.“

Atnaujinta 13.12 val.: Kaip 15min.lt sakė A.Brencius, gaisras laive yra didžiulis. „Kol kas gaisras nėra užgesintas. Gaisras yra labai didelis, jis išplitęs po visą laivą, žmonės dar dirba. Nelaimės vietoje yra priešgaisriniai laivai“, – sakė A.Brencius.

Pažymėjęs, kad žmonių evakuavimo iš laivo operacijoje dalyvavo apie dešimt laivų, A.Brencius teigė šiuo metu negalįs pasakyti, kiek žmonių dalyvauja gaisro gesinime. Be to, pasak jo, nepaisant tiek Lietuvos, tiek užsienio žiniasklaidoje jau pasirodžiusių įvairių nelaimės vertinimų, gaisro priežastis nebus nustatyta, kol nebus atliktas tyrimas.

„Nebus priežastis nustatyta, kol nebus įvykdytas tyrimas. Jį padaryti užtruks, tyrimo atlikimu rūpinsis įmonės, kuriai priklauso laivas, atstovai. Lietuvos ir užsienio žiniasklaida pateikia įvairių vertinimų, tačiau kuris iš jų yra tikrasis, negali pasakyti niekas“, – tvirtino A.Brencius.

Pasak jo, bendrovės „DFDS Lisco Gloria“ atstovas spaudai minėjo, kad iš degančio kelto evakuoti keleiviai iš Lietuvos į tėvynę bus parplukdyti artimiausiu keltu, plaukiančiu iš Kylio į Klaipėdą.

Šiuo metu Kylio kriminalinė policija nustatinėja keleivių tapatybę, Lietuvos piliečių skaičius tikslinamas. Policija taip pat įsteigė karštąją liniją, kuria teikiama informacija apie nukentėjusiuosius. Jos numeris 0049 43 11606666.

Lietuvos ambasados Vokietijoje darbuotojai su Vokietijos institucijomis ir keltų bendrovės „DFDS Seaways“ atstovais derina Lietuvos piliečių parvežimo į Lietuvą organizavimą. Ambasados konsulinis pareigūnas šiuo metu vyksta į Kylį ir suteiks reikiamą konsulinę pagalbą.  

URM Konsulinė informacija ministerijos darbo laiku teikiama tel. Nr. 2362400, ne darbo valandomis – tel. Nr. 2362444.

NUOTRAUKAS IŠ GAISRO KELTE GALITE PAŽIŪRĖTI ČIA

Atnaujinta 13.40 val. Kaip 15min.lt sakė bendrovės „Dfds Lisco“ Komunikacijos vadovas Vaidas Klumbys, šiuo metu visi iš kelto evakuoti keleiviai yra Kylio uosto gelbėjimo centre. Vokietijos tarnybos vykdo pirminį įvykio tyrimą, kurios metu apklausiama laivo įgula.

„Mūsų bendrovė ruošiasi keleivių pargabenimui į Lietuvą. Jei Vokietijos tarnybos laiku spės atlikti savo darbą, siūlysime keleiviams sugrįžti į Lietuvą kitu mūsų keltu „Lisco Maxima“, kuris šiandien iš Kylio išplaukia 23 val. Klaipėdą keltas pasieks rytoj 22 val.“, – sakė V.Klumbys.

Bendrovės atstovas kol kas negalėjo pasakyti, ar kartu su visais lietuviais šiąnakt galėtų parplaukti ir trys, kurie, kaip manoma dėl apsinuodijimo smalkėmis, buvo nugabenti į ligoninę.

„Sunku pasakyti. Šios informacijos neturiu. Nežinome, ką medikai nuspręs“, – sakė V.Klumbys.

Atnaujinta 14.45 val. Pranešama, kad  dauguma – 178 – keleiviai buvo lietuviai, 6 iš jų yra nesunkiai sužeisti – tokią pirminę informaciją Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigia gavusi iš krizių centro Kylyje.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Mindaugas Lašas BNS informavo, kad nukentėjusiesiems šiuo metu padeda Vokietijos pareigūnai.

Atnaujinta 15.17 val. Pasak Kukshafeno gelbėjimo tarnybų, viename iš viršutinių laivo denių būta sprogimo, po to kilo gaisras.

Iš Vokietijos Kylio miesto į Klaipėdą plaukusiame „Lisco Gloria“ kelte buvo 204 keleiviai, daugiausia Baltijos šalių ir Rusijos piliečiai, taip pat 32 įgulos nariai.

„Žmonėms pasisekė, kad visa tai įvyko svarbiame laivybos kelyje, todėl kiti laivai greitai priplaukė ir gelbėjo žmones“, – sakė agentūrai „Associated Press“ Vokietijos jūrų gelbėjimo tarnybos centrinės vadavietės Kukshafene atstovė Ulrike Windhoevel.

Pasak jos, sraigtasparniu į degantį keltą nuleido keturių asmenų grupė, ši sugebėjo išmesti kelto inkarus, kad jis nedreifuotų. Ugniagesiai stengiasi atvėsinti degantį keltą, kad jis neskiltų į dalis.

Danija pasiuntė specialų laivą kovai su naftos tarša. Kelte degalų gali būti apie 170 tonų, nurodė U.Windhoevel.

Atnaujinta 21.32 val. Vokietijos policijai apklausus ir suregistravus iš degančio kelto „Lisco Gloria“ išgelbėtus žmones, šeštadienio vakare paaiškėjo, kad sėkmingai evakuoti 249 žmonės – 13 daugiau nei buvo plaukusiųjų sąraše. Dalis išgelbėtų keleivių sekmadienį bus parskraidinti į Lietuvą.

Danijos bendrovės „DFDS“ komunikacijos vadovas Gertas Jakobsenas BNS šeštadienio vakarą aiškino, kad kompanija mano, jog Vokietijos policijos pateikiami išgelbėtųjų skaičiai yra teisingi.

„Dabar mes nežinome, kodėl duomenys skiriasi. Mes aiškinsimės, bet mes manome, kad policijos skaičiai yra teisingi“, – teigė G.Jakobsenas.

Bendrovė anksčiau pranešė, kad pagal keleivių sąrašą kelte turėjo būti 204 keleiviai ir 32 įgulos nariai – iš viso 236 žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius