-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Klaipėdoje nuteistas lietuvius į tremtį siuntęs buvęs KGB pareigūnas

Klaipėdos apygardos teismas buvusį aukštą Lietuvos KGB pareigūną Henriką Vaigauską, nuo 1971 m. iki 1989 m. ėjusį KGB prie LSSR MT pirmininko pavaduotojo pareigas, pripažino kaltu dėl dalyvavimo ištremiant iš Lietuvos civilius gyventojus ir paskyrė 2 metų laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant jį be bausmę vykdančios institucijos žinios nekeisti gyvenamosios vietos bei nakties metu būti namuose.
Temidė
Temidė / Trakų rajono apylinkės teismo nuotr.

Pasak ikiteisminį tyrimą atlikusios Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorės Ritos Vaitekūnienės, archyve rasti duomenys leido pagrįstai manyti, jog Henrikas Vaigauskas dalyvavo nusikaltimuose žmoniškumui. Pastarasis, būdamas sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros pareigūnu, kartu su kitais asmenimis 1951-1952 m. dalyvavo ištremiant civilius Klaipėdos rajono gyventojus į Irkutsko sritį ir Krasnojarsko kraštą. Byloje surinkti duomenys pagrįstai leido manyti, jog ištremti buvo 7 Lietuvos gyventojai, tarp kurių buvo ir mažamečiai vaikai. 

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2012 m. pavasarį aiškinantis kito atliekamo tyrimo dėl nusikaltimų žmoniškumui aplinkybes. Jį savo iniciatyva atliko Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė R. Vaitekūnienė, o valstybinį kaltinimą teisme palaikė Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai.

Šiais metais Vilniaus apygardos teismui nagrinėti prokurorė R. Vaitekūnienė perdavė dar 3 baudžiamąsias bylas dėl okupuotos valstybės civilių asmenų trėmimo ar okupuotos valstybės civilių gyventojų perkėlimo, o vienoje iš jų – ir dėl civilio asmens, bandžiusio išvengti trėmimo pabėgant, nužudymo. Dviejuose iš jų jau priimti apkaltinamieji nuosprendžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius