-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Klaipėdos bendrovėje „išgaravo“ santechnikos prekių likučiai už 0,5 mln. litų

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija išaiškino didmenine vandentiekio ir šildymo įrangos prekyba užsiimančią įmonę, kuri nepagrįstai susigrąžino pridėtinės vertės mokestį už neegzistuojančias preke, įvertintas beveik 0,5 mln. litų. Mokesčių inspektoriams įmonėje pasigedus santechnikos prekių, vadovas teisinosi jas išgabenęs į Latviją akcininkams.
Vandens čiaupas
Vandens čiaupas / Flickr.com

Tačiau atliekant tyrimą ši versijai subliuško, o bendrovė buvo priversta grąžinti į biudžetą per 0,1  mln. litų PVM. Informacija apie bendrovės veiklą bus perduota teisėsaugai.

„Bendrovės apskaitoje santechnikos prekės buvo apskaitytos kaip esą neparduotos ir tebelaikomos sandėlyje. Mokestinio tyrimo metu paaiškėjus, kad įmonė neturi net sandėlio, kur galėtų laikyti prekes, jos vadovas aiškino, kad prekės yra Latvijoje, tačiau negalėjo nurodyti, kur konkrečiai sandėliuojamos, kaip ir kokiu tikslu buvo išgabentos. Nepateikus įrodymų, kad prekės už beveik 0,5 mln. sumą vis dar yra bendrovės nuosavybė, ši suma traktuojama kaip atsargų praradimas“, – sakė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Mokesčių slėpimu įtariama bendrovė, spėjama, įsipainiojusi į prabangios jachtos pirkimo istoriją. Inspektoriai iškapstė, kad Lietuvos bendrovei laivą pardavę latviai deklaravo tik dalį už parduotą jachtą gautos sumos. 

Bendrovei mokesčių administratorius nurodė patikslinti į atskaitą įtrauktą pirkimo PVM už prekes, kurios nebus panaudotos įmonės veiklai vykdyti. Bendrovė deklaravo grąžintiną į biudžetą per 0,1 mln. litų PVM sumą. Be to, dėl galimai įvykdytos nusikalstamos veikos – turto pasisavinimo ar iššvaistymo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo bus kreiptasi į teisėsaugos institucijas. Už prarastą didelės vertės bendrovės turtą įstatymo tvarka atsakomybė numatyta įmonės vadovui. 

Mokestinio tyrimo metu paaiškėjo ir aplinkybė, susijusi su bendrovės akcininkų, Latvijos piliečių, kontroliuojama kita įmone Latvijoje. Iš jos Lietuvos bendrovė įsigijo prabangią per 2 mln. litų vertės jachtą, kuri trumpai buvo švartuojama Klaipėdos uoste, o vėliau parduota estams. Pagal PVM informacijos mainų sistemos, kurioje ES valstybės narės keičiasi turima informacija, duomenis nustatyta, kad Latvijos bendrovė nedeklaravo visos sumos už parduotą jachtą ir galimai nuslėpė apie 1,5 mln. litų. Dėl šių deklaravimo neatitikimų bus informuotas ir Latvijos mokesčių administratorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius