-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Klaipėdos teisėja stojo prieš Teisėjų garbės teismą

Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Violeta Balčiūnienė dėl galimų pareigybinių nusižengimų stojo prieš Teisėjų garbės teismą, rašo „Lietuvos rytas“.
Teismo nuosprendis
Teismo nuosprendis / Photos.com nuotr.

Klaipėdos apylinkės teismo pirmininkei Stefai Naščenkovienei kilo įtarimų, kad V.Balčiūnienė ne visada tinkamai atlieka savo pareigas – vilkino kai kurių bylų tyrimą, pažeisdama procesines normas atidėliojo nuosprendžių skelbimą.

„Manau, kad V.Balčiūnienė galėjo sąmoningai tai daryti norėdama palengvinti sau darbą“, – pasakojo S.Naščenkovienė.

Pareigybinius nusižengimus tyrusi Teisėjų etikos ir drausmės komisija nustatė, kad vykdydama savo pareigas 47 metų V.Balčiūnienė ne visada buvo pareiginga ir pavyzdinga. Kai kuriais atvejais jos elgesys netgi gali būti vertinamas kaip žeminantis teisėjo vardą.

Patikrinus V.Balčiūnienei perduotas 36 baudžiamąsias bylas nustatyta, kad net 10 jų pradėta nagrinėti praleidus įstatymų numatytą privalomą 20 dienų terminą.

Teisėja kažkodėl neprašė teismo pirmininkės pratęsti terminų, nors procesiniuose įstatymuose tokia galimybė numatyta.

V.Balčiūnienė ne visada principingai įvertindavo proceso dalyvių veiksmus – neatvykstantiems į teismą be pateisinamų priežasčių ji netaikydavo numatytų sankcijų. Manau, kad V.Balčiūnienė galėjo sąmoningai tai daryti norėdama palengvinti sau darbą.

Kai kurie teismo posėdžiai buvo organizuojami netinkamai arba atidėliojami be aiškiai pateisinamų priežasčių, pavėluotai išsiunčiami reikalavimai pristatyti kaltinamuosius.
 

Teisėjos darbą tyrusi komisija konstatavo, kad pernai paskyrusi teisiamuosius posėdžius, o po to išėjusi nemokamų atostogų V.Balčiūnienė pažeidė Teisėjų etikos kodekse įtvirtintus pareigingumo, pavyzdingumo, pagarbos žmogui reikalavimus.

Vėliau dvi dienas neatvykusi į darbą V.Balčiūnienė tiktai po kelių savaičių nurodė pateisinamą priežastį – esą tomis dienomis staiga susirgo jos sūnus.

Tačiau tai patvirtinančių oficialių medicinos dokumentų teisėja nepateikė. Komisijos nariai tokį jos elgesį įvertino kaip žeminantį teisėjo vardą ir kenkiantį teismo autoritetui.

Nors duomenys, kad V.Balčiūnienė sąmoningai siekė vilkinti kai kuriuos teisminius procesus, nepasitvirtino, drausmės byla jai buvo iškelta dėl kitokių pareigybinių nusižengimų.

Birželio pradžioje bylą nagrinėjęs Teisėjų garbės teismas sprendimą paskelbs po savaitės.
Garbės teisme V.Balčiūnienė pripažino, jog kai kuriose jos nagrinėtose baudžiamosiose bylose nuosprendžių paskelbimo terminai iš tikrųjų buvo praleisti.

Tačiau anksčiau prokurore dirbusi teisėja neigė kitas kolegų nurodytas pastabas ir įstatymų pažeidimus.

V.Balčiūnienė prasitarė, kad jos santykiai su S.Naščenkoviene nėra geri, jai nuolat daromas psichologinis spaudimas, kurio kiti teisėjai neatlaiko.

Teisėja tvirtino visada principingai ir atvirai išdėstanti savo nuomonę. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius