Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos uoste kapitonas pasieniečiams įtartinai bruko atlantines silkes

Šiemet dokumentuose įdėtus pinigus pasieniečiams bandė perduoti 190 asmenų. Nustačius aiškius papirkimo požymius, pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai. Dauguma piniginę su pasu painiojančių sienos kirtėjų – vilkikų vairuotojai. Dažniausiai dokumentuose jie „pamiršta“ nuo 5 iki 10 eurų, praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).
VSAT padalinys oro uoste
VSAT padalinys tarptautiniame Vilniaus oro uoste / VSAT archyvo nuotr.

Didžiausia pinigų suma buvo kiek daugiau nei šimtu eurų didesnė nei minimalus atlyginimas Lietuvoje. Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnus (VSAT) bandyta papirkti 500 eurų.

Pasieniečių tarnyba tikrinant dokumentus neapsieina ir be kuriozų. Štai atliekant pasienio tikrinimą viename laive Klaipėdos uoste, jo kapitonas VSAT pareigūnams siūlė paimti atlantinės silkės. Tačiau vietoj patikros „pro pirštus“ laivo įgulos vadas gavo įspėjimą dėl baudžiamosios atsakomybės už bandymą papirkti.

Įtariami bandymu papirkti asmenys dažniausiai sako, kad pinigai dokumentuose atsirado netyčia. Nesant konkrečių papirkimo požymių, ikiteisminiai tyrimai tokiais atvejais nepradedami, tačiau VSAT pareigūnai raštiškai įspėja dokumentuose pinigus palikusius keliautojus apie baudžiamąją atsakomybę už valstybės tarnautojo papirkimą. Tokiais atvejais asmenys ir jų vairuojamos transporto priemonės pasienyje detaliai tikrinami. Be to, krovinių gabenimu užsiimančioms įmonėms yra išsiunčiami pranešimai apie tai, kad jų darbuotojai mėgino siūlyti kyšį pasieniečiams.

Ši korupcijos prevencijos priemonė turi didelį poveikį. Pirma, pinigus palikęs vairuotojas įspėjamas apie galimas neigiamas pasekmes. Antra, informuojami tokių vairuotojų darbdaviai. Trečia, vykstantys per valstybės sieną asmenys aktyviai dalinasi įspūdžiais ir patirtimi apie pasienio kontrolės punktuose (PKP) vykdomas įvairias priemones, tai teigiamai veikia kitus asmenis. Ketvirta, tokių atvejų viešinimas verčia pasitempti PKP dirbančius VSAT pareigūnus.

„Turint omenyje, kad ši prevencinė priemonė aktyviai vykdoma ir muitinės sistemoje, galima tikėtis teigiamų ilgalaikių rezultatų formuojant nepakantumo korupcijai atmosferą. Teigiamą antikorupcinį poveikį rodo mažėjantis kertantiems sieną asmenims įteiktų įspėjimų už bandymus pasiūlyti pinigų skaičius, taip pat kriminalinės žvalgybos duomenys“, –įžvalgomis dalijasi VSAT Imuniteto skyriaus viršininkas Darius Škarnulis.

VSAT imuniteto padaliniai šiais metais demaskavo ir 10 mundurus susitepusių pasieniečių. Piktnaudžiaudami tarnyba šie talkino gerai organizuotai cigarečių kontrabandininkų gaujai, taip pat ir asmenims, kurie organizavo vogtų transporto priemonių išgabenimą iš Lietuvos į Kaliningrado sritį, vykdė kitas korupcines nusikalstamas veikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius