Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Saviečiuose nepavyko išgelbėti dviejų mažylių iš šulinio?

Saviečių tragedijos vietoje policijos pareigūnai dar girdėjo mažylių verksmus, sklindančius iš šulinio, kuriame tebuvo 15 centimetrų vandens. Aiškėjant daugiau Saviečių tragedijos aplinkybių, kyla klausimas, ar buvo padaryta viskas, kad pagalba dviem į šulinį įmestiems vaikams būtų suteikta laiku?
Tragedijos vietoje
Tragedijos vietoje / Pauliaus Ramanausko/15min.lt nuotr.

Pirmasis 2016-ųjų metų vakaras Kėdainių rajono policijos patruliams buvo nešventiškas ir įtemptas. Sausio 1-ąją, nuo 22-os valandos iki 2-os, jie turėjo vienuolika iškvietimų. Vienas iš jų buvo dėl mirtino gaisro, pareikalavusio dviejų Vilainių kaimo gyventojų gyvybių. 

Į iškvietimą, gautą apie antrą valandą nakties dėl smurto šeimoje Saviečiuose, policijos patruliai keliavo iš Pašėtės kaimo, kuris yra nutolęs per 30 kilometrų nuo tragedijos vietos, žiniasklaidai sakė Kėdainių policijos komisariato viršininkas Gintautas Dirmeikis.

Kelias į pagal iškvietimą nurodytą gyvenamąjį namą Saviečiuose nebuvo palankus žaibiškai reakcijai į moters pagalbos šauksmą. Tą naktį kelias buvo labai slidus, todėl pareigūnai turėjo būti itin atsargūs, kad skubėdami į įvykio vietą nenulėktų nuo kelio.

Pauliaus Ramanausko/15min.lt nuotr./Tragedijos vietoje
Pauliaus Ramanausko/15min.lt nuotr./Tragedijos vietoje

Todėl atvykti į tragedijos vietą policijos patruliams prireikė net 44-ių minučių, tačiau net tada jie dar nežinojo, kad stingdantis šaltis gesino dviejų vaikų gyvybes sodybos šulinyje.

Atvykę į įvykio vietą, jie pamatė Aurelijų Berą kieme, grįžtantį į namus su balta paklode rankose. Policijos patruliai nusekė jam įkandin ir sulaikė nesipriešinusį įtariamąjį. Jie vis dar nežinojo, kad vaikai yra šulinyje.

Tada motina apžiūrėjo, ar visi vaikai yra namuose, ir pasigedo dviejų mažiausių atžalų.

Kodėl policininkai nelipo į šulinį?

Tuo metu išėję iš namo policininkai išgirdo nežinia iš kur lauke sklindantį kūdikio verksmą. Sekdami paskui garsą, jie priėjo šulinį, į kurį pašvietę prožektoriumi pamatė 5 metrų gylyje tarp malkų ir kitų daiktų gulintį vaiką.

Kėdainių rajono policijos patruliai nedelsdami iškvietė ugniagesius gelbėtojus, o kol laukė jų atvykstant, sodyboje ieškojo priemonių, kurios galėtų padėti patekti į šulinį ir ištraukti ten esančius mažylius.

Į šulinį jie bandė kišti rastas kopėčias, tačiau šiai užduočiai jos buvo per plačios. Kitų priemonių patekti į šulinį ūkyje jie nesugebėjo rasti, todėl jų pastangos išgelbėti vaikus buvo nesėkmingos.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Aplinka, kurioje gyveno šeima
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Aplinka, kurioje gyveno šeima

Stovėjo ir nieko nedarė?

„Policijos patruliai nėra ugniagesiai gelbėtojai, todėl tokiai užduočiai skirtų priemonių jie neturi. O kitaip gelbėdami vaikus galėjo tik pakenkti“, –  sakė jų viršininkas G.Dirmeikis.

„Mes turim gesintuvą, vaistinėlę ir tą policininką“, – tą LNK televizijos laidoje ketvirtadienio vakarą patvirtino Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

Tačiau tos tragiškos nakties įvykių suvestinėje rašoma, kad gelbėtojams, perdavusiems vaikų kūnelius medikams, kuriems teliko konstatuoti vaikų mirtis, užteko pačių paprasčiausių priemonių – kopėčių ir virvės.

LNK laidoje „Valanda su Rūta“ žurnalistė pabandė įlipti į šulinį, kuriame žuvo mažyliai. Jai tam užteko virvės. Žurnalistė taip pat ūkyje rado naudotas kopėčias. Vienos iš jų netilpo, tačiau paieškojus sodyboje kiek geriau, rado siauresnes kopėčias, kurios puikiausiai tiko nusileisti iki šulinio dugno.

„Dabar lengva svarstyti, kad galima buvo vienam laikyti už kojų, o kitam leistis į šulinį. O jeigu būtų tas pareigūnas įkritęs ir užmušęs tuos vaikus? – svarstė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris. – Juk nebuvo taip, kad policijos pareigūnai stovėjo ir nieko nedarė, jie bandė padėti.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edvardas Šileris
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edvardas Šileris

Ką sako ekspertai?

Tikslios mažylių mirties aplinkybės kol kas nėra žinomos, todėl vis dar negalima spręsti, ar galėjo ta pirma uždelsta valanda lemti dviejų mažų vaikų gyvenimą ar mirtį, tačiau prokuroras įvardino neginčijamą mirties priežastį. 

„Teismo medicinos ekspertai padarė išvadas, kad berniukas mirė prigėręs šulinyje buvusio vandens, o mergaitė – dar neaišku, – žurnalistams sakė Kauno apygardos prokuroras Andrius Kiuršinas. – Tačiau mažyliai mirė dėl įtariamojo Aurelijaus Bero veiksmų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius