-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konstantinui Michailovui paprašius suteikti laiko pasiruošti apklausai, pradėti garsinti jo rašytiniai parodymai

Vilniaus apygardos teismo posėdyje pirmadienį pradėti garsinti rašytiniai Medininkų žudynių byloje teisiamo buvusio OMON pareigūno Konstantino Michailovo (buvusio Nikulino) parodymai.
Konstantinas Michailovas su advokatu
Konstantinas Michailovas su advokatu / Broniaus Jablonsko nuotr.

Pats kaltinamasis parodymų nedavė. Jis teismo prašė, kad jam būtų leista parodymus duoti kitą pirmadienį, tačiau teismas priėmė kitą sprendimą – garsinti byloje esančius parodymus, o K.Michailovui leisti pasisakyti, jei jis norės, trečiadienį vykstančiame posėdyje.

„Šiandien buvo nagrinėjami mūsų skundai, prašymai, ir niekas man nepranešė, kad šiandien turi būti vykdoma mano apklausa. Aš tam nepasirengęs (...) Šiandien aš prastai jaučiuosi, tai užfiksavo ir gydytojas, bet pagrindinis momentas yra tai, kad man reikia pasirengti“, – teismą tikino K.Michailovas.

Teismo posėdyje pagarsinti K.Michailovo teiginiai iš 1991-aisiais, 2000-aisiais, 2008-aisiais vykdytų apklausų.

Prieš 20 metų vykdytose apklausose jis pasakojo, kad per Medininkų įvykius buvo Vilniuje – esą čia kartu su kitais OMON milicininkais buvo atvažiavęs iš Rygos, lydėdamas ginklų krovinį. Jis pasakojo, esą atvykęs liepos 30-osios vakarą, pažiūrėjęs porą filmų, pernakvojęs.

Kitą rytą iš Rygos atvykusiems OMON pareigūnams pranešta, kad jie savo transportu turės grįžti į Latviją. Traukiniu iš Vilniaus jie nuvyko į Daugpilį, iš ten buvo nuvežti į Rygą. Apie Medininkų įvykius K.Michailovas pasakojo sužinojęs tik liepos 31-osios vakare Rygoje.

K.Maichailovas pasakojo, kad iki tarnybos OMON pradžios 1990-aisiais metais dirbo autobuso vairuotoju ir vaikų darželio auklėtoju.

2008-aisiais vykdytose apklausose jis neigė dalyvavęs Medininkų žudynėse

„Aš kaltu neprisipažįstu, tai mane žeidžia (...) Aš galiu pasakyti, kad niekieno įsakymo negavau ir nieko nežudžiau“, – rašoma K.Michailovo parodymuose.

Jis toje pačioje apklausoje pasakojo pavardę iš Nikulino į Michailovo pakeitęs 2005-2006 metais, nes jam esą buvo taikoma liudytojų apsaugos programa. Taip pat paviešinta, kad jis 1993 metais buvo nuteistas 5 metų laisvės atėmimo bausme už turto prievartavimą.

Be to, paaiškėjo, kad K.Michailovas buvo teistas dėl Latvijos postų užpuolimų, kuriuos vykdė OMON pareigūnai.

Posėdžio pradžioje teisiamojo advokatas Arūnas Marcinkevičius dar kartą bandė nušalinti bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją.

„Esame privesti tą dalyką pareikšti kolegijai (...) kadangi esame įsitikinę, kad atmetus beveik visus gynybos prašymus, nesilaikyta teismų praktikos, t.y. siekiama kad visos aplinkybės būtų išnagrinėtos“, – kalbėjo advokatas.

Jis teigė, kad „šitokia padėtis prieštarauja Lietuvos pirmininkavimui Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai“, prašymų atmetimai „prieštarauja fizikos, kriminalistikos ir baudžiamojo proceso dėsniams“, o naujasis bylos nagrinėjimo grafikas – keturi posėdžiai per savaitę – priimtas nederinant su advokatais.

Šis nušalinimas buvo atmestas. Kaip pabrėžė bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos pirmininkė Sigita Vainauskienė, tai bene 14 ar 15 bandymas nušalinti kolegiją, ir jį galima vertinti kaip bandymą trukdyti baigti nagrinėti bylą.

Be to, pirmininkė teigė, kad įtarimų kelia gynybos pusės sirgimas.

„Pastaruoju pastebėta tendencija sirgti byloje tai vienam gynėjui, tai kitam gynėjui, tai kaltinamajam“, – kalbėjo S.Vainauskienė.

Ji tvirtino, kad į vienas bylas teismuose advokatai atvyksta, tačiau per Medininkų bylos nagrinėjimą jie suserga, esą svarstyta galimybė patikrinti nedarbingumo pažymos išdavimo teisėtumą.

K.Michailovas kol kas yra vienintelis įtariamasis, kuris stojo prieš teismą dėl Lietuvos pareigūnų žudynių Medininkų pasienio poste 1991 metais.

Jis 2007 metais buvo sulaikytas Latvijoje ir perduotas Lietuvai. Nuo to laiko K.Michailovas yra suimtas. Prokurorai sako surinkę duomenų, kad jis dalyvavo nužudant septynis neseniai nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos pareigūnus.

Buvęs OMON pareigūnas savo kaltę neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius