Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontrabanda įtariamas „dambrauskinis“ Marijanas Taraškevičius lieka suimtas

Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė nepaleisti į laisvę Marijano Taraškevičiaus, kaltinamo milijoninės vertės cigarečių kontrabandos, narkotikų disponavimo ir vogtų daiktų įgijimo ir realizavimo bylose. Visi šie nusikaltimai išdėstyti trijose baudžiamosiose bylose, kardomosios priemonės klausimą sprendė narkotikų bylą nagrinėjanti teisėja. Teismo nutartimi suėmimas pratęstas trims mėnesiams, skaičiuojant nuo šeštadienio.
Įtariamojo sulaikymas
Įtariamojo M.Taraškevičiaus sulaikymas / Kadras iš LKPB filmuotos medžiagos

Teismas mano, kad kaltinamasis gali slėptis ir bėgti nuo teismo, jam gresia ilgalaikė laisvės atėmimo bausmė.

Taip pat atsižvelgta buvo į tai, kad ikiteisminio tyrimo metu kaltinamasis simuliavo psichinius sveikatos sutrikimus – teismas tai įvertino kaip pastangas išvengti atsakomybės.

M.Taraškevičių ir kitus įtariamuosius pareigūnai sulaikė 2011 metų lapkritį. Taip pat buvo sulaikyta apie 100 mln. vienetų nelegalių rūkalų. Valstybei galimos, tačiau užkardytos žalos dydis siekia apie 30 mln. litų. Ši byla dar nėra perduota teismui.

Tuo metu apylinkės teismas nagrinėja dvi bylas – dėl galimo narkotikų disponavimo ir vogtų daiktų realizavimo. Jose M.Taraškevičius kaip kaltinamasis nedalyvaudavo, nes ekspertai jį buvo pripažinę neveiksniu ir keliančiu pavojų visuomenei. Vyrui buvo skirtas priverstinis gydymas psichiatrijos ligoninėje.

Dvi ekspertizės nustatė, kad M.Taraškevičius negali suvokti savo veiksmų, tačiau trečiąją ekspertize konstatuota, kad vyras yra pakaltinamas ir gali atsakyti už savo veiksmus.

Anksčiau ekspertai buvo nustatę, kad nusikaltimo padarymo metu įtariamasis psichikos liga nesirgo, tačiau dabar jam diagnozuojamas susirgimas, jis negali dalyvauti posėdyje ir duoti parodymų. Pasak medikų, Rokiškio ligoninėje M. Taraškevičius buvo atsisakęs gydymo įstaigos maisto, manydamas, kad jis užnuodytas, ir valgydavo tik savo maistą. Buvo askirta trečia ekspertizė sveikatos būklei įvertinti.

Pirmos ekspertizės metu jam buvo nustatytas sutrikimas, tačiau šios ekspertizės rezultatais suabejota paaiškėjus, kad išvadą rašė ekspertė Jelena Marcinkevičienė, kurios sūnus, kaip skelbė žiniasklaida, palaikė draugiškus santykius su M.Taraškevičiumi. Kilus skandalui postą paliko Teismo psichiatrijos tarnybos vadovas Konstantinas Daškevičius, gyvenęs su J.Marcinkevičiene.

Pasak prokuratūros, vogtų daiktų byloje M.Taraškevičius įtariamas neteisėtai 2010-2011 metais įgijo iš Vilniaus parduotuvių pavogtus įvairius daiktus – kompiuterius, telefonus, laikrodžius, kailinius. Iš viso daiktų už 26,4 tūkst. litų.

Byloje liudytojais buvo apklausti du Baltarusijos piliečiai, kurie iš M.Taraškevičiaus pirko vogtus daiktus. Abu jie taip pat yra kaltinamieji didelėje kontrabandos byloje. Vienas liudytojas sakė vėliau supratęs, kad M.Taraškevičiaus turimi kompiuteriai yra vogti, nes jų laidai – nupjauti.

Abu liudytojai patvirtino, kad iš M.Taraškevičiaus girdėjo apie asmenį, vadinamą Popiku. Manoma, kad tas asmuo ir buvo vogtų daiktų tiekėju.

2013 gegužę Vilniaus miesto apylinkės teismas Olegą Popovą ir Nikolajų Popovą nuteisė realiomis laisvės atėmimo bausmėmis dėl svetimo turto pagrobimo stambiu mastu įsibrovus į patalpas ir svetimo turto sugadinimo. O.Popovui skirta subendrinta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė. N.Popovą teismas taip pat pripažino kaltu dėl visų jam inkriminuotų veikų ir galutinę subendrintą bausmę skyrė aštuonerius metus laisvės atėmimo.

Teismas visiškai tenkino civilinius ieškinius, kurių bendra suma viršijo 760 tūkst. litų. Manoma, kad iš šių asmenų M.Taraškevičius ir gaudavo vogtus daiktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius