Kontrabandininką išdavė keistas elgesys

Policijos sustabdytas kontrabandininkas elgėsi keistai, todėl pareigūnai nusprendė jį patikrinti įdėmiau. Ir neklydo. Aptikti beveik du tūkstančiai cigarečių pakelių, už kuriuos vyrui teko pakloti beveik trijų tūkstančių eurų baudą. Vyras pats teigia, kad yra sveikas ir darbingas, tačiau pasirinko kontrabandininko dalią.
Kontrabandinės cigaretės
Kontrabandinės cigaretės / VSAT nuotr.

Policijos pareigūnai dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo sustabdė automobilį, kurio vairuotojas, sustabdytas pareigūnų, pradėjo elgtis keistai. Kilus įtarimų, kad jis gali vežti neleistinų daiktų, vairuotojo buvo paprašyta atidaryti automobilio bagažinę.

Apžiūros metu aptiktas juodas maišas ir dėžė – jose sudėtos cigaretės „NZ Gold Super Slims“, pažymėtos Baltarusijos banderolėmis. Iš viso bagažinėje rasta 1 900 pakelių cigarečių, kurių vieno pakelio kaina 2,87 eurų, bendra muitinės vertė 5 453 eurų.

Apklausiamas Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdyje administracinėn atsakomybėn traukiamas vyras visiškai pripažino savo kaltę. Pasak jo, cigaretes buvo įsigijęs sau ir draugams. Cigaretes nusipirko Gariūnų turgavietėje iš Baltarusijos piliečio, kurio vardo nežino.

Dėl savo veiksmų jis gailėjosi. Teismui skyrus baudą, prašė pakeisti ją į viešuosius darbus. Pasak pažeidėjo, jis yra sveikas, darbingas, dėl ko nebūtų jokių kliūčių šiuos darbus atlikti. Dirba pagal verslo liudijimą, todėl neiškiltų kliūčių viešuosius darbus suderinti su vykdoma veikla. Jo pajamos nėra didelės, per mėnesį gauna iki 500 eurų, už kuriuo turi pats pragyventi ir dar turi padėti neįgaliai motinai. Baudos mokėjimui į mėnesį galėtų skirti apie 50 eurų.

Kaip paaiškėjo, vyras ne pirmą kartą baudžiamas dėl kontrabandinių cigarečių gabenimo – pirmą kartą jis buvo baustas 2012 metais. Tuomet jis irgi prašė pakeisti baudą į viešuosius darbus, kuriuos atliko.

Teismas, skirdamas administracinę nuobaudą, atsižvelgė į padaryto teisės pažeidimo pobūdį, atsakomybę lengvinančią aplinkybę - prisipažįsta ir gailisi, į tai, kad atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta, įvertinamo R. S. asmenybę (aukštesniojo neuniversitetinio išsilavinimo, nevedęs, dirbantis pagal verslo liudijimą, administracine tvarka baustas, galiojančių nuobaudų neturi).

Vyrui skirta minimali - 2 896 eurų - bauda su prekių konfiskavimu. Cigaretes numatyta sunaikinti Dalis, bet ne visad bauda, pakeista į viešuosius darbus – vyras tos pačios rūšies pažeidimą padarė pakartotinai, kas rodo, jog pastarasis tinkamai savo elgesio neįvertino ir teigiamų išvadų nepadarė.

Vyras nors ir tikino, kad jo finansinė padėtis yra gana sudėtinga, tačiau nepateikė teismui jokių duomenų, iš kurių būtų galima spręsti apie jo pajamas ir finansinę būklę.

Dalis baudos – 1200 eurų – pakeista į du šimtus valandų nemokamų viešųjų darbų. Likusi baudos dalis – 1 696 eurai turi būti sumokėta per 12 mėnesių laikotarpį, pradedant mokėti nuo 2016 m. sausio 1 d. ir mokant kiekvieną mėnesį po 141,33 euro iki visiško baudos sumokėjimo.

Nepamirškite – už kontrabandą nesumokami mokesčiai ir akcizai, o tai reiškia mažiau vietų darželiuose, mažiau saugumo keliuose, ilgesnes eiles sveikatos įstaigose. Gyventojų neigiamos nuostatos ir įsitraukimas į kovą prieš nelegalią veiklą yra būtinas veiksnys, todėl jei pastebėjote kontrabandos apraiškų, susisiekite su muitine ar policija visą parą veikiančiu telefonu 8 800 555 44. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius