-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontrabandos atvejų ir sulaikytų kontrabandininkų padaugėjo ketvirtadaliu

Pernai pasieniečiai užfiksavo 25 procentais daugiau kontrabandos atvejų ir sulaikė ketvirtadaliu daugiau ją gabenusių asmenų. Pusė tokių atvejų fiksuota ir asmenų sulaikyta pasienyje su Baltarusija. Didžioji dauguma sulaikytų kontrabandininkų – Lietuvos piliečiai.
Kontrabanda
Kontrabanda / VSAT nuotr.

„Žaliojoje juostoje“ sulaikytos rūkalų kontrabandos kiekiai išliko panašūs kaip ir 2009 m.

Pasieniečiai pastaruosius metus fiksuoja tendenciją, kai asmenys, siekiantys išvengti baudžiamosios atsakomybės, renkasi gabenti mažesnius rūkalų kiekius, tačiau tai daro dažniau.

Pabrėžtina, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai pirmiausia atsakingi už kontrabandos užkardymą vadinamojoje „žaliojoje juostoje“, t. y. ten, kur siena eina laukais, miškais ir pasienio vandenimis. Turėdami išankstinės informacijos, pasieniečiai neteisėtai gabenamus rūkalus sulaiko ir pasienio kontrolės punktuose, tačiau čia už kontrabandos pažabojimą pirmiausia atsako muitinės pareigūnai.

2010 m. VSAT pareigūnai užfiksavo 806 kontrabandos gabenimo atvejus, arba 25 proc. daugiau nei 2009 m., kai buvo nustatyti 646 tokie atvejai. 2008 m. pasieniečiai užkardė 539 kontrabandos gabenimus.

Daugiau nei pusė kontrabandos gabenimo atvejų pernai nustatyti prie Europos Sąjungos bei Šengeno išorės sienos su Baltarusija – 422. Prie išorės sienos su Rusijos Kaliningrado sritimi užfiksuotas 181 kontrabandos gabenimo atvejis.

Kontrabanda gabenama ir per vidines Šengeno sienas: 93 tokias nusikalstamas veikas VSAT pareigūnai užkardė prie sienos su Latvija, 35 – prie sienos su Lenkija. Dar 8 kontrabandos gabenimo atvejai užfiksuoti pajūryje.

Tiek pat – 25 proc. – padaugėjo ir VSAT pareigūnų sulaikytų kontrabandininkų. Pernai šalies pasienyje įkliuvo 892 asmenys, kurie įvairiais būdais gabeno neteisėtus krovinius. Užpernai buvo sulaikyta 713 tokių asmenų, 2008 m. – 587.

2010–aisiais daugiausiai kontrabandininkų pasieniečiai sulaikė prie sienos su Baltarusija – 441. Daugiausiai tai yra pasienio rajonų gyventojai, įvairiais būdais, dažniausiai automobiliais, į Lietuvą mėginantys įvežti paslėptas baltarusiškas cigaretes.

179 kontrabandininkus pasieniečiai penai sulaikė prie sienos su Rusija. Čia cigaretes dažniausia bandoma gabenti plukdant per Nemuną, kuriuo eina siena.

Pernai 112 kontrabandininkų sulaikyta prie sienos su Latvija, 40 – prie sienos su Lenkija, 16 – pajūryje, 2 – oro uostuose.

Net 102 asmenis su kontrabandiniais kroviniais VSAT pareigūnai sučiupo šalies viduje.

Dažniausiai gabenant kontrabandą buvo sulaikyti Lietuvos piliečiai – jų iš 892 įkliuvusiųjų buvo 781. Pasieniečiams taip pat įkliuvo 46 kontrabandininkai Baltarusijos piliečiai, 35 Lenkijos, 12 Rusijos, 11 Latvijos. VSAT pareigūnų dar buvo sulaikyti Nigerijos, Ukrainos ir Vokietijos piliečiai bei asmenys be pilietybės ar kurių pilietybė nežinoma.
Daugėjant užfiksuotų kontrabandos atvejų ir sulaikomų jos gabentojų, pačios kontrabandos kiekiai beveik nekito.

2010 m. Lietuvos pasieniečiai iš viso sulaikė 2 mln. 70 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių. Užpernai buvo sulaikyti 2 mln. 163 tūkst. pakelių.

Daugiausiai šios rūšies kontrabandos sulaikoma prie sienos su Rusijos Kaliningrado sritimi. Čia pernai pasieniečiams į rankas pateko 637 tūkst. pakelių cigarečių. Prie sienos su Baltarusija VSAT pareigūnai iš viso sulaikė 375 tūkst. pakelių rūkalų, pasienyje su Lenkija – 215 tūkst. pakelių.

Beveik 600 tūkst. pakelių neteisėtai gabentų cigarečių VSAT pareigūnai sulaikė šalies viduje.

VSAT fiksuoja, kad situacija prie valstybės sienos su Rusijos Kaliningrado sritimi per pastaruosius metus pasikeitė iš esmės. 2010 m. 48 proc. visų VSAT sulaikytų tabako gaminių neteisėtai į Lietuvą pateko būtent iš Rusijos. 2005 – 2007 m. ši dalis siekė 70 – 80 proc. visų tarnybos sulaikytų tabako gaminių.

Pažymėtina, kad šiame ruože jau nebeliko tokių reiškinių, kai per „žaliąją juostą“ neteisėtai gabenamos cigarečių siuntos dydis siekdavo 100 ar daugiau dėžių. Šiuo metu neteisėtai gabenamo cigarečių krovinio dydis dažnausiai yra apie 10, kartais – iki 20 dėžių.

VSAT pastebi, kad daugėja atvejų, kuomet iš Baltarusijos mėginama įvežti palyginti nedidelius kontrabandinių rūkalų krovinius, todėl čia auga ir sulaikytos kontrabandos kiekiai.
2009 m. 19 proc. visų tarnybos sulaikytų tabako gaminių neteisėtai pateko iš Baltarusijos, o 2010 m. ši dalis šoktelėjo dvigubai, iki 40 proc.

Tokius pokyčius, manoma, nulėmė nuolatinis valstybės sienos apsaugos su Rusija stiprinimas. Čia, „žaliojoje juostoje“, VSAT toliau diegia modernią techninę stebėjimo ir kontrolės įrangą, aktyvina operatyvinę veiklą.

VSAT analitikų duomenimis, šiuo metu organizuotos nusikalstamos grupuotės, investuojančios dideles sumas į šešėlinį verslą, renkasi mažiau rizikingą ir saugesnį nei gabenimas per „žaliąją juostą“ cigarečių atvežimą krovininiais vilkikais iš Baltarusijos ir Rusijos per pasienio kontrolės punktus.

Lietuva tokioms siuntoms dažniausiai yra tranzito šalis, o dideli kiekiai kontrabandinių rūkalų būna skirti Šiaurės, Vidurio ir Vakarų Europos šalims.

Pastebimi ir ypač suintensyvėję bandymai įvežti didelio kiekio cigarečių siuntas per pasienio kontrolės punktus iš Baltarusijos. Tą liudija ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnų atlikti kontrabandos sulaikymai.

Pagrindine cigarečių kontrabandos gabenimo priežastimi ir toliau tebelieka didelis šių akcizinių prekių kainų skirtumas Lietuvoje, ES valstybėje, ir kaimyninėse šalyse Rusijoje bei Baltarusijoje, kur rūkalai gerokai pigesni.

Taip pat yra ir kitų kontrabandos priežasčių – tai didelis nedarbas Lietuvoje, šalies gyventojų perkamosios galios sumažėjimas, visuomenės tolerancija kontrabandai, palanki šiai nusikalstamai veiklai Lietuvos geografinė padėtis. Be to, ir teisinės poveikio priemonės šiuo metu dar neatgraso nuo tokių pažeidimų darymo, tačiau, kaip žinoma, atsakomybė už kontrabandą griežtės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius