Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 23 /17:02

Korupcijos neradusi STT teismą verčia aiškintis, ar lobistas Andrius Romanovskis darė įtaką politikams

Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pareigūnais baigė ikiteisminį tyrimą dėl nusikaltimų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, kurio metu buvo siekta išsiaiškinti, ar per vieno labdaros bei paramos fondo veiklą nebuvo daroma įtaka įstatymų leidybos procesui. Teismui teks aiškintis, ar Lietuvoje lobistai gali daryti įtaką politikams.
Andrius Romanovskis
Andrius Romanovskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pranešime spaudai teigiama, kad atliekant šį ikiteisminį tyrimą įtarimai organizavus sukčiavimą, įgijus didelės vertės svetimą turtą, pareikšti vienam ankstesnės kadencijos Seimo nariui, kuris taip pat įtariamas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir kyšininkavimu. Kitas asmuo, kuris verčiasi lobizmo veikla, įtariamas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, siekiant asmeninės ir turtinės naudos. Įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba šiam asmeniui pareikšti ir kitame ikiteisminiame tyrime, kurį taip pat ketinama baigti artimiausiu metu.

15min.lt primena, jog buvęs Seimo narys yra konservatorius Vitas Matuzas, o lobistine veikla besiverčiantis asmuo – Andrius Romanovskis.

Minimos veikos buvo įtartos Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybai atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidriai Panevėžio miesto savivaldybės įmonėje AB „Panevėžio energija“ vykdytų viešųjų pirkimų, susijusių su šilumos energijos gamyba. Šis tyrimas šiuo metu dar yra tęsiamas.

Įstatymų nustatyta tvarka proceso dalyviams susipažinus su vakar baigto ikiteisminio tyrimo medžiaga, Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai rašys kaltinamąjį aktą ir perduos šią baudžiamąją bylą nagrinėti teisme.

Lapkričio pabaigoje Panevėžio apygardos prokuratūra nusprendė atnaujinti tyrimą dėl lobisto A.Romanovskio, kuriam buvo pateikę įtarimus dėl Seimo nario konservatoriaus Vito Matuzo papirkimo.

Susipažinęs su visa ikiteisminio tyrimo bylos medžiaga, Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras nusprendė, kad kai kurios tiriamo įvykio aplinkybės iš esmės liko neįvertintos, todėl lapkričio 6 dienos sprendimą pripažino nepakankamai motyvuotu ir pavedė tęsti tyrimą toliau.

Prieš tai prokuratūra buvo nutraukusi ikiteisminį tyrimą A.Romanovskio atžvilgiu, nesant jo kaltę pagrindžiančių duomenų.

„STT tarnybai prireikė beveik dvejų metų, kad visi paviešinti man įtarimai dėl kyšio davimo būtų panaikinti. Todėl vienintelis pabaigto tyrimo rezultatas – lobistas prilyginamas valstybės tarnautojui, o visi jo veiksmai įvardinti kaip piktnaudžiavimas tarnyba, padarę „didelę neturtinę žalą Lietuvos valstybei". Visa tai – absurdas, kurį teks paneigti teisme ir gal taip apginti savo ir lobizmo reputaciją“, – ketvirtadienį išplatintame pareiškime teigia A.Romanovskis.

A.Romanovskį STT pareigūnai buvo sulaikę 2012 metų birželio 19-ąją, po to teismo sprendimu jis buvo suimtas. Iš pradžių jis įtartas papirkimu, vėliau įtarimai sušvelninti į piktnaudžiavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius