Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2012 06 08 /2012 06 09

Kraupią avariją sukėlęs kelių erelis praeityje išsisuko net pražudęs draugą

Savaitraštis „15min“, pasidomėjęs kraupią avariją Vilniuje sukėlusio Arno Tumėno praeitimi, sužinojo tai, kuo sunku patikėti: 2005 metais A.Tumėnas girtas padarė avariją, kurioje žuvo jo draugas, bet nebuvo nubaustas net 1 lito bauda.
A.Tumėnas prieš septynerius metus išsisuko nuo bausmės. Kaip bus šįkart?
A.Tumėnas prieš septynerius metus išsisuko nuo bausmės. Kaip bus šįkart? / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Didžiulio visuomenės dėmesio A.Tumėnas sulaukė balandžio pabaigoje. 26 metų vyro vairuojamas prabangus juodas S klasės mersedesas sostinės Geležinio Vilko gatvėje taranavo policijos tarnybinę mašiną ir dar vieną „Mercedes“ markės automobilį. Per avariją, iš kurios jos kaltininkas pabėgo, buvo sužaloti 5 žmonės.

Pataikaudavo kelių žudikams

Šis kelių erelio išpuolis privertė prisiminti avariją, į kurią A.Tumėnas buvo patekęs dar 2005 metų vasarą.

Tačiau į viešumą iškilusioje informacijoje buvo nutylėta esminė aplinkybė – A.Tumėnas per pirmąjį eismo įvykį užmušė žmogų būdamas visiškai girtas. Teisinis absurdas: jei neblaivus vairuotojas tik sudaužo mašiną, vairuotojo pažymėjimas iš jo atimamos bent 3 metams, skiriama mažiausiai 4000 Lt bauda, gali būti skirtas net administracinis areštas iki 30 parų. A.Tumėnui mirtimi paženklinta avarija nesukėlė jokių neigiamų padarinių, nes ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu buvo nutrauktas.

E.Motiejūnas: Anksčiau galiojo principas, kad bet kokiu atveju dėl neatsargaus nusikaltimo galima buvo taikytis, tai jie ir taikydavosi.

Užbėgant tyrimui už akių galima pasakyti: patiems prokurorams dabar atrodo neįtikėtina ir gėdinga, kad vos prieš 7 metus Lietuvoje klostėsi tokia ciniška pataikavimo kelių žudikams praktika. Dabar tokie dalykai esą neįmanomi.

Kraujyje aptiko 2 promiles

Senoji A.Tumėno byla saugoma Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) archyve. „15min“ atvertė šią bylą.

2005 metų birželio 19-oji, nakties iš šeštadienio į sekmadienį paryčiai. Vilniaus pakraštyje lekia baltas „Škoda Felicia“ automobilis, pilnas girtų vaikinų.

„Sakiau Arnui, kad jis nelėktų“, – užfiksuota ekipažo nario M. parodymuose apie lemtingą važiavimą žvyrkeliu 70–80 km/val. greičiu. Kad A.Tumėnas apie 5.20 val. Pupojų gatve su „Škoda“ (pagaminta 1995 m.) per žvyrą skriejo ne lėčiau nei 80 km/val., patvirtino ir keleivis R.
„Už 10 sekundžių automobilis priekine dalimi rėžėsi į medį“, – užfiksuota R. parodymuose.

Kažkokio pagyvenusio vyro vardu registruotoje mašinoje važiavo penki bendraamžiai, gimę 1984–1985 metais.

Per avariją žuvo priekyje sėdėjęs keleivis R.K., kuriam tuo metu buvo vos 20 metų. „Kaukolės pamato ir skliauto lūžiai“, – pagrindinę mirties priežastį įvardijo palaikus tyręs ekspertas.
Žuvusiojo kraujyje rasta 1,39, šlapime – 2,1 promilės alkoholio.

Ne ką blaivesnis buvo ir avarijos kaltininkas A.Tumėnas. Specialistų pažymoje parašyta, kad „Škoda“ vairuotojo kraujyje aptikta 2,03 promilės alkoholio.

Tą savaitgalį A.Tumėnas šventė savo 20-ąjį gimtadienį. Per avariją susižalojo ir pats jubiliatas: tuo metu vienoje automobilių techninės priežiūros firmoje vadybininku dirbusiam vaikinui plyšo inkstas, buvo sutrenktos smegenys, lūžo nosis, medikai nustatė daugybinius veido ir viso kūno sumušimus.

Keleiviui M. nustatyta galvos žaizda ir smegenų sukrėtimas, keleiviui R. – sumušimai ir nubrozdinimai, keleiviui L. – galvos sumušimas. Visi jie pasveiko. 

Grėsė nelaisvė iki 10 metų

Ikiteisminį tyrimą šioje baudžiamojoje atliko Vilniaus apskrities VPK Viešosios policijos Eismo priežiūros tarnybos Nusikalstamų veikų eismo saugumui tyrimo skyriaus pareigūnai. Tyrimą kontroliavo Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Marijona Grubinskienė („15min“ žiniomis, ši pareigūnė dėl solidaus amžiaus išleista į pensiją).

„A.Tumėnas savo veiksmais pažeidė KET 53, 54, 68, 172 punktus ir, atsiradus pasekmėms, įtariamas padaręs nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso (BK) 281 str. 6 dalyje“, – rašyta teismui ruoštos bylos dokumentuose. BK 281 straipsnio pavadinimas – „Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas“.

Pagal šį straipsnį tas, kas būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų ir vairuodamas kelių transporto priemonę pažeidė kelių eismo saugumo ar transporto priemonės eksploatavimo taisykles, jeigu dėl to įvyko eismo įvykis, dėl kurio žuvo žmogus, baudžiamas laisvės atėmimu nuo trejų iki dešimties metų.

Pribloškiantis sprendimas

„Visi atsisakė vairuoti, įkalbinėjo mane. Vairuojant apie 50–60 km/val. man „nuspaudė“ plaučius, nes sergu astma, pasidarė bloga. Kas įvyko toliau, neatsimenu“, – rašoma A.Tumėno paaiškinime apie jo sukeltą avariją, dėl kurios jis visiškai pripažino savo kaltę.

Beje, oficialiai šio tyrimo metu A.Tumėnui netalkino joks teisininkas. „Gynėjas nereikalingas“, – raštu pareigūnams yra pareiškęs nusikaltęs vairuotojas. 

A.Tumėnas išsivertė be advokato, nes policija ir prokuratūra 2005 metų lapkritį nutraukė pradėtą ikiteisminį tyrimą. Mat A.Tumėnas susitaikė su nukentėjusiuoju – žuvusiojo tėvu. Jis tyrėjams pareiškė, kad vairuotojas žalą atlygino, todėl materialinių ir kitokio pobūdžio pretenzijų jam neturi, su juo susitaikė.

Prokuratūros nutarime rašoma: kadangi A.Tumėnas padarė neatsargų nusikaltimą, dėl jam pareikšto įtarimo pripažino savo kaltę, atlygino padarytą žalą, susitaikė su nukentėjusiuoju, praeityje yra neteistas, yra pagrindo manyti, kad nedarys naujų nusikalstamų veikų, todėl jis gali būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Išpirka – apie 100 000 litų

Nutarimą apie bylos nutraukimą patvirtino Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo (nusikalstamų veikų tyrimo) skyriaus aukštesnio rango prokuroras Miroslavas Gvozdovičius,  nuo 2008 metų dirbantis Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėju.

Baudžiamojo kodekso 38 straipsnis apie atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės, kai kaltininkas ir nukentėjęs asmuo susitaiko, sudarytas iš 4 dalių.

Jame rašoma, kad asmuo, padaręs baudžiamąjį nusižengimą, neatsargų arba nesunkų ar apysunkį tyčinį nusikaltimą, gali būti teismo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, jeigu prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir savu noru atlygino ar pašalino fiziniam ar juridiniam asmeniui padarytą žalą arba susitarė dėl šios žalos atlyginimo ar pašalinimo, ir susitaikė su nukentėjusiu asmeniu ir yra pagrindo manyti, kad jis nedarys naujų nusikalstamų veikų.

Kokios yra avarijos kaltininko ir žuvusiojo tėvo susitaikymo sąlygos, nenustatyta. Tačiau vieša paslaptis, jog esant mirties atvejui susitaikymo įkainis yra 100 000 Lt. Suma gali svyruoti, priklausomai nuo nelaimės aplinkybių, nukentėjusiųjų ir kaltininkų finansinių galimybių, kitų aspektų.

Tais atvejais, kai kaltininkai nukentėjusiesiems nesunkiai sutrikdo sveikatą, susitaikymui dažniausiai užtenka nuo 5 iki 15000 Lt. Po sunkaus sveikatos sutrikdymo susitaikymo kaina matuojama dešimtimis tūkstančių litų (tiesa, yra buvę atvejų, kai net asmeniui mirus kaltininkui pavyko išpirkti savo nuodėmę už 10 000 Lt.). Tačiau paprastai derybų metu šalys orientuojasi į  sumas, kurias realiai priteistų teismas pateikus atitinkamus ieškinius.

Teisėjas nesiteikia aiškintis

„15min“ buvusiam prokurorui, o dabar teisėjui M.Gvozdovičiui bandė pateikti klausimus, bet jis nepanoro bendrauti.

M.Gvozdovičius per Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo atstovę ryšiams su žiniasklaida ir visuomene perdavė „15min“ redakcijai tokio turinio atsakymą: „Atsakydami į Jūsų pateiktą klausimą, informuojame, jog 2008-05-15 Lietuvos Respublikos Prezidentės dekretu Nr. 1K-1344 Dėl apylinkių teismų teisėjų skyrimo teisėjas Miroslavas Gvozdovičius buvo paskirtas Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėju, taip pat atsižvelgiant į tai, kad Jūsų minima baudžiamoji byla nebuvo perduota nagrinėjimui Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismui, todėl negalime komentuoti konkrečioje byloje priimto sprendimo teisėtumo, todėl dėl Jus dominančios informacijos siūlome kreiptis į prokuratūrą.“

Prokuroras: dabar taip nebūna

Svarbias bylas, tarp jų ir tragiškų avarijų, kuruojantis Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Trečiojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Egidijus Motiejūnas savaitraščiui sakė, jog dabar nebeįsivaizduojama, kad girti tragiškų avarijų sukėlėjai išliptų iš balos visiškai sausi.

Prokurorų principinė nuostata – po avarijos, kurios metu žūsta bent vienas žmogus, bylos medžiaga privalo būti perduota teismui, kuris ir sprendžia klausimus dėl asmens atsakomybės ar galimybės jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Tais laikais buvo netvarka. Anksčiau galiojo principas, kad bet kokiu atveju dėl neatsargaus nusikaltimo galima buvo taikytis, tai jie ir taikydavosi. Bet dabar, jau porą metų, mes tokių dalykų nepraktikuojame. Dabar pas mus yra griežta nuostata – jei padaro avariją apsvaigęs, prokurorai iškart atmetinėja tokius prašymus. Teoriškai taikytis gali, bet jeigu buvai girtas – mūsų pozicija yra griežtai „Ne“. Nereikia, kad kažkas žūtų, užtenka ir sunkaus sveikatos sutrikdymo. Geriausiu atveju įtariamasis su nukentėjusiuoju gali bandyti taikytis teisme. O teisme, būna, kad susitaiko. Arba teismas atleidžia kaltinamuosius nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą“, – kalbėjo E.Motiejūnas.

Pareigūnai tikisi, kad šįkart kelių ereliui nepavyks sausam išlipti iš balos, nes per avariją nukentėjo savo pareigas vykdę policijos pareigūnai, tad A.Tumėnui tektų taikytis ne su nukentėjusiaisiais, o su valstybe.

Nėra bylos – nėra problemų

Beje, jei Kelių eismo taisyklių (KET) nesilaikymas baigėsi nusikaltimu, bet byla nutraukiama, nurašomi ir KET pažeidimai.

„Jeigu ikiteisminis tyrimas nutraukiamas, asmuo netraukiamas ir administracinėn atsakomybėn“, – sakė E.Motiejūnas. Jis dar pridūrė, kad kitaip gali būti nebent tuo atveju, jei yra nustatomos aplinkybės, neturinčios tiesioginio priežastinio ryšio su padaryta nusikalstama veika, dėl kurios byla būna nutraukiama. Anot E.Motiejūno, kartais po  avarijų administracinių teisės pažeidimų bylos iškeliamos net nukentėjusiesiems. Tarkime, už neprisegtą saugos diržą.

Šiurpi avarija

Arnas Tumėno vairuojamas „Mercedes-Benz S320“ šių metų balandžio 28 d. pavakarę Geležinio Vilko gatvėje rėžėsi į stovintį policijos automobilį. Nuo smūgio policijos patrulių automobilis pajudėjo ir atsitrenkė į priekyje jo stovėjusį sustabdytą automobilį „Mercedes Benz E280“.

Susidūrimo metu buvo sužaloti trys policininkai ir du civiliai asmenys. Jiems ilgai teks gydytis. A.Tumėnas pabėgo iš įvykio vietos, bet pirmadienį buvo sulaikytas. Liudininkai teigia, kad A.Tumėnas lenktyniavo su kitu automobiliu. Pasak liudininkų, kompanija visą dieną šventė prie ežero Molėtų rajone, o paskui nutarė „su vėjeliu“ grįžti į Vilnių.

A.Tumėnas yra advokatės Svetlanos Proninos žentas. Tiesa, oficialiai yjis ra nutraukęs santuoką su garsios teisininkės dukra, tačiau ir vėl kartu su ja gyvena. A.Tumėno dėdė Raimondas Tumėnas buvo Ukrainos sulčių gamintojos „Sandora“ akcininkas, jis – vienas sėkmingiausių Lietuvos investuotojų Ukrainoje. A.Tumėnas savo kaltę pripažįsta, tačiau neigia, jog vairavo neblaivus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius